W PRL‑u wszyscy zajadli. Dziś zapomnieliśmy o tych łakociach, a są przepyszne
Ulubione słodycze PRLu? Od razu wymieniamy wuzetkę, blok czekoladowy, krem sułtański i właśnie bajaderkę. Choć to ostatnie ciastko ma o wiele dłuższą historię, to właśnie w tym czasie było niezmiernie popularne. Tęsknisz za tym smakiem? Mamy niezawodny przepis.
Bajaderki to zgrabne, okrągłe ciastka, które wielu z nas wspomina z sentymentem. Nie jest to jednak przepis z czasów PRL-u, bo znane były w Warszawie już 100 lat temu. O tym, skąd pochodzi nazwa, jest kilka hipotez. Według jednej z nich, powstała na cześć operetki Emmericha Kalmana z 1921 r. zatytułowanej "Bajadera". Tytułową postacią jest tutaj egzotyczna tancerka. W warszawskiej gwarze słowo "bajadera" oznacza również sytuację, w której zapominamy o jakimś wydarzeniu lub rzeczy. Tak czy inaczej, ciastko jest pyszne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciastka z ciasta francuskiego z borówkami. Palce lizać!
Dlaczego warto zrobić bajaderki?
Bajaderka, którą nazywano też kartofelek, ziemniaczek lub kula rumowa to łakocie, które powstają z okruchów cukierniczych, których nie brakuje podczas produkcji innych ciast. Szkoda wyrzucać dobre skrawki, więc zamienienie ich w ciasteczko z rumowym aromatem okazało się naprawdę dobrym rozwiązaniem. Przyjmuje wszystko, jednak dobrej jakości. Bajaderka z kiepskich składników będzie po prostu niesmaczna. Najlepsza zaś powstaje z mieszanych ciast, na przykład biszkoptowych, kakaowych, ciast ucieranych, biszkoptów. Można wykorzystać też nieudane wypieki, z zakalcem. Dodatki? Tu lista się nie kończy, rodzynki, suszone owoce, orzechy, czekolada, które można komponować dowolnie.
Bajaderki
Składniki:
- 300 g ciasta biszkoptowego np. kakaowego, biszkoptu lub ucieranego,
- 80 g herbatników maślanych lub biszkoptów,
- 100 g powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego,
- 2 łyżki kremu czekoladowego lub 50 g deserowej czekolady,
- 50 g roztopionego masła,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1 łyżka masła orzechowego, opcjonalnie,
- 80 g zmielonych orzechów włoskich, laskowych, pistacji lub migdałów,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki miodu,
- 50 g rodzynek,
- 5 – 6 suszonych śliwek, opcjonalnie,
- rum do smaku, opcjonalnie,
- 1 szklanka wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
- Rodzynki oraz suszone śliwki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Następnie odsącz na sitku. Śliwki pokrój na małe kawałki.
- Ciasta przełóż do miseczki i rozdrobnij na małe kawałeczki.
- Herbatniki zmiel i dodaj do ciast razem z powidłami i kremem czekoladowym lub roztopioną czekoladą.
- Do masy wlej roztopione masło oraz mleko. Dodaj masło orzechowe, zmielone orzechy, kakao oraz miód.
- Na koniec wsyp rodzynki i śliwki oraz dopraw masę rumem. Dokładnie wymieszaj masę, powinna być gęsta.
- Formuj z niej kuleczki i obtaczaj w wiórkach kokosowych.