PrzepisProste przepisyW PRL-u wszyscy zajadli. Dziś zapomnieliśmy o tych łakociach, a są przepyszne

W PRL‑u wszyscy zajadli. Dziś zapomnieliśmy o tych łakociach, a są przepyszne

Ulubione słodycze PRLu? Od razu wymieniamy wuzetkę, blok czekoladowy, krem sułtański i właśnie bajaderkę. Choć to ostatnie ciastko ma o wiele dłuższą historię, to właśnie w tym czasie było niezmiernie popularne. Tęsknisz za tym smakiem? Mamy niezawodny przepis.

Bajaderkę można ozdobić kawałkami czekolady.
Bajaderkę można ozdobić kawałkami czekolady.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.11.2024 18:45

Bajaderki to zgrabne, okrągłe ciastka, które wielu z nas wspomina z sentymentem. Nie jest to jednak przepis z czasów PRL-u, bo znane były w Warszawie już 100 lat temu. O tym, skąd pochodzi nazwa, jest kilka hipotez. Według jednej z nich, powstała na cześć operetki Emmericha Kalmana z 1921 r. zatytułowanej "Bajadera". Tytułową postacią jest tutaj egzotyczna tancerka. W warszawskiej gwarze słowo "bajadera" oznacza również sytuację, w której zapominamy o jakimś wydarzeniu lub rzeczy. Tak czy inaczej, ciastko jest pyszne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto zrobić bajaderki?

Bajaderka, którą nazywano też kartofelek, ziemniaczek lub kula rumowa to łakocie, które powstają z okruchów cukierniczych, których nie brakuje podczas produkcji innych ciast. Szkoda wyrzucać dobre skrawki, więc zamienienie ich w ciasteczko z rumowym aromatem okazało się naprawdę dobrym rozwiązaniem. Przyjmuje wszystko, jednak dobrej jakości. Bajaderka z kiepskich składników będzie po prostu niesmaczna. Najlepsza zaś powstaje z mieszanych ciast, na przykład biszkoptowych, kakaowych, ciast ucieranych, biszkoptów. Można wykorzystać też nieudane wypieki, z zakalcem. Dodatki? Tu lista się nie kończy, rodzynki, suszone owoce, orzechy, czekolada, które można komponować dowolnie.

Bajaderki

Składniki:

  • 300 g ciasta biszkoptowego np. kakaowego, biszkoptu lub ucieranego,
  • 80 g herbatników maślanych lub biszkoptów,
  • 100 g powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego,
  • 2 łyżki kremu czekoladowego lub 50 g deserowej czekolady,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1 łyżka masła orzechowego, opcjonalnie,
  • 80 g zmielonych orzechów włoskich, laskowych, pistacji lub migdałów,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki miodu,
  • 50 g rodzynek,
  • 5 – 6 suszonych śliwek, opcjonalnie,
  • rum do smaku, opcjonalnie,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki oraz suszone śliwki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Następnie odsącz na sitku. Śliwki pokrój na małe kawałki.
  2. Ciasta przełóż do miseczki i rozdrobnij na małe kawałeczki.
  3. Herbatniki zmiel i dodaj do ciast razem z powidłami i kremem czekoladowym lub roztopioną czekoladą.
  4. Do masy wlej roztopione masło oraz mleko. Dodaj masło orzechowe, zmielone orzechy, kakao oraz miód.
  5. Na koniec wsyp rodzynki i śliwki oraz dopraw masę rumem. Dokładnie wymieszaj masę, powinna być gęsta.
  6. Formuj z niej kuleczki i obtaczaj w wiórkach kokosowych.