PrzepisProste przepisyWszyscy pytają mnie o składnik tych kruchych ciasteczek. To sezonowe warzywo

Wszyscy pytają mnie o składnik tych kruchych ciasteczek. To sezonowe warzywo

Kruche ciasteczka to moja specjalność. Jesienią piekę je w specjalnej wersji z pysznym, sezonowym dodatkiem. Nie wszyscy od razu domyślają się, co jest składnikiem ciasta. Jednak jeszcze się nie zdarzyło, by ich ktoś nie pochwalił.

Kruche ciasteczka z tym dodatkiem są przepyszne.
Kruche ciasteczka z tym dodatkiem są przepyszne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yulia Vinogradova

05.11.2024 13:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kruche ciasteczka, a do tego filiżanka aromatycznej herbaty czy mocnej kawy to dobry sposób na jesienny relaks. Dla wielu z nas to także miłe wspomnienie z dzieciństwa. Kiedyś ciasteczka były znacznie częściej pieczone. Teraz domowe wypieki zastępują gotowe wyroby ze sklepu. Może warto wrócić do tej tradycji? Na długie jesienne wieczory proponuje ciasteczka z warzywnym dodatkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deser na chłodne dni

Bazowy przepis na kruche ciasteczka jest niezmienny: to mąka, cukier i masło. Jest wiele sposobów na urozmaicenie ich smaku. Można dodać cynamon, wiórki kokosowe czy kakao. Świetnie smakują również udekorowane czekoladową polewą. Jeśli lubisz kwaśną nutę w wypiekach sprawdzi się skórka cytrynowa. Jednak według mnie nie ma jesienią lepszego dodatku niż puree z dyni. Dzięki temu ciastka są niezwykle delikatne, dłużej też zachowują świeżość. Dodaje jeszcze do nich przyprawę do piernika, bo korzenne przyprawy świetnie komponują się dynią.

Kruche ciasteczka w jesiennej wersji

Składniki:

  • 100 g zimnego masła,
  • 75 g puree z dyni,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 15 g cukru pudru,
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu.

Do dekoracji, opcjonalnie:

  • mleko,
  • cukier gruby lub trzcinowy,
  • cynamon.


Sposób przygotowania:

  1. Masło pokrój na kawałki, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć ciasto. Można też do tego użyć robota. Ciasto schładzaj w lodówce przez kilka godzin.
  2. Następnie ciasto rozwałkuj, wycinaj foremkami ciasteczka i przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, do czasu aż się delikatnie zarumienią.
  4. Przestudzone ciastka smaruj mlekiem i posypuj cukrem i cynamonem.