Wszyscy pytają mnie o składnik tych kruchych ciasteczek. To sezonowe warzywo
Kruche ciasteczka to moja specjalność. Jesienią piekę je w specjalnej wersji z pysznym, sezonowym dodatkiem. Nie wszyscy od razu domyślają się, co jest składnikiem ciasta. Jednak jeszcze się nie zdarzyło, by ich ktoś nie pochwalił.
05.11.2024 13:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kruche ciasteczka, a do tego filiżanka aromatycznej herbaty czy mocnej kawy to dobry sposób na jesienny relaks. Dla wielu z nas to także miłe wspomnienie z dzieciństwa. Kiedyś ciasteczka były znacznie częściej pieczone. Teraz domowe wypieki zastępują gotowe wyroby ze sklepu. Może warto wrócić do tej tradycji? Na długie jesienne wieczory proponuje ciasteczka z warzywnym dodatkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deser na chłodne dni
Bazowy przepis na kruche ciasteczka jest niezmienny: to mąka, cukier i masło. Jest wiele sposobów na urozmaicenie ich smaku. Można dodać cynamon, wiórki kokosowe czy kakao. Świetnie smakują również udekorowane czekoladową polewą. Jeśli lubisz kwaśną nutę w wypiekach sprawdzi się skórka cytrynowa. Jednak według mnie nie ma jesienią lepszego dodatku niż puree z dyni. Dzięki temu ciastka są niezwykle delikatne, dłużej też zachowują świeżość. Dodaje jeszcze do nich przyprawę do piernika, bo korzenne przyprawy świetnie komponują się dynią.
Kruche ciasteczka w jesiennej wersji
Składniki:
- 100 g zimnego masła,
- 75 g puree z dyni,
- 150 g mąki pszennej,
- 15 g cukru pudru,
- pół łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu.
Do dekoracji, opcjonalnie:
- mleko,
- cukier gruby lub trzcinowy,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
- Masło pokrój na kawałki, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć ciasto. Można też do tego użyć robota. Ciasto schładzaj w lodówce przez kilka godzin.
- Następnie ciasto rozwałkuj, wycinaj foremkami ciasteczka i przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, do czasu aż się delikatnie zarumienią.
- Przestudzone ciastka smaruj mlekiem i posypuj cukrem i cynamonem.