Wszyscy pytają mnie o składnik tych kruchych ciasteczek. To sezonowe warzywo

Kruche ciasteczka to moja specjalność. Jesienią piekę je w specjalnej wersji z pysznym, sezonowym dodatkiem. Nie wszyscy od razu domyślają się, co jest składnikiem ciasta. Jednak jeszcze się nie zdarzyło, by ich ktoś nie pochwalił.

Kruche ciasteczka z tym dodatkiem są przepyszne. Kruche ciasteczka z tym dodatkiem są przepyszne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yulia Vinogradova
Dorota Gepert

Kruche ciasteczka, a do tego filiżanka aromatycznej herbaty czy mocnej kawy to dobry sposób na jesienny relaks. Dla wielu z nas to także miłe wspomnienie z dzieciństwa. Kiedyś ciasteczka były znacznie częściej pieczone. Teraz domowe wypieki zastępują gotowe wyroby ze sklepu. Może warto wrócić do tej tradycji? Na długie jesienne wieczory proponuje ciasteczka z warzywnym dodatkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Deser na chłodne dni

Bazowy przepis na kruche ciasteczka jest niezmienny: to mąka, cukier i masło. Jest wiele sposobów na urozmaicenie ich smaku. Można dodać cynamon, wiórki kokosowe czy kakao. Świetnie smakują również udekorowane czekoladową polewą. Jeśli lubisz kwaśną nutę w wypiekach sprawdzi się skórka cytrynowa. Jednak według mnie nie ma jesienią lepszego dodatku niż puree z dyni. Dzięki temu ciastka są niezwykle delikatne, dłużej też zachowują świeżość. Dodaje jeszcze do nich przyprawę do piernika, bo korzenne przyprawy świetnie komponują się dynią.

Kruche ciasteczka w jesiennej wersji

Składniki:

  • 100 g zimnego masła,
  • 75 g puree z dyni,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 15 g cukru pudru,
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu.

Do dekoracji, opcjonalnie:

  • mleko,
  • cukier gruby lub trzcinowy,
  • cynamon.


Sposób przygotowania:

  1. Masło pokrój na kawałki, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć ciasto. Można też do tego użyć robota. Ciasto schładzaj w lodówce przez kilka godzin.
  2. Następnie ciasto rozwałkuj, wycinaj foremkami ciasteczka i przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, do czasu aż się delikatnie zarumienią.
  4. Przestudzone ciastka smaruj mlekiem i posypuj cukrem i cynamonem.
Wybrane dla Ciebie
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟