Dziś mało kto pamięta te ciasteczka. Za komuny królowały na każdej paterze

Pamiętacie te małe, kwadratowe kąski oblane czekoladą i obtoczone w kokosowej panierce? Za czasów PRL-u były stałym gościem na rodzinnych imprezach i świątecznych stołach. Choć dziś nieco zapomniane, lamingtony wciąż zachwycają swoim prostym, a zarazem niezwykle smacznym połączeniem smaków.

Ciasteczka lamingtony - przepis.Ciasteczka lamingtony - przepis.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dario Vuksanovic
Marcin Michałowski

Kto by pomyślał, że małe, niepozorne ciasteczka z Australii, zwane lamingtonami, zrobią kiedyś furorę na polskich stołach? Dziś są już nieco zapomniane, ale kiedyś każda domowa gospodyni wiedziała, jak je przygotować. Lamingtony przypominają kokosanki – głównie dzięki charakterystycznym wiórkom kokosowym, którymi są posypane. To jednak tylko pozory, bo w środku skrywają lekkie, biszkoptowe wnętrze, które doskonale łączy się z aksamitną polewą czekoladową. Czas przywrócić pamięć o tym deserze i pokazać, jak można przygotować klasyczne lamingtony – idealne na każdą okazję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa enchilada jest idealna na jesienny obiad. Syci i rozgrzewa

Co to są lamingtony i skąd pochodzą?

Lamingtony to tradycyjny australijski deser, który zyskał ogromną popularność na całym świecie, w tym również w Polsce. Składają się z wilgotnego biszkoptu, zanurzonego w aksamitnej polewie czekoladowej i obtoczonego w wiórkach kokosowych.

Nazwa "lamington" pochodzi od nazwiska gubernatora stanu Queensland, Lorda Charlesa Wallace’a Lamingtona. Choć istnieje wiele legend na temat powstania tego deseru, najpopularniejsza mówi o tym, że żona gubernatora przypadkowo upuściła kawałek biszkoptu do czekolady i szybko obsypała go kokosem, aby ukryć wpadkę.

Jak przygotować klasyczne lamingtony?

Do przygotowania lamingtonów potrzebny jest puszysty biszkopt, który najlepiej upiec dzień wcześniej, aby łatwiej go kroić. Kluczowym elementem jest także gęsta polewa czekoladowa, która nadaje ciasteczkom wyjątkowy smak i umożliwia przyleganie wiórków kokosowych. Oto lista składników potrzebnych do przygotowania klasycznych lamingtonów:

Składniki:

Biszkopt maślany:

  • 6 dużych jaj,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 170 g mąki pszennej tortowej,
  • 40 g masła.

Polewa czekoladowa:

  • 320 g cukru pudru,
  • 250 ml mleka,
  • 65 g kakao w proszku,
  • 75 g masła.

Dodatkowo:

  • 200 g wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj biszkopt według klasycznego przepisu. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
  2. Przygotuj gładką polewę czekoladową, mieszając wszystkie składniki na jednolitą masę.
  3. Pokrój ostudzony biszkopt na małe kwadraty. Zanurz każdy kawałek w polewie czekoladowej, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych.

Wariacje na temat lamingtonów

Choć klasyczne lamingtony są pyszne, warto eksperymentować z różnymi smakami. Możesz dodać do biszkoptu owoce, przyprawy lub kawałki czekolady. Zamiast tradycyjnej polewy czekoladowej możesz użyć polewy z białej czekolady lub z dodatkiem alkoholu.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników