Dziś mało kto pamięta te ciasteczka. Za komuny królowały na każdej paterze

Pamiętacie te małe, kwadratowe kąski oblane czekoladą i obtoczone w kokosowej panierce? Za czasów PRL-u były stałym gościem na rodzinnych imprezach i świątecznych stołach. Choć dziś nieco zapomniane, lamingtony wciąż zachwycają swoim prostym, a zarazem niezwykle smacznym połączeniem smaków.

Ciasteczka lamingtony - przepis.Ciasteczka lamingtony - przepis.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dario Vuksanovic
Marcin Michałowski

Kto by pomyślał, że małe, niepozorne ciasteczka z Australii, zwane lamingtonami, zrobią kiedyś furorę na polskich stołach? Dziś są już nieco zapomniane, ale kiedyś każda domowa gospodyni wiedziała, jak je przygotować. Lamingtony przypominają kokosanki – głównie dzięki charakterystycznym wiórkom kokosowym, którymi są posypane. To jednak tylko pozory, bo w środku skrywają lekkie, biszkoptowe wnętrze, które doskonale łączy się z aksamitną polewą czekoladową. Czas przywrócić pamięć o tym deserze i pokazać, jak można przygotować klasyczne lamingtony – idealne na każdą okazję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa enchilada jest idealna na jesienny obiad. Syci i rozgrzewa

Co to są lamingtony i skąd pochodzą?

Lamingtony to tradycyjny australijski deser, który zyskał ogromną popularność na całym świecie, w tym również w Polsce. Składają się z wilgotnego biszkoptu, zanurzonego w aksamitnej polewie czekoladowej i obtoczonego w wiórkach kokosowych.

Nazwa "lamington" pochodzi od nazwiska gubernatora stanu Queensland, Lorda Charlesa Wallace’a Lamingtona. Choć istnieje wiele legend na temat powstania tego deseru, najpopularniejsza mówi o tym, że żona gubernatora przypadkowo upuściła kawałek biszkoptu do czekolady i szybko obsypała go kokosem, aby ukryć wpadkę.

Jak przygotować klasyczne lamingtony?

Do przygotowania lamingtonów potrzebny jest puszysty biszkopt, który najlepiej upiec dzień wcześniej, aby łatwiej go kroić. Kluczowym elementem jest także gęsta polewa czekoladowa, która nadaje ciasteczkom wyjątkowy smak i umożliwia przyleganie wiórków kokosowych. Oto lista składników potrzebnych do przygotowania klasycznych lamingtonów:

Składniki:

Biszkopt maślany:

  • 6 dużych jaj,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 170 g mąki pszennej tortowej,
  • 40 g masła.

Polewa czekoladowa:

  • 320 g cukru pudru,
  • 250 ml mleka,
  • 65 g kakao w proszku,
  • 75 g masła.

Dodatkowo:

  • 200 g wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj biszkopt według klasycznego przepisu. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
  2. Przygotuj gładką polewę czekoladową, mieszając wszystkie składniki na jednolitą masę.
  3. Pokrój ostudzony biszkopt na małe kwadraty. Zanurz każdy kawałek w polewie czekoladowej, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych.

Wariacje na temat lamingtonów

Choć klasyczne lamingtony są pyszne, warto eksperymentować z różnymi smakami. Możesz dodać do biszkoptu owoce, przyprawy lub kawałki czekolady. Zamiast tradycyjnej polewy czekoladowej możesz użyć polewy z białej czekolady lub z dodatkiem alkoholu.

Wybrane dla Ciebie

Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak