Dziś mało kto pamięta te ciasteczka. Za komuny królowały na każdej paterze

Pamiętacie te małe, kwadratowe kąski oblane czekoladą i obtoczone w kokosowej panierce? Za czasów PRL-u były stałym gościem na rodzinnych imprezach i świątecznych stołach. Choć dziś nieco zapomniane, lamingtony wciąż zachwycają swoim prostym, a zarazem niezwykle smacznym połączeniem smaków.

Ciasteczka lamingtony - przepis.Ciasteczka lamingtony - przepis.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dario Vuksanovic
Marcin Michałowski

Kto by pomyślał, że małe, niepozorne ciasteczka z Australii, zwane lamingtonami, zrobią kiedyś furorę na polskich stołach? Dziś są już nieco zapomniane, ale kiedyś każda domowa gospodyni wiedziała, jak je przygotować. Lamingtony przypominają kokosanki – głównie dzięki charakterystycznym wiórkom kokosowym, którymi są posypane. To jednak tylko pozory, bo w środku skrywają lekkie, biszkoptowe wnętrze, które doskonale łączy się z aksamitną polewą czekoladową. Czas przywrócić pamięć o tym deserze i pokazać, jak można przygotować klasyczne lamingtony – idealne na każdą okazję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa enchilada jest idealna na jesienny obiad. Syci i rozgrzewa

Co to są lamingtony i skąd pochodzą?

Lamingtony to tradycyjny australijski deser, który zyskał ogromną popularność na całym świecie, w tym również w Polsce. Składają się z wilgotnego biszkoptu, zanurzonego w aksamitnej polewie czekoladowej i obtoczonego w wiórkach kokosowych.

Nazwa "lamington" pochodzi od nazwiska gubernatora stanu Queensland, Lorda Charlesa Wallace’a Lamingtona. Choć istnieje wiele legend na temat powstania tego deseru, najpopularniejsza mówi o tym, że żona gubernatora przypadkowo upuściła kawałek biszkoptu do czekolady i szybko obsypała go kokosem, aby ukryć wpadkę.

Jak przygotować klasyczne lamingtony?

Do przygotowania lamingtonów potrzebny jest puszysty biszkopt, który najlepiej upiec dzień wcześniej, aby łatwiej go kroić. Kluczowym elementem jest także gęsta polewa czekoladowa, która nadaje ciasteczkom wyjątkowy smak i umożliwia przyleganie wiórków kokosowych. Oto lista składników potrzebnych do przygotowania klasycznych lamingtonów:

Składniki:

Biszkopt maślany:

  • 6 dużych jaj,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 170 g mąki pszennej tortowej,
  • 40 g masła.

Polewa czekoladowa:

  • 320 g cukru pudru,
  • 250 ml mleka,
  • 65 g kakao w proszku,
  • 75 g masła.

Dodatkowo:

  • 200 g wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj biszkopt według klasycznego przepisu. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
  2. Przygotuj gładką polewę czekoladową, mieszając wszystkie składniki na jednolitą masę.
  3. Pokrój ostudzony biszkopt na małe kwadraty. Zanurz każdy kawałek w polewie czekoladowej, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych.

Wariacje na temat lamingtonów

Choć klasyczne lamingtony są pyszne, warto eksperymentować z różnymi smakami. Możesz dodać do biszkoptu owoce, przyprawy lub kawałki czekolady. Zamiast tradycyjnej polewy czekoladowej możesz użyć polewy z białej czekolady lub z dodatkiem alkoholu.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥