WAŻNE
TERAZ

"Tuska napędza Braun". Ekspert od sondazy o "geniuszu" premiera i "pułapce" dla PiS

Co roku robię powidła z dwóch składników. Słoiki znikają w mgnieniu oka

Szukasz wyjątkowego przepisu na domowe powidła? Zapomnij o tradycyjnych recepturach z dużą ilością cukru. Przedstawiam ci prosty i niezwykle smaczny sposób na przygotowanie pysznych powideł śliwkowych, które zachwycą twoje kubki smakowe. Ten prosty duet składników stworzy prawdziwą eksplozję smaków w twojej kuchni.

Przepis na powidło śliwkowe bez cukru.Przepis na powidło śliwkowe bez cukru.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Domowe powidła to prawdziwy skarb w kuchni. Zwłaszcza te przygotowane z naturalnych składników, które nie wymagają dodatku cukru, a ich smak zachwyca nie tylko miłośników słodkich przetworów, ale również osoby dbające o zdrowie. Jednym z najprostszych przepisów, który każdego roku robi furorę w mojej kuchni, są powidła zaledwie z dwóch składników: śliwek i pomarańczy. Ten przepis jest idealny dla każdego, kto ceni prostotę i naturalność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki

Powidła te nie tylko doskonale smakują, ale także świetnie komponują się z wieloma potrawami. Od kanapek, przez naleśniki, aż po dodatek do ciast – to wszechstronny przetwór, który warto mieć w swojej spiżarni.

Prosty przepis na powidła śliwkowe z pomarańczą

Przygotowanie powideł z zaledwie dwóch składników jest nie tylko łatwe, ale także szybkie. Oto prosty przepis, który zapewni ci sukces za każdym razem.

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek,
  • 1 pomarańcza.

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Pomarańczę dokładnie umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
  2. Przełóż śliwki do dużego garnka, dodaj skórkę i sok z pomarańczy. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, aż śliwki się rozpadną i powstanie gęsta masa.
  3. Jeśli lubisz gładką konsystencję, zmiksuj gotowe powidła blenderem.
  4. Przełóż gorące powidła do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Pasteryzuj słoiki przez 20 minut w garnku z wodą.

Pomarańcza dodaje powidłom nie tylko słodkości, ale również świeżości i aromatu. Jej skórka nadaje powidłom delikatną goryczkę, która doskonale komponuje się ze słodyczą śliwek. Dzięki temu połączeniu powidła zyskają wyjątkowy, niepowtarzalny smak.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟