Stała przez 6 godzin i robiła przetwory jak prababki. Zdradza przepis na powidła bez chemii

Czy w dobie gotowców, które straszą składem, można jeszcze zrobić smaczne przetwory bez chemii? O to zapytaliśmy na warsztatach w Skansenie Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią. Coroczne smażenie powideł śliwkowych to tam tradycja, która przypomina, że natura daje nam mnóstwo możliwości, żeby czerpać z niej to, co najlepsze. Sekret? Odpowiednie przepis i podejście.

Tradycyjnie smażone powidła śliwkowe w kotle miedzianymTradycyjnie smażone powidła śliwkowe w kotle miedzianym
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Blisko 80 kg śliwek w wielkim, miedzianym kotle. W ręku drewniane mieszadło specjalnie skonstruowane do żmudnej i ważnej czynności mieszania. Iwona Niemczewska nie miała łatwego zadania, kiedy zaczęliśmy rozmowę przy obieraniu śliwek, bo już wiedziała, że będzie stać minimum sześć godzin. Cel był jeden - powidła śliwkowe przygotowane możliwie bez żadnych sztucznych dodatków, w tym bez dosypywania cukru.

Jakie śliwki na powidła?

Iwona Niemczewska, ekspertka ze Skansenu Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią, opowiedziała nam o tradycji przygotowywania przetworów na zimę. Na stoisku z wielkim garem pełnym owoców, miała jedno zadanie - wydobyć maksimum smaku i idealną konsystencję ze śliwek, aby zrobić najlepsze powidła. Okazuje się, że właśnie początek października to najlepszy czas na te przetwory. A jakie śliwki nadają się na powidła najlepiej? Nasza rozmówczyni mówi wprost: zdecydowanie są to śliwki węgierki. Kiedy są idealne dojrzałe, nie potrzebują dodatku cukru, a jedynie czasu i cierpliwości. Cała wypowiedź ekspertki do posłuchania w wideo poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

80 kg śliwek i 6 godzin smażenia. Tak tradycyjnie robi się powidła

Jak smażyć powidła w domu?

Ekspertka ze Skansenu Kultury Ludowej opowiedziała nam o tym, że właśnie czas i cierpliwość odgrywają kluczową rolę w przepisie na powidła śliwkowe. Tu nie ma mowy o drodze na skróty i przyspieszaniu. Żeby w słoikach znalazły się naturalnie słodkie przetwory, owoce muszą puścić całe swoje soki. Dojrzałe śliwki węgierki smażone w kotle, mieszane raz po raz, mają ku temu najlepsze warunki.

A jak smażyć powidła w domu? Najlepszy będzie do tego garnek z grubym dnem (czasem mówi się "podwójnym") i nieprzywierającą powłoką. Do mieszania obowiązkowo drewniana łyżka. W wielu domach są takie garnki, które właśnie co roku wyciągane są na tę okazję. Mają już swoje lata, ale sprawdzają się najlepiej. W domowym przepisie zazwyczaj powidła śliwkowe gotuje się przez trzy dni - dzieląc czas ich zagotowywania.

Jak przechowywać powidła śliwkowe

Właściwe przechowywanie powideł jest kluczowe dla zachowania ich walorów smakowych i zdrowotnych. Najlepiej przechowywać je w wyparzonych słoikach i pasteryzować, co pozwala uniknąć rozwoju drobnoustrojów. Tak zabezpieczone powidła mogą przetrwać nawet kilka lat bez utraty jakości. Domowe powidła, po odpowiednim przygotowaniu i pasteryzacji, należy przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Idealnym miejscem będzie spiżarnia lub piwnica, gdzie temperatury nie przekraczają 18 stopni Celsjusza. Ważne jest, aby słoiki były szczelnie zamknięte. Przy przechowywaniu powideł w takich warunkach można zachować ich smak i aromat przez długi czas. Jeśli brakuje miejsca w spiżarni, można rozważyć przechowywanie powideł w lodówce, jednak należy pamiętać o regularnym sprawdzaniu ich stanu, aby na czas wychwycić ewentualne oznaki rozkładu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę