PrzepisBoże NarodzenieNie zapominaj o tych owocach. Dzięki nim bigos ma dymny posmak

Nie zapominaj o tych owocach. Dzięki nim bigos ma dymny posmak

Z bigosem jest podobnie jak z rosołem, każdy doprawia go po swojemu. Jednak w przypadku obu tych potraw są pewne zasady, których warto się trzymać. Jeśli chodzi o bigos, znawcy kuchni twierdzą, że powinien mieć dymny posmak. Zapewniają go tylko jedne owoce.

Aromatyczny polski bigos z wędzonymi śliwkami
Aromatyczny polski bigos z wędzonymi śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.12.2024 11:17

Bigos to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Pierwsze receptury na to danie pojawiły się setki lat temu. Bigos często podawany jest w trakcie świąt Bożego Narodzenia i zależy nam, żeby wtedy właśnie był najlepszy, a jego smak osiągnął głębię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bigos ma długą historię

Pierwsze przepisy na bigos pojawiały się już w XVI wieku, a sama nazwa "bigos" mogła wywodzić się z łacińskiego określenia potrawy przygotowanej z dwóch rodzajów kapusty – świeżej i kiszonej. Dziś danie tradycyjnie przyrządzane jest w Polsce, na Litwie i Białorusi. Podstawą bigosu jest mieszanka kiszonej kapusty i świeżej, z dodatkiem mięsa z karkówki wieprzowej, smażonej cebuli i kiełbasy. Nieodłącznymi przyprawami są: suszone podgrzybki, liść laurowy, sól, pieprz i suszony tymianek.

Smak z ogniska

Bigos według znawców kuchni powinien mieć wielowymiarowy, bogaty smak. Istotną rolę odgrywają w nim nuty dymne. Sięgają one początków tej potrawy, które związane są z myślistwem, często bigos był przyrządzany na świeżym powietrzu, na żywym ogniu. Dziś raczej rzadko kiedy możemy pozwolić sobie na przygotowywanie tej potrawy w plenerze. Jednak w kuchni zawsze można sobie poradzić. Stąd w klasycznej recepturze bigosu są zawsze te owoce.

Najlepsze wędzone

Chodzi oczywiście o śliwki i to często wędzone, które mają silny posmak. Jeśli wolisz delikatniejszą odsłonę, wybierz te suszone. A najlżejszy pomysł to doprawienie bigosu konfiturami śliwkowymi. Najważniejsze, by z tego owocowego elementu nie rezygnować. Daje on bowiem trochę dymu i słodyczy, a głębia smaku to klucz do sukcesu. Takim bigosem wszyscy będą się zajadać na Boże Narodzenie.

Wybrane dla Ciebie