Nie zapominaj o tych owocach. Dzięki nim bigos ma dymny posmak

Z bigosem jest podobnie jak z rosołem, każdy doprawia go po swojemu. Jednak w przypadku obu tych potraw są pewne zasady, których warto się trzymać. Jeśli chodzi o bigos, znawcy kuchni twierdzą, że powinien mieć dymny posmak. Zapewniają go tylko jedne owoce.

Aromatyczny polski bigos z wędzonymi śliwkamiAromatyczny polski bigos z wędzonymi śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Bigos to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Pierwsze receptury na to danie pojawiły się setki lat temu. Bigos często podawany jest w trakcie świąt Bożego Narodzenia i zależy nam, żeby wtedy właśnie był najlepszy, a jego smak osiągnął głębię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Bigos ma długą historię

Pierwsze przepisy na bigos pojawiały się już w XVI wieku, a sama nazwa "bigos" mogła wywodzić się z łacińskiego określenia potrawy przygotowanej z dwóch rodzajów kapusty – świeżej i kiszonej. Dziś danie tradycyjnie przyrządzane jest w Polsce, na Litwie i Białorusi. Podstawą bigosu jest mieszanka kiszonej kapusty i świeżej, z dodatkiem mięsa z karkówki wieprzowej, smażonej cebuli i kiełbasy. Nieodłącznymi przyprawami są: suszone podgrzybki, liść laurowy, sól, pieprz i suszony tymianek.

Smak z ogniska

Bigos według znawców kuchni powinien mieć wielowymiarowy, bogaty smak. Istotną rolę odgrywają w nim nuty dymne. Sięgają one początków tej potrawy, które związane są z myślistwem, często bigos był przyrządzany na świeżym powietrzu, na żywym ogniu. Dziś raczej rzadko kiedy możemy pozwolić sobie na przygotowywanie tej potrawy w plenerze. Jednak w kuchni zawsze można sobie poradzić. Stąd w klasycznej recepturze bigosu są zawsze te owoce.

Najlepsze wędzone

Chodzi oczywiście o śliwki i to często wędzone, które mają silny posmak. Jeśli wolisz delikatniejszą odsłonę, wybierz te suszone. A najlżejszy pomysł to doprawienie bigosu konfiturami śliwkowymi. Najważniejsze, by z tego owocowego elementu nie rezygnować. Daje on bowiem trochę dymu i słodyczy, a głębia smaku to klucz do sukcesu. Takim bigosem wszyscy będą się zajadać na Boże Narodzenie.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀