PrzepisPrzekąskiTakie powidła robiła moja babcia. Do dziś nic nie zmieniam w przepisie, bo jest najlepszy

Takie powidła robiła moja babcia. Do dziś nic nie zmieniam w przepisie, bo jest najlepszy

Powidła śliwkowe z przepisu babci
Powidła śliwkowe z przepisu babci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelika Heine

29.09.2024 08:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Proste przepisy nie mają sobie równych? W przypadku tego na powidła ze śliwek sprawdza się to doskonale. Moja babcia, by je przygotować potrzebowała przede wszystkim dojrzałych śliwek. Cukier? Substancje zagęszczające? Zapomnij. Nie ma ich na liście składników.

Mimo że można kupić całkiem dobre powidła śliwkowe, co roku robię sama przynajmniej kilka słoiczków. Mam sprawdzony przepis babci, z którego konfitury mają idealny smak i konsystencję. Są gęste i aromatyczne, wprost idealne do przełożenia świątecznego piernika. Pysznie smakują z nimi także naleśniki czy gofry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze są dojrzałe owoce

Konfitury to świetny sposób na zachowanie smaku śliwek na jesienne i zimowe dni. Najlepiej nadają się na nie śliwki węgierki. Są ciemnofioletowe, mają kształt elipsy i słodko-kwaśny smak. Sezon na nie trwa nawet do końca października, więc jest jeszcze czas, żeby przygotować powidła. Lepiej jednak z tym nie czekać, tylko wybrać dojrzałe i jędrne owoce i zacząć działać.

Liczą się tylko węgierki

Według ekspertów śliwki węgierki są najzdrowsze. Są bogate w najróżniejsze minerały i witaminy. Znajdziemy w nich na przykład witaminy A, C, E, K oraz B6. Oprócz nich owoce zawierają potas, fosfor, wapń, żelazo oraz magnez. W składzie są także polifenole, pektyny i antyoksydanty. Te składniki regulują pracę układu pokarmowego i wspierają procesy trawienne.

Potrzebne są trzy dni

Moja babcia przygotowywała powidła śliwkowe według tradycyjnej receptury, która nie przewiduje dodawania cukru czy substancji żelujących, a za to ważny jest czas. Smaży się je przez 3 dni po minimum 1 godzinie i często miesza. Warto to robić w garnku o grubym dnie, by się nie przypalały. W smaku powidła śliwkowe bez cukru są wytrawne i intensywne, wyraźny jest ich korzenny aromat. To zasługa tego, że owoce smażone są przez kilka dni i uwalniają mnóstwo soków. Dlatego z ok. 3 kg śliwek wychodzi tylko ok. 500 g powideł śliwkowych.

Przepis na tradycyjne powidła śliwkowe

Składniki:

  • 2-3 kg śliwek węgierek, słodkich i dojrzałych,
  • 1,5 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki wypłucz, pokrój na połówki, wyjmij pestki. Owoce włóż do dużego garnka z grubym dnem, dodaj sól.
  2. Podgrzewamy je pod przykryciem na średnim ogniu. Kiedy śliwki się zagotują, zmniejsz moc palnika i smaż je powoli przez trzy dni – po kilka godzin każdego dnia. Bardzo często je mieszaj. Powidła powinny być bardzo gęste, maziste i ciemnopurpurowe.
  3. Powidła śliwkowe przełóż do wcześniej wyparzonych słoików i pasteryzuj.