Takie powidła robiła moja babcia. Do dziś nic nie zmieniam w przepisie, bo jest najlepszy

Proste przepisy nie mają sobie równych? W przypadku tego na powidła ze śliwek sprawdza się to doskonale. Moja babcia, by je przygotować potrzebowała przede wszystkim dojrzałych śliwek. Cukier? Substancje zagęszczające? Zapomnij. Nie ma ich na liście składników.

Powidła śliwkowe z przepisu babciPowidła śliwkowe z przepisu babci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelika Heine
Dorota Gepert

Mimo że można kupić całkiem dobre powidła śliwkowe, co roku robię sama przynajmniej kilka słoiczków. Mam sprawdzony przepis babci, z którego konfitury mają idealny smak i konsystencję. Są gęste i aromatyczne, wprost idealne do przełożenia świątecznego piernika. Pysznie smakują z nimi także naleśniki czy gofry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się Piękna Monika, wszyscy zabierają się za jedzenie. To najlepsze ciasto na każdą okazję

Najlepsze są dojrzałe owoce

Konfitury to świetny sposób na zachowanie smaku śliwek na jesienne i zimowe dni. Najlepiej nadają się na nie śliwki węgierki. Są ciemnofioletowe, mają kształt elipsy i słodko-kwaśny smak. Sezon na nie trwa nawet do końca października, więc jest jeszcze czas, żeby przygotować powidła. Lepiej jednak z tym nie czekać, tylko wybrać dojrzałe i jędrne owoce i zacząć działać.

Liczą się tylko węgierki

Według ekspertów śliwki węgierki są najzdrowsze. Są bogate w najróżniejsze minerały i witaminy. Znajdziemy w nich na przykład witaminy A, C, E, K oraz B6. Oprócz nich owoce zawierają potas, fosfor, wapń, żelazo oraz magnez. W składzie są także polifenole, pektyny i antyoksydanty. Te składniki regulują pracę układu pokarmowego i wspierają procesy trawienne.

Potrzebne są trzy dni

Moja babcia przygotowywała powidła śliwkowe według tradycyjnej receptury, która nie przewiduje dodawania cukru czy substancji żelujących, a za to ważny jest czas. Smaży się je przez 3 dni po minimum 1 godzinie i często miesza. Warto to robić w garnku o grubym dnie, by się nie przypalały. W smaku powidła śliwkowe bez cukru są wytrawne i intensywne, wyraźny jest ich korzenny aromat. To zasługa tego, że owoce smażone są przez kilka dni i uwalniają mnóstwo soków. Dlatego z ok. 3 kg śliwek wychodzi tylko ok. 500 g powideł śliwkowych.

Przepis na tradycyjne powidła śliwkowe

Składniki:

  • 2-3 kg śliwek węgierek, słodkich i dojrzałych,
  • 1,5 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki wypłucz, pokrój na połówki, wyjmij pestki. Owoce włóż do dużego garnka z grubym dnem, dodaj sól.
  2. Podgrzewamy je pod przykryciem na średnim ogniu. Kiedy śliwki się zagotują, zmniejsz moc palnika i smaż je powoli przez trzy dni – po kilka godzin każdego dnia. Bardzo często je mieszaj. Powidła powinny być bardzo gęste, maziste i ciemnopurpurowe.
  3. Powidła śliwkowe przełóż do wcześniej wyparzonych słoików i pasteryzuj.
Wybrane dla Ciebie
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować