Polacy po nich depczą zamiast zbierać. Wystarczy się schylić, bo to prawdziwy skarb
Łatwiej je zebrać za darmo niż kupić na straganie. Jednak bardzo rzadko to robimy, bo mirabelki to owoce, których kompletnie nie doceniamy. A mają wyjątkowy skład i wiele wartości odżywczych. Mijasz je obojętnie? Czas to zmienić.
26.09.2024 12:16
Mirabelki zawierają mnóstwo ważnych witamin i minerałów. Na początku listy są witaminy A, C, E, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak fosfor, potas, miedź, magnez, wapń i żelazo. W ich składzie są również garbniki, błonnik, polifenole i beta-karoten.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tego o nich nie wiesz
- Ze względu na obecność sorbitolu, mirabelki mają działanie przeczyszczające, pomagając zapobiegać zaparciom i regulować pracę jelit oraz procesy trawienne. Są również wsparciem w odchudzaniu.
- Mirabelki korzystnie wpływają na układ krążenia, pomagając obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Dzięki temu, mogą przeciwdziałać miażdżycy i anemii. Mają także zdolność łagodzenia stanów zapalnych. Stosowane profilaktycznie mogą chronić przed osteoporozą, chorobą Alzheimera i depresją.
- Mirabelki zmniejszają reakcje alergiczne na pyłki drzew, wpływają korzystnie na wygląd skóry oraz wzrok. Bogate w antyoksydanty, niszczą wolne rodniki, co opóźnia proces starzenia się organizmu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.
- Dodatkowo mirabelki zawierają różne minerały, takie jak potas, żelazo, wapń, magnez i fosfor. Potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, a żelazo jest kluczowe dla produkcji czerwonych krwinek. Wapń i fosfor dbają o zdrowe kości i zęby, a magnez wspiera funkcjonowanie układu nerwowego.
Do ciasta i sałatki
Mirabelki warto jeść na surowo. Są idealne do jogurtu, twarożku, sałatki czy owsianki. Można z nich przygotować nie tylko słodkości jak kompot, dżem, ciasto, nalewkę czy likier, ale również dodawać je do sosów podawanych do mięs. Te owoce nadają się także do suszenia, w takiej postaci są świetne do musli.
Kruche ciasto z mirabelkami i budyniową pianką
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki,
- 200 g masła,
- 5 żółtek,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na piankę:
- 7 białek,
- 3 budynie śmietankowe,
- 1 szkl. cukru,
- ¾ szkl. oleju.
Dodatkowo:
- 300 g wydrylowanych mirabelek,
- 2 łyżki bułki tartej.
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieć ciasto. Podziel je w proporcji 2:1. Większą część ciasta włóż na godzinę do lodówki, a mniejszą do zamrażarki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep większym kawałkiem ciasta i ponakłuwaj widelcem. Posyp bułką tartą, a na wierzchu ułóż ciasno połówki mirabelek.
- Białka ubij na sztywną pianę, do której dodawaj stopniowo po łyżce cukru, budynie oraz olej.
- Masę z białek rozłóż na mirabelkach. Mniejszy kawałek ciasta zetrzyj na tarce i rozłóż na wierzchu.
- Ciasto piecz przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.