Babcia nie stoi godzinami przy patelni. Bez przypalania i mieszania robi powidła w piekarniku

Każdy lubi powidła śliwkowe, ale mało komu chce się wystawać przy patelni czy garnku i oddawać monotonnemu procesowi mieszania i pilnowania nieustannie przypalających się śliwek. Dla takich osób (do których sami należymy) przewidzieliśmy przepis, dzięki któremu unikniesz tych nudnych czynności. Wystarczy odpalić... piekarnik.

Powidła śliwkowe z piekarnika. Bez mieszania i przypalaniaPowidła śliwkowe z piekarnika. Bez mieszania i przypalania
Źródło zdjęć: © canva.com

Zbliżający się październik to ostatni gwizdek na dostanie świeżych śliwek. Sposobów na ich wykorzystanie jest oczywiście bez liku — kompoty, dżemy, knedle, ciasta to klasyka gatunku, którą uwielbiamy i z godnością kultywujemy. Nie ma to jednak jak tradycyjne powidła. Przygotowane i zakonserwowane w odpowiedni sposób mogą później stać w spiżarce latami i przydawać się za każdym razem, gdy najdzie nas na słodkie naleśniki czy racuchy.

Powróćmy jednak na chwilę to wspomnianej "tradycji" powideł śliwkowych. Najpowszechniejszym sposobem ich przyrządzenia jest oczywiście zagęszczenie poprzez gotowanie lub smażenie. To wymaga czasu. I to niemało. Rzecz jasna to nie sam ruch wskazówek zegara jest tu najbardziej uporczywy, a przypalanie się owoców. Jeśli więc szykujesz się do przygotowania powideł w ten sposób, lepiej uzbrój się w duże pokłady cierpliwości i zrób rozgrzewkę, bo czeka cię dużo mieszania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

3 przepisy na wrapy. Idealny patent na drugie śniadanie do pracy

Albo postąp w inny sposób. Taki, jaki podamy ci zaraz w poniższym przepisie. Okazuje się bowiem, że powidła można też przygotować w piekarniku. Bez mieszania. Bez przypalania. I przede wszystkim — bez tracenia nerwów. Czujesz się zachęcony? Zapraszamy do dalszej części artykułu!

Powidła śliwkowe z piekarnika

Składniki:

  • 5 kg dojrzałych śliwek węgierek,
  • 500 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego,
  • 1/2 szklanki rumu.
Powidła śliwkowe jeszcze nigdy nie były prostsze do zrobienia
Powidła śliwkowe jeszcze nigdy nie były prostsze do zrobienia © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj i wydryluj. Następnie umieść je w brytfance i zasyp cukrem. Całość przemieszaj, żeby słodka przyprawa rozłożyła się równomiernie.
  2. Brytfankę wstaw teraz do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Po pół godziny zmniejsz temperaturę do 170 stopni.
  3. Piecz przez około 2-3 godziny do odparowania i zagęszczenia soku. Co do mieszania — wystarczy zrobić to raz na pół godziny.
  4. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodaj do powideł rum i aromat. Wymieszaj.
  5. Tak przygotowane powidła umieść w czystych i wyparzonych słoikach. Pamiętaj, że ich stan to gwarancja tego, że przetwory się nie zepsują. To i pasteryzacja! Jeśli nie wiesz, jak się do niej zabrać, to koniecznie zajrzyj do naszej instrukcji. I smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"