PrzepisCiastaKruche i pyszne ciasto ze śliwkami. Magda Steczkowska ma swój sekretny przepis

Kruche i pyszne ciasto ze śliwkami. Magda Steczkowska ma swój sekretny przepis

Magda Steczkowska pokazała, jak prezentuje się jej ciasto ze śliwkami
Magda Steczkowska pokazała, jak prezentuje się jej ciasto ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Facebook, fot. Instagram
25.08.2023 13:50, aktualizacja: 19.03.2024 14:43

Drugiego tak pysznego ciasta ze świecą szukać. Łap przepis, leć po asortyment, włączaj piekarnik i do dzieła. Nie ma czasu do stracenia, bo sezon na śliwki szybko się kończy!

Steczkowscy ewidentnie mają kulinarne skłonności. Pewnie, wszyscy kojarzymy ich z talentu wokalnego, ale wygląda na to, że to nie jedyna pasja w ich życiu. Leon, najstarszy syn Justyny, wydał swojego czasu nawet książkę kucharską. "Kuchnia Leona" była promowana jako "pomysły na szamę na imprezy z ziomeczkami". Starsze pokolenie może mieć problem ze zrozumieniem poszczególnych słów, ale czyż młodość nie rządzi się swoimi prawami?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Teraz okazuje się, że również Magda Steczkowska — tym razem siostra Justyny — ma sporo do powiedzenia w kwestiach kulinarnych. Swoim talentem pochwaliła się w mediach społecznościowych. Ciasto ze śliwkami, które tam zaprezentowała, wygląda pysznie i jeszcze lepiej smakuje. Spieszmy się je robić, bo sezon na śliwki tak szybko odchodzi!

Ciasto ze śliwkami według Magdy Steczkowskiej

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2-3 żółtka,
  • 3/4 kostki zimnego masła,
  • ok. 2 kg śliwek,
  • 1 szklanka cukru,
  • beza: 50 g cukru na 1 białko.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszaj. Dodaj masło i całość posiekaj.
  2. Następnie dodaj do powstałej mieszanki żółtka (białka zostaw do zrobienia bezy). Zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej masy. Wstaw ją do lodówki.
  3. Śliwki pozbaw pestek i umyj. Podgrzej je na patelni; kiedy puszczą sok, dodaj cukier. Jedna szklanka powinna być optymalna, ale to zależy od odmiany śliwek (i ich słodkości), których używasz. Kiedy owoce będą już miękkie, odstaw je.
  4. Ciasto wyjmij z lodówki i prawie całe (zostaw sobie dosłownie odrobinę) przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach do zarumienienia.
  5. Następnie wyciągnij ciasto z piekarnika, a na wierzchu ułóż śliwki. Na nie wylej ubite z cukrem białka. Z pozostałego ciasta zrób kratkę. Piecz kolejne 30-40 minut, do momentu, w którym z białek powstanie krucha beza. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także