Kruche i pyszne ciasto ze śliwkami. Magda Steczkowska ma swój sekretny przepis

Drugiego tak pysznego ciasta ze świecą szukać. Łap przepis, leć po asortyment, włączaj piekarnik i do dzieła. Nie ma czasu do stracenia, bo sezon na śliwki szybko się kończy!

Magda Steczkowska pokazała, jak prezentuje się jej ciasto śliwkowe. Pycha!Magda Steczkowska pokazała, jak prezentuje się jej ciasto ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Facebook, fot. Instagram

Steczkowscy ewidentnie mają kulinarne skłonności. Pewnie, wszyscy kojarzymy ich z talentu wokalnego, ale wygląda na to, że to nie jedyna pasja w ich życiu. Leon, najstarszy syn Justyny, wydał swojego czasu nawet książkę kucharską. "Kuchnia Leona" była promowana jako "pomysły na szamę na imprezy z ziomeczkami". Starsze pokolenie może mieć problem ze zrozumieniem poszczególnych słów, ale czyż młodość nie rządzi się swoimi prawami?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z mięsa mielonego

Teraz okazuje się, że również Magda Steczkowska — tym razem siostra Justyny — ma sporo do powiedzenia w kwestiach kulinarnych. Swoim talentem pochwaliła się w mediach społecznościowych. Ciasto ze śliwkami, które tam zaprezentowała, wygląda pysznie i jeszcze lepiej smakuje. Spieszmy się je robić, bo sezon na śliwki tak szybko odchodzi!

Ciasto ze śliwkami według Magdy Steczkowskiej

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2-3 żółtka,
  • 3/4 kostki zimnego masła,
  • ok. 2 kg śliwek,
  • 1 szklanka cukru,
  • beza: 50 g cukru na 1 białko.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszaj. Dodaj masło i całość posiekaj.
  2. Następnie dodaj do powstałej mieszanki żółtka (białka zostaw do zrobienia bezy). Zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej masy. Wstaw ją do lodówki.
  3. Śliwki pozbaw pestek i umyj. Podgrzej je na patelni; kiedy puszczą sok, dodaj cukier. Jedna szklanka powinna być optymalna, ale to zależy od odmiany śliwek (i ich słodkości), których używasz. Kiedy owoce będą już miękkie, odstaw je.
  4. Ciasto wyjmij z lodówki i prawie całe (zostaw sobie dosłownie odrobinę) przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach do zarumienienia.
  5. Następnie wyciągnij ciasto z piekarnika, a na wierzchu ułóż śliwki. Na nie wylej ubite z cukrem białka. Z pozostałego ciasta zrób kratkę. Piecz kolejne 30-40 minut, do momentu, w którym z białek powstanie krucha beza. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej