Kruche i pyszne ciasto ze śliwkami. Magda Steczkowska ma swój sekretny przepis

Drugiego tak pysznego ciasta ze świecą szukać. Łap przepis, leć po asortyment, włączaj piekarnik i do dzieła. Nie ma czasu do stracenia, bo sezon na śliwki szybko się kończy!

Kruche i pyszne ciasto ze śliwkami. Magda Steczkowska ma swój sekretny przepisMagda Steczkowska pokazała, jak prezentuje się jej ciasto ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Facebook, fot. Instagram
SKOMENTUJ

Steczkowscy ewidentnie mają kulinarne skłonności. Pewnie, wszyscy kojarzymy ich z talentu wokalnego, ale wygląda na to, że to nie jedyna pasja w ich życiu. Leon, najstarszy syn Justyny, wydał swojego czasu nawet książkę kucharską. "Kuchnia Leona" była promowana jako "pomysły na szamę na imprezy z ziomeczkami". Starsze pokolenie może mieć problem ze zrozumieniem poszczególnych słów, ale czyż młodość nie rządzi się swoimi prawami?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tę genialną sałatkę serwuję na każdej imprezie. Znika ze stołu w mgnieniu oka

Teraz okazuje się, że również Magda Steczkowska — tym razem siostra Justyny — ma sporo do powiedzenia w kwestiach kulinarnych. Swoim talentem pochwaliła się w mediach społecznościowych. Ciasto ze śliwkami, które tam zaprezentowała, wygląda pysznie i jeszcze lepiej smakuje. Spieszmy się je robić, bo sezon na śliwki tak szybko odchodzi!

Ciasto ze śliwkami według Magdy Steczkowskiej

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2-3 żółtka,
  • 3/4 kostki zimnego masła,
  • ok. 2 kg śliwek,
  • 1 szklanka cukru,
  • beza: 50 g cukru na 1 białko.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszaj. Dodaj masło i całość posiekaj.
  2. Następnie dodaj do powstałej mieszanki żółtka (białka zostaw do zrobienia bezy). Zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej masy. Wstaw ją do lodówki.
  3. Śliwki pozbaw pestek i umyj. Podgrzej je na patelni; kiedy puszczą sok, dodaj cukier. Jedna szklanka powinna być optymalna, ale to zależy od odmiany śliwek (i ich słodkości), których używasz. Kiedy owoce będą już miękkie, odstaw je.
  4. Ciasto wyjmij z lodówki i prawie całe (zostaw sobie dosłownie odrobinę) przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach do zarumienienia.
  5. Następnie wyciągnij ciasto z piekarnika, a na wierzchu ułóż śliwki. Na nie wylej ubite z cukrem białka. Z pozostałego ciasta zrób kratkę. Piecz kolejne 30-40 minut, do momentu, w którym z białek powstanie krucha beza. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia