WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Kruche i pyszne ciasto ze śliwkami. Magda Steczkowska ma swój sekretny przepis

Drugiego tak pysznego ciasta ze świecą szukać. Łap przepis, leć po asortyment, włączaj piekarnik i do dzieła. Nie ma czasu do stracenia, bo sezon na śliwki szybko się kończy!

Magda Steczkowska pokazała, jak prezentuje się jej ciasto śliwkowe. Pycha!Magda Steczkowska pokazała, jak prezentuje się jej ciasto ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Facebook, fot. Instagram

Steczkowscy ewidentnie mają kulinarne skłonności. Pewnie, wszyscy kojarzymy ich z talentu wokalnego, ale wygląda na to, że to nie jedyna pasja w ich życiu. Leon, najstarszy syn Justyny, wydał swojego czasu nawet książkę kucharską. "Kuchnia Leona" była promowana jako "pomysły na szamę na imprezy z ziomeczkami". Starsze pokolenie może mieć problem ze zrozumieniem poszczególnych słów, ale czyż młodość nie rządzi się swoimi prawami?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z mięsa mielonego

Teraz okazuje się, że również Magda Steczkowska — tym razem siostra Justyny — ma sporo do powiedzenia w kwestiach kulinarnych. Swoim talentem pochwaliła się w mediach społecznościowych. Ciasto ze śliwkami, które tam zaprezentowała, wygląda pysznie i jeszcze lepiej smakuje. Spieszmy się je robić, bo sezon na śliwki tak szybko odchodzi!

Ciasto ze śliwkami według Magdy Steczkowskiej

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2-3 żółtka,
  • 3/4 kostki zimnego masła,
  • ok. 2 kg śliwek,
  • 1 szklanka cukru,
  • beza: 50 g cukru na 1 białko.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszaj. Dodaj masło i całość posiekaj.
  2. Następnie dodaj do powstałej mieszanki żółtka (białka zostaw do zrobienia bezy). Zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej masy. Wstaw ją do lodówki.
  3. Śliwki pozbaw pestek i umyj. Podgrzej je na patelni; kiedy puszczą sok, dodaj cukier. Jedna szklanka powinna być optymalna, ale to zależy od odmiany śliwek (i ich słodkości), których używasz. Kiedy owoce będą już miękkie, odstaw je.
  4. Ciasto wyjmij z lodówki i prawie całe (zostaw sobie dosłownie odrobinę) przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach do zarumienienia.
  5. Następnie wyciągnij ciasto z piekarnika, a na wierzchu ułóż śliwki. Na nie wylej ubite z cukrem białka. Z pozostałego ciasta zrób kratkę. Piecz kolejne 30-40 minut, do momentu, w którym z białek powstanie krucha beza. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥