Proste ciasto kostka lodowa bez pieczenia. Deser stworzony do dzielenia
Pyszne ciasto bez pieczenia z herbatnikami, dżemem i truskawkami to przepis na deser, który znika w mgnieniu oka. Dzięki ciasteczkom z łatwością podzielisz go na porcje.
20.09.2023 08:23
Uwielbiam ciasta bez pieczenia, bo ich przygotowanie zazwyczaj jest naprawdę proste. Nie inaczej jest w przypadku tego przepisu. Zyskał w moim domu nazwę kostka lodowa, ze względu na puszystą masę pod herbatnikami Jej bazą jest ubita śmietanka z dodatkiem dżemu truskawkowego, zblendowanych truskawek oraz wiórków kokosowych. Smakuje jak lato zamknięte w małej, zgrabnej kostce. Bardzo elegancko prezentuje się na stole, więc sprawdzi się również na specjalne okazje. Przygotuj je dzień wcześniej, aby porządnie schłodziło się w lodówce.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto kostka lodowa
Składniki:
- 100 g dżemu truskawkowego,
- 100 g truskawek - do zblendowania,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
- 1 szklanka śmietanki 36 proc.,
- 600 ml śmietanki 36 proc.,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 400 g herbatników czekoladowych.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Truskawki blenduję i mieszam z dżemem truskawkowym. Wiórki kokosowe zalewam szklanką śmietanki i mieszam.
Krok 2: Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam herbatniki tak, aby na zmianę miały jasną i ciemną stronę w górze.
Krok 3: Pozostałą śmietankę ubijam. Gdy będzie już puszysta, mieszam ją z truskawkową masą. Dorzucam namoczone wiórki kokosowe oraz startą czekoladę.
Krok 4: Powstałą masę rozprowadzam na herbatnikach. Przykrywam warstwą herbatników i wstawiam do lodówki na minimum 6 godzin.
Krok 5: Schłodzone ciasto dzielę na porcje. Ich granice wyznaczają herbatniki, dzięki czemu kawałki prezentują się bardzo estetycznie. Smacznego!