Ciasto marchewkowe może się schować. Z innego warzywa robię pyszny deser

Czy wiesz, że marchewka to niejedyne warzywo, z którego można zrobić genialne ciasto domowej roboty? Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Ciasto na bazie buraków to prawdziwy hit!Ciasto na bazie buraków to prawdziwy hit!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | AmalliaEka
Marzena Pęcak

Choć uwielbiam gotować, to moje serce oddałam w całości wypiekom. Po prostu jest to moje ulubione hobby, sposób na odstresowanie oraz świetna przygoda jednocześnie. Tym bardziej jeśli testuje zupełnie nową recepturę. A, że nie lubię monotonii, to jest to bardzo częsty zabieg w mojej kuchni. 

Nie inaczej będzie też dzisiaj. Przychodzę do ciebie z pomysłem na genialne ciacho, które nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze jest zrobione na bazie warzywa. I od razu wyjaśniam, nie jest to marchewka. Masz już jakieś podejrzenia, co tym razem wykombinowałam?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Genialne ciacho z warzywem w roli głównej

Wiem, że pomysł łączenia domowych ciast z warzywami przez długi czas nie był zbyt popularny. W końcu jak przepisy tego typu to w grę wchodziły zawsze owoce. Wydaje mi się jednak, że wszystko zmieniło się za sprawą ciasta marchewkowego, które cieszy się coraz większym zainteresowaniem. 

Wypiek ten moim zdaniem zapoczątkował wręcz nowy trend, stąd też pomysł wykorzystania innych warzyw do słodkich wypieków. I z ręką na sercu mogę polecić kolejną oryginalną kombinację tego typu. Co powiesz na ciacho z czerwonym burakiem w roli głównej? Brzmi ciekawie, prawda? A to dopiero początek!

Jak zrobić buraczane ciasto krok po kroku?

Dodając buraka do ciasta, masz pewność, że będzie ono idealnie wilgotnepuszyste. Co więcej, zachowa świeżość znacznie dłużej. To też świetny patent, aby przemycić warzywa do domowego menu, jeśli twoje małe niejadki nie przepadają za nimi jakoś szczególnie. Wszyscy na tym skorzystają!

Na bazie buraków można przygotować naprawdę genialne ciacho
Na bazie buraków można przygotować naprawdę genialne ciacho © Adobe Stock | Diana Taliun

Składniki:

  • 250 g buraków,
  • 200 g mąki,
  • 70 g kakao,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 220 g cukru,
  • 180 g masła. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij do przygotowania buraków. Jeśli kupiłeś je w ugotowanej wersji, to wystarczy zetrzeć je na tarce. Pamiętaj, załóż do tego zadania gumowe rękawiczki, ponieważ buraki lubią barwić skórkę, a domycie jej nie jest wcale takie proste. 
  2. Następnie przesiej mąkę, aby dodatkowo ją napowietrzyć, następnie dodaj do niej kakao oraz proszek do pieczenia.
  3. Przy pomocy robota kuchennego zacznij ubijać jajka z cukrem. Kiedy już wyczerpiesz składniki i uzyskasz puszystą mieszankę, zacznij dodawać kawałki masła. Pamiętaj, aby szybciej wyjąć je z lodówki
  4. Jako kolejny składnik dodaj mieszankę z sypkich produktów. Oczywiście, rób to na raty.
  5. Ten etap pracy zakończ na dodaniu do miski wcześniej przygotowanych buraków.
  6. To jednak nie koniec. Wyłącz urządzenie i wsyp do miski kawałki czekolady. Możesz połamać je na mniejsze kawałki lub posiekać drobno nożem.
  7. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie przy pomocy łyżki kuchennej.
  8. Następnie przelej mieszankę do formy do pieczenia. 
  9. Ciasto piecz przez 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Smacznego!

Oczywiście gotowe ciasto buraczane możesz serwować z ulubionymi dodatkami. Świetnie spisze się tu m.in. polewa czekolada, masa śmietankowa z posiekanymi orzechami, a nawet domowe powidła.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej