Nazywają to ciasto "niewidzialnym". Znika prawie natychmiast po podaniu
Pyszne i proste ciasto z jabłkami i malinami znika w mgnieniu oka. Ten przepis na ciasto z owocami pokocha cała twoja rodzina.
05.09.2023 | aktual.: 26.09.2023 13:34
Latem najchętniej sięgam po ciasta, które skrywają w sobie pyszne owoce. Chociaż jabłecznik i szarlotkę pod różnymi postaciami znają wszyscy, to połączenie z malinami zaskakuje niesamowitym smakiem. To świetna alternatywa dla smażonych jabłek w cieście- nikt nie musi czekać na swoją porcję, wystarczy ukroić kawałek ciasta. Cały deser przygotujesz błyskawicznie, a po 45 minutach w piekarniku będzie gotowy do zjedzenia. W moim domu na to ciasto mówi się "niewidzialne", bo znika tak szybko po upieczeniu, że aż ciężko je zauważyć ;)
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z jabłkami i malinami
Składniki:
- 4 jabłka,
- 1 cytryna - sok,
- 3 jajka,
- 1/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 100 ml mleka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 400 g malin,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Jabłka obieram ze skórki i kroję przy pomocy mandoliny, robota kuchennego lub tarki na cieniutkie plasterki. Uważam, aby nie pokroić gniazda nasiennego oraz pestek. Pokrojone jabłka skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Krok 2: Do miski wbijam jajka, dodaję do nich cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon, roztopione masło oraz mąkę i mieszam. Dolewam mleko i ponownie mieszam. Powstała masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 3: Powstałą masę wlewam do miski z jabłkami i dokładnie mieszam. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, a następnie przekładam część jabłek w cieście, tworząc dość gruby spód.
Krok 4: Następnie na jabłkach układam warstwę z malin i przykrywam całość pozostałymi jabłkami w cieście.
Krok 5: Blaszkę z ciastem wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i zapiekam przez 45 minut. Po tym czasie wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.
Krok 6: Wystudzone ciasto dekoruję cukrem pudrem. Kroję na porcje i serwuję swoim bliskim. Ten deser znika w mgnieniu oka. Smacznego!