Nazywają to ciasto "niewidzialnym". Znika prawie natychmiast po podaniu

Pyszne i proste ciasto z jabłkami i malinami znika w mgnieniu oka. Ten przepis na ciasto z owocami pokocha cała twoja rodzina.

Ciasto z jabłkami i malinami- PysznościCiasto z jabłkami i malinami- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Latem najchętniej sięgam po ciasta, które skrywają w sobie pyszne owoce. Chociaż jabłecznik i szarlotkę pod różnymi postaciami znają wszyscy, to połączenie z malinami zaskakuje niesamowitym smakiem. To świetna alternatywa dla smażonych jabłek w cieście- nikt nie musi czekać na swoją porcję, wystarczy ukroić kawałek ciasta. Cały deser przygotujesz błyskawicznie, a po 45 minutach w piekarniku będzie gotowy do zjedzenia. W moim domu na to ciasto mówi się "niewidzialne", bo znika tak szybko po upieczeniu, że aż ciężko je zauważyć ;)

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z jabłkami i malinami. Nazywane "niewidzialnym", bo znika prawie zaraz po podaniu

Ciasto z jabłkami i malinami

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 1 cytryna - sok,
  • 3 jajka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 400 g malin,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Jabłka obieram ze skórki i kroję przy pomocy mandoliny, robota kuchennego lub tarki na cieniutkie plasterki. Uważam, aby nie pokroić gniazda nasiennego oraz pestek. Pokrojone jabłka skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Jabłka do ciasta- Pyszności
Jabłka do ciasta- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Do miski wbijam jajka, dodaję do nich cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon, roztopione masło oraz mąkę i mieszam. Dolewam mleko i ponownie mieszam. Powstała masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

Ciasto- Pyszności
Ciasto- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Powstałą masę wlewam do miski z jabłkami i dokładnie mieszam. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, a następnie przekładam część jabłek w cieście, tworząc dość gruby spód.

Krok 4: Następnie na jabłkach układam warstwę z malin i przykrywam całość pozostałymi jabłkami w cieście.

Ciasto z jabłkami i malinami- Pyszności
Ciasto z jabłkami i malinami- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Blaszkę z ciastem wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i zapiekam przez 45 minut. Po tym czasie wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.

Krok 6: Wystudzone ciasto dekoruję cukrem pudrem. Kroję na porcje i serwuję swoim bliskim. Ten deser znika w mgnieniu oka. Smacznego!

Ciasto z jabłkami i malinami- Pyszności
Ciasto z jabłkami i malinami- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej