Chrupiące ciastka z jabłkami i cynamonową posypką. Zrobisz je błyskawicznie!
Proste i pyszne ciastka z jabłkami i cynamonowo-cukrową posypką. Błyskawiczny przepis na ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego. Zrobisz je szybciej, niż możesz to sobie wyobrazić.
03.01.2023 | aktual.: 08.08.2023 13:21
Przepis na szybkie ciastka
Kiedy w brzuchu trochę zaburczy i najdzie Cię ochota na coś pysznego, to warto sięgnąć po ciasto francuskie. Jest proste w przygotowaniu i potrafi uratować niejedną kryzysową sytuację. Dziś mamy dla Ciebie przepis na jabłkowe krążki otulone chrupiącym ciastem z dodatkiem cynamonowo-cukrowej posypki. Idealnie sprawdzą się na leniwe, zimowe wieczory, gdy zamarzy Ci się coś smacznego do gorącej herbaty. Potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników i możesz zabierać się za pieczenie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Ciastka z jabłkami
Składniki:
- 2 jabłka
- 1 ciasto francuskie
- cukier waniliowy i cynamon
- 1 roztrzepane jajko
Sposób przygotowania:
Z jabłek wydrąż środek. Możesz zrobić to przy pomocy specjalnego przyrządu lub wyciąć przy pomocy noża. Następnie obierz owoce ze skórki i pokrój w niezbyt cienkie plastry.
W jabłkach wykrój większy otwór, najlepiej przy pomocy okrągłej foremki. Na kuchennym blacie rozwiń ciasto francuskie i pokrój w paski. Owiń kawałkami ciasta jabłkowe obręcze, przeciągając paski przez środek. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy wykonanie.
Tak przygotowane kształty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce rozkłóć jajko i posmaruj nim ciasto francuskie. Dzięki temu apetycznie się zarumieni. Cukier wymieszaj z cynamonem i posyp ciasteczka. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Po tym czasie nasze ciasteczka są już gotowe. Idealnie słodkie, z cynamonową nutą i chrupiącą cukrową panierką. Świetne jako słodka przekąska i pyszny deser. Jabłka i cynamon to połączenie po prostu idealne.
Smacznego!