WAŻNE
TERAZ

Nagroda Nobla z ekonomii przyznana

Chrupiące ciastka z jabłkami i cynamonową posypką. Zrobisz je błyskawicznie!

Proste i pyszne ciastka z jabłkami i cynamonowo-cukrową posypką. Błyskawiczny przepis na ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego. Zrobisz je szybciej, niż możesz to sobie wyobrazić.

Ciastka z jabłkami- PysznościCiastka z jabłkami- Pyszności
Ewa

Przepis na szybkie ciastka

Kiedy w brzuchu trochę zaburczy i najdzie Cię ochota na coś pysznego, to warto sięgnąć po ciasto francuskie. Jest proste w przygotowaniu i potrafi uratować niejedną kryzysową sytuację. Dziś mamy dla Ciebie przepis na jabłkowe krążki otulone chrupiącym ciastem z dodatkiem cynamonowo-cukrowej posypki. Idealnie sprawdzą się na leniwe, zimowe wieczory, gdy zamarzy Ci się coś smacznego do gorącej herbaty. Potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników i możesz zabierać się za pieczenie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciastka z jabłkami

Składniki:

      
  • 2 jabłka
  • 1 ciasto francuskie
  • cukier waniliowy i cynamon
  • 1 roztrzepane jajko

Sposób przygotowania:

Z jabłek wydrąż środek. Możesz zrobić to przy pomocy specjalnego przyrządu lub wyciąć przy pomocy noża. Następnie obierz owoce ze skórki i pokrój w niezbyt cienkie plastry.

Ciastka z jabłkami- Pyszności
Ciastka z jabłkami- Pyszności

W jabłkach wykrój większy otwór, najlepiej przy pomocy okrągłej foremki. Na kuchennym blacie rozwiń ciasto francuskie i pokrój w paski. Owiń kawałkami ciasta jabłkowe obręcze, przeciągając paski przez środek. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy wykonanie.

Ciastka z jabłkami- Pyszności
Ciastka z jabłkami- Pyszności

Tak przygotowane kształty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce rozkłóć jajko i posmaruj nim ciasto francuskie. Dzięki temu apetycznie się zarumieni. Cukier wymieszaj z cynamonem i posyp ciasteczka. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.

Ciastka z jabłkami- Pyszności.
Ciastka z jabłkami- Pyszności.

Po tym czasie nasze ciasteczka są już gotowe. Idealnie słodkie, z cynamonową nutą i chrupiącą cukrową panierką. Świetne jako słodka przekąska i pyszny deser. Jabłka i cynamon to połączenie po prostu idealne.

Smacznego!

Ciastka z jabłkami- Pyszności
Ciastka z jabłkami- Pyszności.

Wybrane dla Ciebie

Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany