Błyskawiczne ciasto z jabłkami i orzechami. Nie ma szybszego sposobu na szarlotkę

Błyskawiczne ciasto z jabłkami i orzechami przygotujesz w mniej niż godzinę. Proste, jesienne połączenie składników sprawi, że pokochasz ten deser od pierwszego kęsa.

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

Przepis na ciasto z jabłkami

Jesień bezsprzecznie kojarzy nam się z jabłkami. Sady wypełniają się dziesiątkami odmian tych owoców, a w domach unosi się aromat świeżo upieczonej szarlotki. Jabłka są teraz powszechnie dostępne, smaczne i przede wszystkim niedrogie. Warto korzystać z sezonu i tworzyć z nimi przepyszne potrawy. Dziś postawiliśmy na ekspresowe ciasto z jabłkami, cynamonem i orzechami. Takie połączenie to po prostu istota jesieni: korzenne przyprawy, chrupiące orzechy włoskie i soczyste jabłka idealnie sprawdzą się w roli deseru na pochmurne dni.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Błyskawiczne ciasto z jabłkami i orzechami

Składniki:

         
  • 1 opakowanie ciasta kruchego
  • 5 jabłek
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki masła
  • 1 żółtko do smarowania
  • 150 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż je do miski i dodaj cynamon oraz cukier waniliowy (lub wanilinowy).

Błyskawiczne ciasto z jabłkami i orzechami- Pyszności
Błyskawiczne ciasto z jabłkami i orzechami- Pyszności

Jabłka przełóż do garnuszka. Dodaj masło i podgrzewaj całość aż powstanie pyszna jabłkowa masa. Na blacie kuchennym wyłóż arkusz kruchego ciasta. Przy pomocy pokrywki zrób w nim nacięcia. Zerknij na filmik, gdzie dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić.

Błyskawiczne ciasto z jabłkami i orzechami- Pyszności
Błyskawiczne ciasto z jabłkami i orzechami- Pyszności

Powstałe nacięcia zagnij do środka, tworząc pewnego rodzaju kieszonki. Do każdej z nich włóż kawałek orzecha włoskiego i delikatnie dociśnij, aby przykleił się do ciasta i nie wypadł podczas późniejszego wkładania do piekarnika.

Błyskawiczne ciasto z jabłkami i orzechami- Pyszności
Błyskawiczne ciasto z jabłkami i orzechami- Pyszności

Środek ciasta wypełnij przygotowanymi wcześniej jabłkami z cukrem i cynamonem. Posmaruj kruche ciasto roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 30 minut.

Błyskawiczne ciasto z jabłkami i orzechami- Pyszności
Błyskawiczne ciasto z jabłkami i orzechami- Pyszności

Wystudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem. Nasz prosty i szybki deser jest już gotowy. Smacznego!

Błyskawiczne ciasto z jabłkami i orzechami- Pyszności
Błyskawiczne ciasto z jabłkami i orzechami- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach