Błyskawiczne ciasto z jabłkami i orzechami. Nie ma szybszego sposobu na szarlotkę
Błyskawiczne ciasto z jabłkami i orzechami przygotujesz w mniej niż godzinę. Proste, jesienne połączenie składników sprawi, że pokochasz ten deser od pierwszego kęsa.
29.09.2022 | aktual.: 14.03.2024 14:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepis na ciasto z jabłkami
Jesień bezsprzecznie kojarzy nam się z jabłkami. Sady wypełniają się dziesiątkami odmian tych owoców, a w domach unosi się aromat świeżo upieczonej szarlotki. Jabłka są teraz powszechnie dostępne, smaczne i przede wszystkim niedrogie. Warto korzystać z sezonu i tworzyć z nimi przepyszne potrawy. Dziś postawiliśmy na ekspresowe ciasto z jabłkami, cynamonem i orzechami. Takie połączenie to po prostu istota jesieni: korzenne przyprawy, chrupiące orzechy włoskie i soczyste jabłka idealnie sprawdzą się w roli deseru na pochmurne dni.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Błyskawiczne ciasto z jabłkami i orzechami
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta kruchego
- 5 jabłek
- 10 g cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki masła
- 1 żółtko do smarowania
- 150 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż je do miski i dodaj cynamon oraz cukier waniliowy (lub wanilinowy).
Jabłka przełóż do garnuszka. Dodaj masło i podgrzewaj całość aż powstanie pyszna jabłkowa masa. Na blacie kuchennym wyłóż arkusz kruchego ciasta. Przy pomocy pokrywki zrób w nim nacięcia. Zerknij na filmik, gdzie dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić.
Powstałe nacięcia zagnij do środka, tworząc pewnego rodzaju kieszonki. Do każdej z nich włóż kawałek orzecha włoskiego i delikatnie dociśnij, aby przykleił się do ciasta i nie wypadł podczas późniejszego wkładania do piekarnika.
Środek ciasta wypełnij przygotowanymi wcześniej jabłkami z cukrem i cynamonem. Posmaruj kruche ciasto roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 30 minut.
Wystudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem. Nasz prosty i szybki deser jest już gotowy. Smacznego!