Ty też trzymasz cytryny na blacie w kuchni? To nie jest najlepszy pomysł

Czy kuchenny blat to dobre miejsce dla cytryny? Czy kiedykolwiek się nad tym zastanawialiście? W sklepach cytrusy przechowywane są w temperaturze pokojowej, więc wielu z nas zostawia je na blacie. Inni wolą wrzucić cytryny do lodówki. Kto ma rację?

cytrynycytryny
Źródło zdjęć: © Getty Images | NM
Paulina Hermann

Chociaż cytryny pięknie prezentują się na misce w  blacie, to nie jest dla nich dobre miejsce. Gdzie więc powinniśmy je trzymać? Okazuje się, że najlepszym miejscem jest właśnie lodówka. Tutaj też musisz uważać. Nie możesz ich tam wrzucić byle jak. Wyjaśniamy, w którym miejscu dokładnie trzeba je przechowywać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Arbuzowe oponki. Deser, którym będzie się zajadać cała rodzina

Czemu powinieneś trzymać cytryny w lodówce?

Po pierwsze, cytrusy na dłużej zachowają świeżość. Możemy przechowywać je tam nawet 6 tygodni. To o wiele lepiej niż w przypadku temperatury pokojowej, kiedy produkty zaczną się psuć nawet już po kilku dniach. Uśredniając, masz tylko tydzień na to, by wykorzystać wszystkie cytryny. Tak, wszystkie. Lepiej więc przedłużyć ich ważność i te, których nie używasz, schowaj do lodówki. To wyjdzie ci na dobre. Nie chcesz, chyba, by owoce zaczęły pleśnieć?

Jeśli będziesz chciała użyć cytrusów do wody z cytryną lub kremów, wyjmij je z lodówki na kilka godzin przed. Wtedy się ogrzeją i łatwiej będzie wyciągnąć sok.

Jak przechowywać cytryny w lodówce?

Skoro już wiesz, że trzeba to robić, to jeszcze warto dowiedzieć się, w jaki sposób. Możesz po prostu je tam wrzucić, ale lepiej zrobić coś, co przedłuży ich okres przydatności.

Całe cytryny najlepiej przechowywać w szufladzie na świeżą żywność, w środowisku z niską wilgotnością. Najlepiej, jeśli to miejsce będzie suche i dość chłodne. Dobrym pomysłem będzie otwarcie otworów wentylacyjnych, aby zwiększyć przepływ powietrza. Pod żadnym pozorem nie przechowuj cytrusów w plastikowych woreczkach. Takie torby zatrzymują wilgoć, przez co przyspiesza psucie się owoców.

Cytryny
Cytryny © Adobe Stock

Staraj się, by cytryny stały jak najdalej od jabłek, bananów, melonów, pomidorów i awokado. Te owoce wydzielają etylen, który może przyczynić się do szybkiego zepsucia się cytrusów.

Istnieją również zasady dotyczące przechowywania pokrojonych cytryn. Wystarczy, że wewnętrzna część owiniemy folią lub po prostu przełożymy owoce do hermetycznego pudełka. Postaraj się zużyć ją w ciągu kilku dni.

Świeży sok z cytryny trzymaj w szczelnie zamykanym słoiku lub w butelce przez maksymalnie cztery dni. Jeśli chcesz go przechowywać dłużej, musisz sok zamrozić. Możesz go przelać na przykład do foremki na lód. Skórkę z cytryny zaś włóż do hermetycznych woreczków i zamróź.

Czy warto zamrażać cytryny?

Sprawa nie jest aż taka prosta. Faktycznie, jak masz dużo cytrusów, to musisz je jakoś przechować. Zamrażanie może ci przyjść z pomocą, ale musisz pamiętać, że ten proces zmienia konsystencję owców. Stają się one papkowate. Co więc musimy zrobić? Są dwie opcje: albo kroimy je na kawałki, albo oddzielnie mrozimy sok i skórkę.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej