W Nowy Rok robię pieczeń rzymską. Kluczowy jest sposób wyrabiania mięsa

Na święta Bożego Narodzenia był pasztet, a teraz rodzina domaga się pieczeni rzymskiej. Ta druga jest znacznie szybsza do przygotowania, delikatniejsza w smaku i wygląda atrakcyjnie na stole. Odkąd stosuję ten trik przy wyrabianiu mięsa, wychodzi zawsze idealna i nie pęka.

Przygotowania mięsa na pieczeń rzymską jest kluczowePrzygotowania mięsa na pieczeń rzymską jest kluczowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | stockcreations
Dorota Gepert

Kiedyś pieczeń rzymska nie budziła żadnych wątpliwości — wiadomo, potrzebna była wieprzowina. Teraz często stosuje się do niej mięso mieszane, dokłada wołowinę, indyka czy kurczaka. Muszę przyznać, że u mnie najbardziej sprawdza się pieczeń w wersji klasycznej, czyli z łopatki wieprzowej lub z dodatkiem wołowiny czy indyka, który dodaje jej kleistości. Najważniejsze, by mięso było świeże i dobrze zmielone, a przede wszystkim wyrobione.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem

Pieczeń to nie kotlety

Przy pieczeni rzymskiej często popełniamy błąd, bo wydaje się, że trzeba je wyrabiać podobnie jak na kotlety mielone, czyli długo. Tymczasem w tym przypadku najważniejsze jest to, by mięso było zimne. Po zmieleniu dobrze je schłodzić, a potem wyrabiać krótko i dokładnie.

Im więcej czasu się na to poświęca, tym pieczeń szybciej pęka, rozpada się, a co najgorsze po upieczeniu jest sucha. Na "wilgotność" pieczeni wpływ ma także mięso — nie może być zbyt chude, a wręcz powinno być dość tłuste. To gwarantuje jej soczystość.

Klasyczna pieczeń rzymska

Składniki:

  • 3 łyżki masła,
  • 2 cebule,
  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej,
  • 1 surowe jajko,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • połowa łyżeczki pieprzu,
  • 4 jajka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmaż na złocisty kolor obrane i drobno posiekane cebule oraz ząbki czosnku.
  2. Mieszankę z patelni przełóż do zmielonego mięsa. Jako kolejne składniki dodaj: suszony majeranek, sól, pieprz, tarty chrzan, surowe jajko.
  3. Wyrabiaj masę rękoma, szybko i energicznie, do połączenia składników.
  4. Część masy przełóż do formy do pieczenia.
  5. Na mięsnej warstwie ułóż rząd z 4 jajek ugotowanych na twardo, po czym przykryj go kolejną warstwą mięsa.
  6. Posyp całość majerankiem.
  7. Następnie wstaw pieczeń na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej