W Nowy Rok robię pieczeń rzymską. Kluczowy jest sposób wyrabiania mięsa
Na święta Bożego Narodzenia był pasztet, a teraz rodzina domaga się pieczeni rzymskiej. Ta druga jest znacznie szybsza do przygotowania, delikatniejsza w smaku i wygląda atrakcyjnie na stole. Odkąd stosuję ten trik przy wyrabianiu mięsa, wychodzi zawsze idealna i nie pęka.
Kiedyś pieczeń rzymska nie budziła żadnych wątpliwości — wiadomo, potrzebna była wieprzowina. Teraz często stosuje się do niej mięso mieszane, dokłada wołowinę, indyka czy kurczaka. Muszę przyznać, że u mnie najbardziej sprawdza się pieczeń w wersji klasycznej, czyli z łopatki wieprzowej lub z dodatkiem wołowiny czy indyka, który dodaje jej kleistości. Najważniejsze, by mięso było świeże i dobrze zmielone, a przede wszystkim wyrobione.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem
Pieczeń to nie kotlety
Przy pieczeni rzymskiej często popełniamy błąd, bo wydaje się, że trzeba je wyrabiać podobnie jak na kotlety mielone, czyli długo. Tymczasem w tym przypadku najważniejsze jest to, by mięso było zimne. Po zmieleniu dobrze je schłodzić, a potem wyrabiać krótko i dokładnie.
Im więcej czasu się na to poświęca, tym pieczeń szybciej pęka, rozpada się, a co najgorsze po upieczeniu jest sucha. Na "wilgotność" pieczeni wpływ ma także mięso — nie może być zbyt chude, a wręcz powinno być dość tłuste. To gwarantuje jej soczystość.
Klasyczna pieczeń rzymska
Składniki:
- 3 łyżki masła,
- 2 cebule,
- 1 kg mielonej łopatki wieprzowej,
- 1 surowe jajko,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 1,5 łyżeczki soli,
- połowa łyżeczki pieprzu,
- 4 jajka ugotowane na twardo.
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmaż na złocisty kolor obrane i drobno posiekane cebule oraz ząbki czosnku.
- Mieszankę z patelni przełóż do zmielonego mięsa. Jako kolejne składniki dodaj: suszony majeranek, sól, pieprz, tarty chrzan, surowe jajko.
- Wyrabiaj masę rękoma, szybko i energicznie, do połączenia składników.
- Część masy przełóż do formy do pieczenia.
- Na mięsnej warstwie ułóż rząd z 4 jajek ugotowanych na twardo, po czym przykryj go kolejną warstwą mięsa.
- Posyp całość majerankiem.
- Następnie wstaw pieczeń na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.