PrzepisObiadBitki robię z karkówki. Mięso wychodzi tak kruche, że nie trzeba noża

Bitki robię z karkówki. Mięso wychodzi tak kruche, że nie trzeba noża

Niby taki zwykły obiad, ale zawsze się sprawdza. A już zwłaszcza wtedy, kiedy nie mamy pomysłu, co przygotować. Wystarczy kilka składników, a efekt zadowoli całą rodzinę. Zaletą tego dania jest także to, że praktycznie robi się samo. Z tego przepisu mięso nigdy nie jest zbyt twarde.

Bitki plus puree to dobry zestaw na obiad
Bitki plus puree to dobry zestaw na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bitki to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Znamy je od lat, bo bardzo często serwowały je nasze babcie. Na bitki świetnie nadaje się wieprzowina. Można wybrać schab. Jednak kiedy zależy nam, by mięso było wyjątkowo miękkie bezpieczniej sięgnąć po karkówkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Nadaje się do długiego duszenia

Karkówka to część mięsa wieprzowego, którą cenimy ze względu na swoją marmurkowatą teksturę. Jest dość tłuste, ale przez to soczyste i aromatyczne. Karkówka idealnie nadaje się do pieczenia, grillowania oraz duszenia, a dzięki odpowiedniej zawartości tłuszczu zachowuje pełnię smaku nawet po długiej obróbce termicznej. Dlatego to dobry wybór na bitki.

Nie może się nie udać

Ponieważ karkówka jest miękka i soczysta, bitki z niej po prostu nie mogą się nie udać. Przepis jest niezwykle prosty. Wystarczy plasterki mięsa obtoczyć w mące, obsmażyć, a potem dusić w sosie własnym. Jedyne o czym warto pamiętać to, by podczas tej czynności nie wrzucać wszystkich kawałków na raz na patelnię. Najlepiej obsmażać po dwa kawałki jednocześnie, wtedy mięso będzie bardziej kruche. Do każdej partii dobrze jest używać nowego tłuszczu. Kolejne porcje mięsa przekładaj do garnka i tam już duś całość.

Bitki z karkówki

Składniki:

  • 600 g karkówki w plastrach,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ziarenka pieprzu do smaku,
  • kilka liści laurowych,
  • 5 łyżek mąki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • 300 ml bulionu lub wody.

Sposób przygotowania:

  1. Plastry mięsa rozbij do odpowiedniej grubości, na około pół centymetra.
  2. Mięso dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Oprósz je potem mąką pszenną, a następnie strząśnij jej nadmiar.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Kiedy osiągnie już wysoką temperaturę, usmaż plastry wieprzowiny z obu stron na rumiany kolor. Następnie przekładaj je do garnka, w którym będą się dusić.
  4. Ząbki czosnku pokrój w plasterki, a cebule w cienkie piórka, a potem przesmaż je na tłuszczu.
  5. Kiedy warzywa się zarumienią, dodaj je do mięsa. Całość zalej bulionem lub wodą, dodaj ziarenka pieprzu i liście laurowe, a potem duś na niewielkiej mocy palnika przez około godzinę.
  6. Na koniec zagęść sos mąką rozmieszaną z wodą.
  7. Tak przygotowane bitki najlepiej smakują z kaszą.
bitkikarkówkawieprzowina

Wybrane dla Ciebie