Gdy na stole pojawia się ta karkówka, wszyscy sięgają po talerze. Rozpływa się w ustach
Chociaż na sylwestrowej imprezie królują przede wszystkim zimne przekąski i sałatki, to gwoździem programu jest zawsze ciepła kolacja. W tej roli sprawdzi się pyszna, mięciutka karkówka. To mięso rozpływa się w ustach.
Ta pieczona karkówka rozkocha w sobie wszystkich zaproszonych gości. Znakomicie sprawdzi się nie tylko na imprezę, ale również rodzinny obiad, nawet gdy wpaść ma kapryśna teściowa. Przygotowanie mięsa jest proste i szybkie, całość wystarczy wrzucić do piekarnika. Takie mięso możesz przygotować również wcześniej, a później jedynie podgrzać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczona karkówka w pysznym sosie
Sekret tkwi w prostocie - nie ma tutaj długiej listy składników czy specjalnie rozbudowanego sposobu przygotowania. Duszona w miodzie i winie cebula otula kawałki karkówki, oddając im cały smak.
Mięso rozpływa się w ustach i jest tak miękkie, że nie potrzeba do niego nawet noża. Taką karkówkę możesz podać na sylwestrowej imprezie wraz z kawałkiem pieczywa lub dodać ziemniaki oraz surówkę i zaserwować na rodzinny obiad.
Składniki:
- 800 g karkówki wieprzowej w plastrach,
- ¼ szklanki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka kolendry w ziarnach,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu.
Pozostałe składniki:
- 2 białe cebule,
- 2 czerwone cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- pół szklanki czerwonego wina,
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżka musztardy francuskiej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Plastry karkówki przełóż do miski. Dodaj do nich oliwę lub olej oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj, nacierając mięso aromatyczną mieszanką. Odstaw do marynowania. Możesz przygotować mięso dzień wcześniej, ale jeśli o tym zapomnisz, nic straconego. Karkówka wciąż będzie aromatyczna i idealnie doprawiona.
Krok 2. Czerwoną oraz białą cebulę pokrój w dość cienkie pióra, czosnek pokrój w plasterki.
Krok 3. Karkówkę obsmaż z obu stron na patelni, aż się nieco zarumieni. Dzięki temu pozostanie wilgotna i mięciutka po pieczeniu.
Krok 4. Na patelnię po karkówce wrzuć pokrojoną cebulę oraz czosnek. Gdy zmiękną i zaczną się rumienić, dolej czerwone wino i duś przez chwilę. Następnie dodaj miód, musztardę francuską oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 5. Na dno żaroodpornego naczynia wyłóż część cebuli. Dodaj kawałki mięsa i przykryj je pozostałą cebulą. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piecz przez 1,5 godziny.
Krok 6. Upieczoną karkówkę podawaj prosto z żaroodpornego naczynia lub przełóż na półmisek. Smacznego!