WAŻNE
TERAZ

Dowództwo Operacyjne reaguje na doniesienia o Wyrykach

Gdy na stole pojawia się ta karkówka, wszyscy sięgają po talerze. Rozpływa się w ustach

Chociaż na sylwestrowej imprezie królują przede wszystkim zimne przekąski i sałatki, to gwoździem programu jest zawsze ciepła kolacja. W tej roli sprawdzi się pyszna, mięciutka karkówka. To mięso rozpływa się w ustach.

Najlepsza karkówka na SylwestraNajlepsza karkówka na sylwestra
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Ta pieczona karkówka rozkocha w sobie wszystkich zaproszonych gości. Znakomicie sprawdzi się nie tylko na imprezę, ale również rodzinny obiad, nawet gdy wpaść ma kapryśna teściowa. Przygotowanie mięsa jest proste i szybkie, całość wystarczy wrzucić do piekarnika. Takie mięso możesz przygotować również wcześniej, a później jedynie podgrzać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona karkówka, która sprawdzi się na sylwestra. Mięso tak kruche, że rozpływa się w ustach

Pieczona karkówka w pysznym sosie

Sekret tkwi w prostocie - nie ma tutaj długiej listy składników czy specjalnie rozbudowanego sposobu przygotowania. Duszona w miodzie i winie cebula otula kawałki karkówki, oddając im cały smak.

Mięso rozpływa się w ustach i jest tak miękkie, że nie potrzeba do niego nawet noża. Taką karkówkę możesz podać na sylwestrowej imprezie wraz z kawałkiem pieczywa lub dodać ziemniaki oraz surówkę i zaserwować na rodzinny obiad.

Składniki:

  • 800 g karkówki wieprzowej w plastrach,
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Pozostałe składniki:

  • 2 białe cebule, 
  • 2 czerwone cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki czerwonego wina,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Plastry karkówki przełóż do miski. Dodaj do nich oliwę lub olej oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj, nacierając mięso aromatyczną mieszanką. Odstaw do marynowania. Możesz przygotować mięso dzień wcześniej, ale jeśli o tym zapomnisz, nic straconego. Karkówka wciąż będzie aromatyczna i idealnie doprawiona.

Marynowanie karkówki
Marynowanie karkówki © Pyszności

Krok 2. Czerwoną oraz białą cebulę pokrój w dość cienkie pióra, czosnek pokrój w plasterki.

Krojenie warzyw do karkówki
Krojenie warzyw do karkówki © Pyszności

Krok 3. Karkówkę obsmaż z obu stron na patelni, aż się nieco zarumieni. Dzięki temu pozostanie wilgotna i mięciutka po pieczeniu.

Soczysta karkówka w przyprawach
Soczysta karkówka w przyprawach © Pyszności

Krok 4. Na patelnię po karkówce wrzuć pokrojoną cebulę oraz czosnek. Gdy zmiękną i zaczną się rumienić, dolej czerwone wino i duś przez chwilę. Następnie dodaj miód, musztardę francuską oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

Aromatyczna duszona cebula
Aromatyczna duszona cebula © Pyszności

Krok 5. Na dno żaroodpornego naczynia wyłóż część cebuli. Dodaj kawałki mięsa i przykryj je pozostałą cebulą. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piecz przez 1,5 godziny.

Karkówka gotowa do pieczenia
Karkówka gotowa do pieczenia © Pyszności

Krok 6. Upieczoną karkówkę podawaj prosto z żaroodpornego naczynia lub przełóż na półmisek. Smacznego!

Pieczona karkówka
Pieczona karkówka © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo