Nazwa może wprowadzać w błąd. Zamówiłam w restauracji forszmak, zamiast zupy dostałam śledzie
O co to zamieszanie? W końcu forszmak to nie jest zbyt popularna potrawa i mogło dojść do pomyłki. Gęstą zupę z mięsem i kiszonymi ogórkami jada się głównie na Lubelszczyźnie. Jednak jak się okazuje pod nazwą "forszmak" skrywają się co najmniej dwie różne potrawy.
Nawet jeśli już słyszałeś o forszmaku, to mogłeś mieć na myśli inne danie. Ta potrawa jest popularna we wschodniej Polsce, a dokładnie na Lubelszczyźnie. Tam kulinarne tradycje mocno się mieszały. I tak foszmak mamy w kuchni polskiej, żydowskiej i rosyjskiej. W każdej z nich to inna potrawa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze
Na Lubelszczyźnie to gulasz
Najbardziej znany jest forszmak w formie gulaszu. To właśnie forszmak lubelski. I gdy doda się ten przymiotnik, na pewno chodzi o tę potrawę. Na stałe wpisała się ona w tradycję weselnych stołów i rodzinnych uroczystości, często zastępując bardziej popularne zupy jak rosół. Forszmak lubelski sprawdza się też na co dzień. Jest aromatyczny i na długo zaspakaja głód. To aromatyczny gulasz, najczęściej na wieprzowinie z dużą ilością warzyw.
Można go podać na przystawkę
A forszmak w kuchni żydowskiej? Tutaj główną rolę grają śledzie. Jest to rodzaj sałaki czy wręcz pasty z drobno siekanego śledzia. Podawana była często na pieczywie jako przystawka. I tu sięgamy do samego słowa forszmak, które pochodzi z języka niemieckiego vorschmack, i oznacza właśnie przystawkę do głównego. A w tej roli śledzie zawsze spisują się doskonale, bo zaostrzają apetyt.
Jest też w formie zapiekanki
Pod nazwą forszmak może też kryć się też zapiekanka ziemniaczana. Była ona popularna w kuchni w zaborze rosyjskim, przypisuje się ją kuchni rosyjskiej, ale też wpływ na tę recepturę na pewno mieli Żydzi aszkenazyjscy. W każdym razie jest to prosta zapiekanka z utłuczonych ziemniaków ze śledziem i cebulą. W tym przepisie pojawia się też czasami mięso, a konkretnie cielęcina.
Forszmak po żydowsku
Składniki:
- 2 filety drobno pokrojone,
- 3 jajka ugotowane na twardo, grubo pokrojone,
- 1 kwaśne jabłko, obrane i wydrążone, pokrojone w kostkę,
- 2-3 kawałki białego chleba namoczonego w wodzie lub mleku,
- cukier i pieprz do smaku,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżka octu.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj lub bardzo drobno posiekaj filety rybne, jabłko, jajka i chleb. Tak, by postała pasta.
- Dodaj olej i ocet, dokładnie wymieszaj. Dopraw ją do smaku. Pastę schładzaj w lodówce przez co najmniej godzinę.
- Forszmak podawaj najlepiej na kromkach ciemnego chleba. Można jeszcze doprawić ją świeżo mielonym pieprzem.