PrzepisProste przepisyNazwa może wprowadzać w błąd. Zamówiłam w restauracji forszmak, zamiast zupy dostałam śledzie

Nazwa może wprowadzać w błąd. Zamówiłam w restauracji forszmak, zamiast zupy dostałam śledzie

O co to zamieszanie? W końcu forszmak to nie jest zbyt popularna potrawa i mogło dojść do pomyłki. Gęstą zupę z mięsem i kiszonymi ogórkami jada się głównie na Lubelszczyźnie. Jednak jak się okazuje pod nazwą "forszmak" skrywają się co najmniej dwie różne potrawy.

Forszmak to także pasta ze śledzia
Forszmak to także pasta ze śledzia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nawet jeśli już słyszałeś o forszmaku, to mogłeś mieć na myśli inne danie. Ta potrawa jest popularna we wschodniej Polsce, a dokładnie na Lubelszczyźnie. Tam kulinarne tradycje mocno się mieszały. I tak foszmak mamy w kuchni polskiej, żydowskiej i rosyjskiej. W każdej z nich to inna potrawa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Na Lubelszczyźnie to gulasz

Najbardziej znany jest forszmak w formie gulaszu. To właśnie forszmak lubelski. I gdy doda się ten przymiotnik, na pewno chodzi o tę potrawę. Na stałe wpisała się ona w tradycję weselnych stołów i rodzinnych uroczystości, często zastępując bardziej popularne zupy jak rosół. Forszmak lubelski sprawdza się też na co dzień. Jest aromatyczny i na długo zaspakaja głód. To aromatyczny gulasz, najczęściej na wieprzowinie z dużą ilością warzyw.

Można go podać na przystawkę

A forszmak w kuchni żydowskiej? Tutaj główną rolę grają śledzie. Jest to rodzaj sałaki czy wręcz pasty z drobno siekanego śledzia. Podawana była często na pieczywie jako przystawka. I tu sięgamy do samego słowa forszmak, które pochodzi z języka niemieckiego vorschmack, i oznacza właśnie przystawkę do głównego. A w tej roli śledzie zawsze spisują się doskonale, bo zaostrzają apetyt.

Jest też w formie zapiekanki

Pod nazwą forszmak może też kryć się też zapiekanka ziemniaczana. Była ona popularna w kuchni w zaborze rosyjskim, przypisuje się ją kuchni rosyjskiej, ale też wpływ na tę recepturę na pewno mieli Żydzi aszkenazyjscy. W każdym razie jest to prosta zapiekanka z utłuczonych ziemniaków ze śledziem i cebulą. W tym przepisie pojawia się też czasami mięso, a konkretnie cielęcina.

Forszmak po żydowsku

Składniki:

  • 2 filety drobno pokrojone,
  • 3 jajka ugotowane na twardo, grubo pokrojone,
  • 1 kwaśne jabłko, obrane i wydrążone, pokrojone w kostkę,
  • 2-3 kawałki białego chleba namoczonego w wodzie lub mleku,
  • cukier i pieprz do smaku,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka octu.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj lub bardzo drobno posiekaj filety rybne, jabłko, jajka i chleb. Tak, by postała pasta.
  2. Dodaj olej i ocet, dokładnie wymieszaj. Dopraw ją do smaku. Pastę schładzaj w lodówce przez co najmniej godzinę.
  3. Forszmak podawaj najlepiej na kromkach ciemnego chleba. Można jeszcze doprawić ją świeżo mielonym pieprzem.
forszmakśledziegulasz

Wybrane dla Ciebie