Przed wojną prababcia piekła częściej niż szarlotkę. Dziś już nikt nie pamięta

Ten regionalny przysmak kiedyś cieszył się popularnością na Lubelszczyźnie. Teraz i tam piecze się go coraz rzadziej, a w innych rejonach Polski jest praktycznie nieznany. Szkoda, że nie zyskał sławy jak cebularze, bo jest naprawdę pyszny. Mam na niego przepis z rodzinnego zeszytu.

Przepis na ten regionalny smakołyk jest bardzo ciekawy. Przepis na ten regionalny smakołyk jest bardzo ciekawy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Buraczak lubelski? Już sama nazwa nie kojarzy się ze słodkim wypiekiem, ale wiadomo, że buraki będę w nim ważne. Do tego przepisu potrzebne są buraki cukrowe, znacznie mniej popularne i rzadziej dostępne. Buraczak to oryginalny placek drożdżowy z dodatkiem właśnie tego warzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Buraczak na deser i przekąskę

Co charakteryzuje ten wypiek? Rozczyn do ciasta na buraczak lubelski przygotowuje się bez cukru, na wodzie z gotowanego buraka. Ciasto jest dość słodkie, ale smak jest oryginalny i nieoczywisty. Dlatego może być zarówno deserem, jak i wytrawną przekąską. Kiedyś podawano go z mlekiem.

Jak zastąpić buraka cukrowego

Jeśli masz problem z dostaniem oryginalnego, białego buraka cukrowego lub skończył się na nie sezon, zastąp go dwoma mniejszymi zwykłymi burakami i dosyp do ciasta łyżkę cukru. Ciasto przed włożeniem do pieca można posmarować białkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypać makiem. Smak maku doskonale komponuje się z burakiem. Zamiast buraka można też użyć do tego ciasta batata.

Buraczak lubelski

Składniki:

  • 1 średni burak cukrowy,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • 1 kg mąki,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 szczypta cukru,
  • 1 jajko.

Dodatkowo:

  • 1 łyżka cukru do zwykłych buraków,
  • 1 białko rozkłócone z odrobiną mleka do posmarowania, opcjonalnie,
  • mak do posypania ciasta, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój buraka na kilka kawałków i ugotuj, a potem obierz. Wystudź wodę po ugotowaniu buraka.
  2. Wystudzonego buraka pokrój w drobną kostkę.
  3. W letniej wodzie po ugotowaniu buraka rozpuść drożdże i odstaw w ciepłe miejsce, by zaczął pracować.
  4. Wsyp na stolnicę mąkę, dodaj szczyptę cukru, soli, wbij jajko i dodaj wystudzonego buraka.
  5. Dodaj rozczyn i wyrób ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.
  6. Gotowe ciasto podziel na części i rozwałkuj na 4 cieńsze placki lub wyłóż w całości do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Posmaruj ciasto białkiem wymieszanym z mlekiem, możesz posypać je makiem.
  8. Buraczaka piecz ok. 45-60 minut w temp. 180 stopni Celsjusza w zależności od grubości ciasta na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej