Przed wojną prababcia piekła częściej niż szarlotkę. Dziś już nikt nie pamięta
Ten regionalny przysmak kiedyś cieszył się popularnością na Lubelszczyźnie. Teraz i tam piecze się go coraz rzadziej, a w innych rejonach Polski jest praktycznie nieznany. Szkoda, że nie zyskał sławy jak cebularze, bo jest naprawdę pyszny. Mam na niego przepis z rodzinnego zeszytu.
04.11.2024 08:09
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Buraczak lubelski? Już sama nazwa nie kojarzy się ze słodkim wypiekiem, ale wiadomo, że buraki będę w nim ważne. Do tego przepisu potrzebne są buraki cukrowe, znacznie mniej popularne i rzadziej dostępne. Buraczak to oryginalny placek drożdżowy z dodatkiem właśnie tego warzywa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Buraczak na deser i przekąskę
Co charakteryzuje ten wypiek? Rozczyn do ciasta na buraczak lubelski przygotowuje się bez cukru, na wodzie z gotowanego buraka. Ciasto jest dość słodkie, ale smak jest oryginalny i nieoczywisty. Dlatego może być zarówno deserem, jak i wytrawną przekąską. Kiedyś podawano go z mlekiem.
Jak zastąpić buraka cukrowego
Jeśli masz problem z dostaniem oryginalnego, białego buraka cukrowego lub skończył się na nie sezon, zastąp go dwoma mniejszymi zwykłymi burakami i dosyp do ciasta łyżkę cukru. Ciasto przed włożeniem do pieca można posmarować białkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypać makiem. Smak maku doskonale komponuje się z burakiem. Zamiast buraka można też użyć do tego ciasta batata.
Buraczak lubelski
Składniki:
- 1 średni burak cukrowy,
- 100 g świeżych drożdży,
- 1 kg mąki,
- 1 szczypta soli,
- 1 szczypta cukru,
- 1 jajko.
Dodatkowo:
- 1 łyżka cukru do zwykłych buraków,
- 1 białko rozkłócone z odrobiną mleka do posmarowania, opcjonalnie,
- mak do posypania ciasta, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Pokrój buraka na kilka kawałków i ugotuj, a potem obierz. Wystudź wodę po ugotowaniu buraka.
- Wystudzonego buraka pokrój w drobną kostkę.
- W letniej wodzie po ugotowaniu buraka rozpuść drożdże i odstaw w ciepłe miejsce, by zaczął pracować.
- Wsyp na stolnicę mąkę, dodaj szczyptę cukru, soli, wbij jajko i dodaj wystudzonego buraka.
- Dodaj rozczyn i wyrób ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.
- Gotowe ciasto podziel na części i rozwałkuj na 4 cieńsze placki lub wyłóż w całości do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmaruj ciasto białkiem wymieszanym z mlekiem, możesz posypać je makiem.
- Buraczaka piecz ok. 45-60 minut w temp. 180 stopni Celsjusza w zależności od grubości ciasta na złoty kolor.