Przed wojną prababcia piekła częściej niż szarlotkę. Dziś już nikt nie pamięta
Ten regionalny przysmak kiedyś cieszył się popularnością na Lubelszczyźnie. Teraz i tam piecze się go coraz rzadziej, a w innych rejonach Polski jest praktycznie nieznany. Szkoda, że nie zyskał sławy jak cebularze, bo jest naprawdę pyszny. Mam na niego przepis z rodzinnego zeszytu.
04.11.2024 08:09
Buraczak lubelski? Już sama nazwa nie kojarzy się ze słodkim wypiekiem, ale wiadomo, że buraki będę w nim ważne. Do tego przepisu potrzebne są buraki cukrowe, znacznie mniej popularne i rzadziej dostępne. Buraczak to oryginalny placek drożdżowy z dodatkiem właśnie tego warzywa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Buraczak na deser i przekąskę
Co charakteryzuje ten wypiek? Rozczyn do ciasta na buraczak lubelski przygotowuje się bez cukru, na wodzie z gotowanego buraka. Ciasto jest dość słodkie, ale smak jest oryginalny i nieoczywisty. Dlatego może być zarówno deserem, jak i wytrawną przekąską. Kiedyś podawano go z mlekiem.
Jak zastąpić buraka cukrowego
Jeśli masz problem z dostaniem oryginalnego, białego buraka cukrowego lub skończył się na nie sezon, zastąp go dwoma mniejszymi zwykłymi burakami i dosyp do ciasta łyżkę cukru. Ciasto przed włożeniem do pieca można posmarować białkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypać makiem. Smak maku doskonale komponuje się z burakiem. Zamiast buraka można też użyć do tego ciasta batata.
Buraczak lubelski
Składniki:
- 1 średni burak cukrowy,
- 100 g świeżych drożdży,
- 1 kg mąki,
- 1 szczypta soli,
- 1 szczypta cukru,
- 1 jajko.
Dodatkowo:
- 1 łyżka cukru do zwykłych buraków,
- 1 białko rozkłócone z odrobiną mleka do posmarowania, opcjonalnie,
- mak do posypania ciasta, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Pokrój buraka na kilka kawałków i ugotuj, a potem obierz. Wystudź wodę po ugotowaniu buraka.
- Wystudzonego buraka pokrój w drobną kostkę.
- W letniej wodzie po ugotowaniu buraka rozpuść drożdże i odstaw w ciepłe miejsce, by zaczął pracować.
- Wsyp na stolnicę mąkę, dodaj szczyptę cukru, soli, wbij jajko i dodaj wystudzonego buraka.
- Dodaj rozczyn i wyrób ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.
- Gotowe ciasto podziel na części i rozwałkuj na 4 cieńsze placki lub wyłóż w całości do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmaruj ciasto białkiem wymieszanym z mlekiem, możesz posypać je makiem.
- Buraczaka piecz ok. 45-60 minut w temp. 180 stopni Celsjusza w zależności od grubości ciasta na złoty kolor.