WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Wśród bakalii uchodzi za prawdziwy rarytas. Świetnie działa na trawienie i pomaga zasnąć

Na co dzień jest w cieniu swojego niebieskiego odpowiednika, który triumfy świeci szczególnie w okresie świątecznym. Podczas zakupów warto zwrócić jednak uwagę również na biały mak. To jeden z najbardziej niedocenianych produktów na półce z bakaliami.

Biały mak Biały mak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Biały mak to mniej znana, ale równie wartościowa odmiana maku, która cieszy się uznaniem w kuchni. Jego delikatny, słodkawy smak i subtelny aromat sprawiają, że jest idealnym dodatkiem do wielu potraw. Patrząc na to, jakie właściwości skrywają się w niepozornych, białych ziarenkach, zdecydowanie warto sięgać po nie częściej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Staropolski piernik dojrzewający na Święta. Przygotowania zacznij już teraz

Biały mak pełen witamin

Biały mak to nie tylko smaczny dodatek do wielu potraw, ale również źródło cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. To prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i błonnika. Zawiera on w dużej ilości miedź, wapń i fosfor, które w znaczących ilościach zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu. Ważnym składnikiem są także witaminy z grupy B oraz foliany, które pełnią istotną rolę w metabolizmie.

biały mak
biały mak © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Dzięki zawartości błonnika biały mak reguluje pracę jelit, zapobiegając zaparciom i poprawiając trawienie. Włączenie go do diety może pomóc w utrzymaniu zdrowych poziomów cholesterolu i obniżenia poziomu cukru we krwi a duża zawartość wapnia u przyczynia się do budowania i utrzymania zdrowych kości, zapobiegając osteoporozie. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym biały mak może łagodzić bóle różnego pochodzenia i redukować stany zapalne w organizmie. Biały mak zawiera substancje, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, poprawiając jakość snu i łagodząc stres.

Nie dla każdego

Warto jednak pamiętać o kilku przeciwwskazaniach. Jak w przypadku każdej żywności, należy go spożywać z umiarem i zwrócić uwagę na indywidualne potrzeby organizmu. Osoby przyjmujące leki powinny skonsultować się z lekarzem przed zwiększeniem spożycia białego maku, ponieważ niektóre składniki mogą wchodzić z nimi w interakcje. Ze względu na ryzyko wystąpienia alergii, nie zaleca się także podawania białego maku dzieciom poniżej 2. roku życia.

Biały mak
Biały mak © Adobe Stock

Jak wykorzystać biały mak w kuchni?

Najczęściej wykorzystuje się go do przygotowania tradycyjnych polskich wypieków, takich jak rogale świętomarcińskie czy makowiec. Można go również dodawać do ciast, deserów, a nawet dań wytrawnych. Świetnie sprawdzi się jako posypka do domowych bułek, owsianki czy ciasteczek.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀