W sosie jest składnik, którego nikt by się nawet nie spodziewał. Śledzie mają niesamowity smak

Przepisy na śledzie potrafią zadziwiać. To tylko świadczy o tym, że te ryby są idealne do kulinarnych eksperymentów, a ich smak pasuje do wielu dodatków. Jaki tym razem? Możecie być zdziwieni.

Ten przepis na śledzie może zaskoczyćTen przepis na śledzie może zaskoczyć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

W przygotowaniu świątecznych śledzi wyrażane są dwa nurty. Jeden to totalna klasyka: śledzie w oleju, pod pierzynką czy szuba. A drugi pozwala poszaleć, bo tutaj ilość dodatków jest nieograniczona. Przekonałeś się już, jak smakują śledzie z imbirem? To czas na sos z dodatkiem kawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadową pieczeń z jednej formy robię co tydzień. Taka jest dobra

Przepisy przekazywane przez babcie

Śledzie to jeden z kulinarnych symboli polskich świąt. Tradycja ich spożywania w tym czasie znana jest od wieków, stąd tak wiele klasycznych przepisów na śledzie. Czasami są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Najprostsze zestawienia to śledź w oleju z cebulą czy w śmietanie. Z czasem zaczęto je łączyć z ziemniakami, jajkami czy ogórkiem kiszonym. Teraz wybór dodatków do sałatek śledziowych jest praktycznie nieograniczony.

Nurt nowoczesny

Coraz częściej spotykamy się w przepisach na śledzie z e składnikami, których jeszcze kilka lat nikt by nie zestawił z rybami. Okazuje się, że pasują do nich suszone pomidory, żurawina, śliwki, żółty ser, orzechy czy imbir, tak popularny w kuchni azjatyckiej. Takie urozmaicenia nie tylko dodają śledziom charakteru, ale pozwalają też zaskoczyć gości nietypowymi smakami. Lubisz takie zestawienia? Do sosu do śledzi dodaj kawy i przekonaj się jak dobrze smakują.

Śledzie w musztardowo-kawowym sosie

Składniki:

  • 250 g filetów śledziowych w oleju,
  • 70 ml octu spirytusowego,
  • 90 g cukru,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka goździków,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 200 ml wody.

Na sos:

  • 15 ml octu winnego,
  • 20 g cukru trzcinowego,
  • 25 g miodu, najlepiej gryczanego, koniecznie płynnego,
  • 45 g musztardy,
  • 30 ml oleju rzepakowego,
  • 50 g kawy mielonej,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wymocz, tak długo jak tego potrzebują. Potem osusz je i pokrój na małe kawałki.
  2. Do rondelka wlej wodę, dodajemy do niej zioła oraz cukier. Zagotuj całość.
  3. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę w cienkie plasterki. Dołóż je do wody z przyprawami, odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie chłodna, dodaj ocet.
  4. Pokrojone śledzie zalej zimnej zalewą, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  5. Przygotuj sos dokładnie mieszając miód, musztardę, cukier trzcinowy, musztardę, olej oraz kawę. Dopraw go do smaku solą.
  6. Śledzie wyjmij i osusz. Przełóż je do słoika i zalej przygotowanym sosem.
  7. Wstaw je ponownie do lodówki na kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇