W sosie jest składnik, którego nikt by się nawet nie spodziewał. Śledzie mają niesamowity smak

Przepisy na śledzie potrafią zadziwiać. To tylko świadczy o tym, że te ryby są idealne do kulinarnych eksperymentów, a ich smak pasuje do wielu dodatków. Jaki tym razem? Możecie być zdziwieni.

Ten przepis na śledzie może zaskoczyćTen przepis na śledzie może zaskoczyć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

W przygotowaniu świątecznych śledzi wyrażane są dwa nurty. Jeden to totalna klasyka: śledzie w oleju, pod pierzynką czy szuba. A drugi pozwala poszaleć, bo tutaj ilość dodatków jest nieograniczona. Przekonałeś się już, jak smakują śledzie z imbirem? To czas na sos z dodatkiem kawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadową pieczeń z jednej formy robię co tydzień. Taka jest dobra

Przepisy przekazywane przez babcie

Śledzie to jeden z kulinarnych symboli polskich świąt. Tradycja ich spożywania w tym czasie znana jest od wieków, stąd tak wiele klasycznych przepisów na śledzie. Czasami są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Najprostsze zestawienia to śledź w oleju z cebulą czy w śmietanie. Z czasem zaczęto je łączyć z ziemniakami, jajkami czy ogórkiem kiszonym. Teraz wybór dodatków do sałatek śledziowych jest praktycznie nieograniczony.

Nurt nowoczesny

Coraz częściej spotykamy się w przepisach na śledzie z e składnikami, których jeszcze kilka lat nikt by nie zestawił z rybami. Okazuje się, że pasują do nich suszone pomidory, żurawina, śliwki, żółty ser, orzechy czy imbir, tak popularny w kuchni azjatyckiej. Takie urozmaicenia nie tylko dodają śledziom charakteru, ale pozwalają też zaskoczyć gości nietypowymi smakami. Lubisz takie zestawienia? Do sosu do śledzi dodaj kawy i przekonaj się jak dobrze smakują.

Śledzie w musztardowo-kawowym sosie

Składniki:

  • 250 g filetów śledziowych w oleju,
  • 70 ml octu spirytusowego,
  • 90 g cukru,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka goździków,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 200 ml wody.

Na sos:

  • 15 ml octu winnego,
  • 20 g cukru trzcinowego,
  • 25 g miodu, najlepiej gryczanego, koniecznie płynnego,
  • 45 g musztardy,
  • 30 ml oleju rzepakowego,
  • 50 g kawy mielonej,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wymocz, tak długo jak tego potrzebują. Potem osusz je i pokrój na małe kawałki.
  2. Do rondelka wlej wodę, dodajemy do niej zioła oraz cukier. Zagotuj całość.
  3. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę w cienkie plasterki. Dołóż je do wody z przyprawami, odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie chłodna, dodaj ocet.
  4. Pokrojone śledzie zalej zimnej zalewą, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  5. Przygotuj sos dokładnie mieszając miód, musztardę, cukier trzcinowy, musztardę, olej oraz kawę. Dopraw go do smaku solą.
  6. Śledzie wyjmij i osusz. Przełóż je do słoika i zalej przygotowanym sosem.
  7. Wstaw je ponownie do lodówki na kilka godzin.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik