W sosie jest składnik, którego nikt by się nawet nie spodziewał. Śledzie mają niesamowity smak

Przepisy na śledzie potrafią zadziwiać. To tylko świadczy o tym, że te ryby są idealne do kulinarnych eksperymentów, a ich smak pasuje do wielu dodatków. Jaki tym razem? Możecie być zdziwieni.

Ten przepis na śledzie może zaskoczyćTen przepis na śledzie może zaskoczyć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

W przygotowaniu świątecznych śledzi wyrażane są dwa nurty. Jeden to totalna klasyka: śledzie w oleju, pod pierzynką czy szuba. A drugi pozwala poszaleć, bo tutaj ilość dodatków jest nieograniczona. Przekonałeś się już, jak smakują śledzie z imbirem? To czas na sos z dodatkiem kawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Przepisy przekazywane przez babcie

Śledzie to jeden z kulinarnych symboli polskich świąt. Tradycja ich spożywania w tym czasie znana jest od wieków, stąd tak wiele klasycznych przepisów na śledzie. Czasami są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Najprostsze zestawienia to śledź w oleju z cebulą czy w śmietanie. Z czasem zaczęto je łączyć z ziemniakami, jajkami czy ogórkiem kiszonym. Teraz wybór dodatków do sałatek śledziowych jest praktycznie nieograniczony.

Nurt nowoczesny

Coraz częściej spotykamy się w przepisach na śledzie z e składnikami, których jeszcze kilka lat nikt by nie zestawił z rybami. Okazuje się, że pasują do nich suszone pomidory, żurawina, śliwki, żółty ser, orzechy czy imbir, tak popularny w kuchni azjatyckiej. Takie urozmaicenia nie tylko dodają śledziom charakteru, ale pozwalają też zaskoczyć gości nietypowymi smakami. Lubisz takie zestawienia? Do sosu do śledzi dodaj kawy i przekonaj się jak dobrze smakują.

Śledzie w musztardowo-kawowym sosie

Składniki:

  • 250 g filetów śledziowych w oleju,
  • 70 ml octu spirytusowego,
  • 90 g cukru,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka goździków,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 200 ml wody.

Na sos:

  • 15 ml octu winnego,
  • 20 g cukru trzcinowego,
  • 25 g miodu, najlepiej gryczanego, koniecznie płynnego,
  • 45 g musztardy,
  • 30 ml oleju rzepakowego,
  • 50 g kawy mielonej,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wymocz, tak długo jak tego potrzebują. Potem osusz je i pokrój na małe kawałki.
  2. Do rondelka wlej wodę, dodajemy do niej zioła oraz cukier. Zagotuj całość.
  3. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę w cienkie plasterki. Dołóż je do wody z przyprawami, odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie chłodna, dodaj ocet.
  4. Pokrojone śledzie zalej zimnej zalewą, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  5. Przygotuj sos dokładnie mieszając miód, musztardę, cukier trzcinowy, musztardę, olej oraz kawę. Dopraw go do smaku solą.
  6. Śledzie wyjmij i osusz. Przełóż je do słoika i zalej przygotowanym sosem.
  7. Wstaw je ponownie do lodówki na kilka godzin.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza