PrzepisProste przepisyW sosie jest składnik, którego nikt by się nawet nie spodziewał. Śledzie mają niesamowity smak

W sosie jest składnik, którego nikt by się nawet nie spodziewał. Śledzie mają niesamowity smak

Przepisy na śledzie potrafią zadziwiać. To tylko świadczy o tym, że te ryby są idealne do kulinarnych eksperymentów, a ich smak pasuje do wielu dodatków. Jaki tym razem? Możecie być zdziwieni.

Ten przepis na śledzie może zaskoczyć
Ten przepis na śledzie może zaskoczyć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W przygotowaniu świątecznych śledzi wyrażane są dwa nurty. Jeden to totalna klasyka: śledzie w oleju, pod pierzynką czy szuba. A drugi pozwala poszaleć, bo tutaj ilość dodatków jest nieograniczona. Przekonałeś się już, jak smakują śledzie z imbirem? To czas na sos z dodatkiem kawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepisy przekazywane przez babcie

Śledzie to jeden z kulinarnych symboli polskich świąt. Tradycja ich spożywania w tym czasie znana jest od wieków, stąd tak wiele klasycznych przepisów na śledzie. Czasami są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Najprostsze zestawienia to śledź w oleju z cebulą czy w śmietanie. Z czasem zaczęto je łączyć z ziemniakami, jajkami czy ogórkiem kiszonym. Teraz wybór dodatków do sałatek śledziowych jest praktycznie nieograniczony.

Nurt nowoczesny

Coraz częściej spotykamy się w przepisach na śledzie z e składnikami, których jeszcze kilka lat nikt by nie zestawił z rybami. Okazuje się, że pasują do nich suszone pomidory, żurawina, śliwki, żółty ser, orzechy czy imbir, tak popularny w kuchni azjatyckiej. Takie urozmaicenia nie tylko dodają śledziom charakteru, ale pozwalają też zaskoczyć gości nietypowymi smakami. Lubisz takie zestawienia? Do sosu do śledzi dodaj kawy i przekonaj się jak dobrze smakują.

Śledzie w musztardowo-kawowym sosie

Składniki:

  • 250 g filetów śledziowych w oleju,
  • 70 ml octu spirytusowego,
  • 90 g cukru,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka goździków,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 200 ml wody.

Na sos:

  • 15 ml octu winnego,
  • 20 g cukru trzcinowego,
  • 25 g miodu, najlepiej gryczanego, koniecznie płynnego,
  • 45 g musztardy,
  • 30 ml oleju rzepakowego,
  • 50 g kawy mielonej,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wymocz, tak długo jak tego potrzebują. Potem osusz je i pokrój na małe kawałki.
  2. Do rondelka wlej wodę, dodajemy do niej zioła oraz cukier. Zagotuj całość.
  3. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę w cienkie plasterki. Dołóż je do wody z przyprawami, odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie chłodna, dodaj ocet.
  4. Pokrojone śledzie zalej zimnej zalewą, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  5. Przygotuj sos dokładnie mieszając miód, musztardę, cukier trzcinowy, musztardę, olej oraz kawę. Dopraw go do smaku solą.
  6. Śledzie wyjmij i osusz. Przełóż je do słoika i zalej przygotowanym sosem.
  7. Wstaw je ponownie do lodówki na kilka godzin.

Wybrane dla Ciebie