Szwedzi uwielbiają tę przyprawę do śledzi. Jest w każdym spożywczaku i genialnie podbija smak

Szwedzi kochają śledzie i mają na nie najlepsze pomysły. Dlatego jeśli chodzi o te ryby, na pewno warto brać z nich przykład. Połączenie śledzi z tą przyprawą jest genialne. Są tu nuty pikantne, słodkie, kwaskowate... Wystarczy raz spróbować, by wracać do tego przepisu.

Ta przyprawa świetnie pasuje do śledziTa przyprawa świetnie pasuje do śledzi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek Chabraszewski
Dorota Gepert

Choć przepisów na śledzie nie brakuje, wciąż szukamy nowych. Dzięki temu te ryby nigdy się nam nie znudzą i wciąż będziemy odkrywać ich smak. Ta przystawka uchodzi za jedną z ulubionych w Skandynawii. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Szwedzi najczęściej serwują ją na małych kanapeczkach z ciemnego pieczywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Prosty pomysł ze Szwecji

Ten skandynawski pomysł na śledzie jest wyjątkowy prosty. Do sosu, którym polewa się ryby, dodaje się przyprawę, która ma mocny, zdecydowany charakter. Wyróżnia ją też kolor, jest intensywnie żółty. Curry nie jest często używana w daniach naszej rodzimej kuchni, kojarzymy ją z orientalnymi potrawami. Okazuje się, że świetnie pasuje także do śledzi.

Czy znasz curry

Curry popularnie nazywamy przyprawą, ale tak naprawdę to ich mieszanka. Pochodzi z Indii. Na jej smak największy wpływ ma kurkuma, która też barwi ją na żółty kolor. Pozostałe składniki to czarny pieprz, chili, cynamon, imbir, kumin, kolendra, kardamon i anyż. Taki skład powoduje, że doprawione nią danie zyskuje orientalny charakter, ma nuty słodkie, pikantne, kwaskowate. Dlatego ze spróbowaniem takich śledzi nie ma co czekać do świąt. Warto je przygotować na spotkanie ze znajomymi. Na pewno będą zaskoczeni oryginalnym smakiem tej śledziowej przystawki.

Śledzie w sosie z curry

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych,
  • 1 duże kwaśne jabłko,
  • 7 łyżek śmietany,
  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżeczka curry,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny do smaku,
  • czarny pieprz świeżo mielony do smaku,
  • 1-2 łyżki drobnych rodzynek wcześniej namoczonych, opcjonalnie.

Do podania

  • kilka gałązek koperku,
  • czerwona cebula,
  • 2 jajka na twardo,
  • kapary do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wymoczone śledzie dokładnie osusz, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na półmisku.
  2. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Skrop z sokiem z cytryny i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Majonez wymieszaj ze śmietaną, dopraw curry i dodaj jabłko z czosnkiem oraz rodzynki.
  4. Śledzie zalej sosem curry. Najlepiej schładzaj je kilka godzin przed podaniem.
  5. Śledzie wraz z sosem podawaj na kromkach ciemnego pieczywa. Posyp je koperkiem, możesz udekorować dodatkowo drobno pokrojonym jajkiem na twardo, kaparami czy czerwoną cebulą.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat