Szwedzi uwielbiają, innych odwracają się z obrzydzeniem. Tak cuchnie, że radzą go otwierać w wodzie

To jeden z najbardziej kontrowersyjnych smakołyków świata. Jego zapach jest tak silny i nieprzyjemny, że puszki lepiej nie otwierać w domu. Jednak Szwedzi uwielbiają kiszone śledzie. Co warto o nich wiedzieć?

Takie śledzie są przysmakiem w SzwecjiTakie śledzie są przysmakiem w Szwecji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Surströmming, czyli kiszony śledź bałtycki, cieszy się uznaniem na szwedzkich stołach w okresie świątecznym. Jednak poza Szwecją nie ma zbyt wielu odważanych smakoszy, raczej obawiamy się skosztować takiego przysmaku. Jest to specjał o specyficznym aromacie i smaku, uzyskiwanym dzięki procesowi kiszenia, który trwa około sześciu miesięcy. Szwedzi od wieków uważają takie śledzie za rarytas. Sól chroni je przed psuciem się.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Co za zapach!

Dla wielu osób zapach surströmming jest nie do zniesienia. Ta potrawa słynie z niezwykle intensywnego aromatu, który wielu identyfikuje jako jeden z najgorszych. Dlatego też jego spożycie zaleca się w plenerze lub po otwarciu pod wodą, aby zminimalizować rozprzestrzenienie się woni. Surströmming najczęściej podaje się z dodatkiem cienkiego chleba tunnbröd, czerwonej cebuli i ziemniaków, co łagodzi jego wyrazisty smak.

Tych śledzi lepiej nie otwierać w domu
Tych śledzi lepiej nie otwierać w domu © Adobe Stock | sebatataru.ro

Wyzwanie dla podniebienia

Podczas przygotowywania śledzia należy usunąć ości oraz ikrę, aby móc skosztować właściwego mięsa ryby, które jest uważane za najsmaczniejsze. Dla bardziej ambitnych smakoszy, szwedzki śledź to nie tylko wyzwanie dla podniebienia, ale również doświadczenie kulinarne o niepowtarzalnym charakterze, często podawane z kieliszkiem wódki lub szklanką mleka.

Nie obejdzie się bez wietrzenia

Jeśli kupiłeś lub otrzymałeś puszkę z kiszonymi śledziami, to nie próbuj jej otwierać w domu. W przeciwnym razie będziesz musiał wietrzyć całe mieszkanie. Lepiej będzie, jeśli weźmiesz opakowanie na otwartą przestrzeń lub otworzysz surströmming pod wodą. Dzięki temu odór nie będzie mocno wyczuwalny.

Wybrane dla Ciebie
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇