Szwedzi uwielbiają, innych odwracają się z obrzydzeniem. Tak cuchnie, że radzą go otwierać w wodzie

To jeden z najbardziej kontrowersyjnych smakołyków świata. Jego zapach jest tak silny i nieprzyjemny, że puszki lepiej nie otwierać w domu. Jednak Szwedzi uwielbiają kiszone śledzie. Co warto o nich wiedzieć?

Takie śledzie są przysmakiem w SzwecjiTakie śledzie są przysmakiem w Szwecji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Surströmming, czyli kiszony śledź bałtycki, cieszy się uznaniem na szwedzkich stołach w okresie świątecznym. Jednak poza Szwecją nie ma zbyt wielu odważanych smakoszy, raczej obawiamy się skosztować takiego przysmaku. Jest to specjał o specyficznym aromacie i smaku, uzyskiwanym dzięki procesowi kiszenia, który trwa około sześciu miesięcy. Szwedzi od wieków uważają takie śledzie za rarytas. Sól chroni je przed psuciem się.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Co za zapach!

Dla wielu osób zapach surströmming jest nie do zniesienia. Ta potrawa słynie z niezwykle intensywnego aromatu, który wielu identyfikuje jako jeden z najgorszych. Dlatego też jego spożycie zaleca się w plenerze lub po otwarciu pod wodą, aby zminimalizować rozprzestrzenienie się woni. Surströmming najczęściej podaje się z dodatkiem cienkiego chleba tunnbröd, czerwonej cebuli i ziemniaków, co łagodzi jego wyrazisty smak.

Tych śledzi lepiej nie otwierać w domu
Tych śledzi lepiej nie otwierać w domu © Adobe Stock | sebatataru.ro

Wyzwanie dla podniebienia

Podczas przygotowywania śledzia należy usunąć ości oraz ikrę, aby móc skosztować właściwego mięsa ryby, które jest uważane za najsmaczniejsze. Dla bardziej ambitnych smakoszy, szwedzki śledź to nie tylko wyzwanie dla podniebienia, ale również doświadczenie kulinarne o niepowtarzalnym charakterze, często podawane z kieliszkiem wódki lub szklanką mleka.

Nie obejdzie się bez wietrzenia

Jeśli kupiłeś lub otrzymałeś puszkę z kiszonymi śledziami, to nie próbuj jej otwierać w domu. W przeciwnym razie będziesz musiał wietrzyć całe mieszkanie. Lepiej będzie, jeśli weźmiesz opakowanie na otwartą przestrzeń lub otworzysz surströmming pod wodą. Dzięki temu odór nie będzie mocno wyczuwalny.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem