Każdy się dziwi dopóki nie spróbuje. Śledzie z tym dodatkiem co roku robią furorę

Śledzie mają zdecydowany smak, ale dopasowanie do nich dodatków nie jest trudne. Pasują do nich zarówno warzywa, owoce, jajka jak i nawet bakalie. O tym produkcie jednak z reguły nawet nie myślimy, bo kojarzy się on bardziej ze słodkimi wypiekami. A tymczasem to dobrana para.

Śledziom z dodatkiem miodu trudno się oprzećŚledziom z dodatkiem miodu trudno się oprzeć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Śledzie i miód? To nie jest para smaków, która przychodzi na myśl w pierwszej kolejności. Wydaje się, że do słonych śledzi coś tak słodkiego jak miód po prostu nie pasuje. Jednak te smaki świetnie się uzupełniają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Dlaczego warto zrobić śledzie z miodem?

Oczywiście nie chodzi o to, by śledzie zanurzyć w miodzie. Jest to tylko dodatek do zalewy, która świetnie podkreśla smak tych ryb. Miód bardzo dobrze komponuje się z przyprawami korzennymi czy łagodzi smak octu, dlatego pomysłów na wykorzystanie tego słodkiego dodatku w kontekście śledzi nie brakuje.

Jeśli więc chcesz zaskoczyć znajomych czy rodzinę, zaproponuj im śledzie z miodem. To dobry sposób, by odmienić klasyczną przystawkę. Śledzie w towarzystwie miodu zyskują głębię smaku. I wiadomo, są jeszcze zdrowsze. Te ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które o tej porze roku stają się szczególnie ważne dla organizmu. Mają dobry wpływ na pracę serca i układu nerwowego. Śledzie są też dobrym źródłem wapnia, fosforu i selenu, magnezu, potasu, jodu oraz witamin, zwłaszcza D i B12. A miód? To naturalny antybiotyk, dlatego na przełomie jesieni i zimy powinien mieć istotne miejsce w codziennych posiłkach. Dzięki niemu bakterie i wirusy nie będą już takie skuteczne. Do śledzi polecany jest najczęściej miód rzepakowy.

Śledzie z dodatkiem miodu na dwa sposoby

W zalewie octowej

Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych.
  • Zalewa:
  • 2 szklanki wody,
  • pół szklanki octu spirytusowego 10 proc.,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 5 łyżek miodu,
  • ziele angielskie, kolorowy pieprz do smaku
  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Płaty śledziowe wymocz, jeśli tego potrzebują. Potem osusz i pokrój na małe kawałki. Przełóż do słoiczków.
  2. Przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę, dodaj sól i przyprawy, a potem gotuj przez około 5 minut.
  3. Dodaj do zalewy cebulę i marchewki pokrojone w plasterki, gotuj jeszcze minutę.
  4. Do zalewy dodaj ocet i miód. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  5. Śledzie zalej zalewą, będą gotowe po kilku dniach. Zakręcone słoiki wstaw do lodówki.

W zalewie olejowej

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych,
  • 2 cebule,
  • 100 ml oleju,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wymocz, jeśli tego potrzebują. Potem odsącz je, osusz i pokrój w małe kawałki.
  2. Cebulę obierz, a potem pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż je.
  3. Do cebuli dodaj przecier pomidorowy, ketchup, liście laurowe oraz ziele angielskie. Duś przez kilka minut na małej mocy palnika.
  4. Zalewę dopraw solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia.
  5. Do przestudzonej zalewy dołóż śledzie i miód, delikatnie wymieszaj i podgrzej. Dopraw do smaku.
  6. Tak przygotowane śledzie przełóż do słoika lub zamykanego pojemnika. Najlepsze są po trzech dniach w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka