Babcie z Lubelszczyzny robiły w chłodne dni. Rozgrzewa i syci bardziej niż zwykły gulasz

Każdy, kto ma rodzinę na Lubelszczyźnie, na pewno zna tę zupę. Jest w tym rejonie Polski bardzo popularna i lubiana, a już o tej porze roku szczególnie. Gęsta, pyszna i wystarcza za cały obiad. W dodatku można na długo zapomnieć o głodzie.

ForszmakForszmak jest dobrze znany na Lubelszczyźnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wybierasz się może do Kazimierza nad Wisłą? Kiedy będziesz na obiedzie w restauracji, zwróć uwagę, czy jest w karcie forszmak. Podają go tam w wielu lokalach, jest typowy dla tego regionu. Możesz też taką zupę ugotować w domu, bo składniki na nią dostaniesz w każdym sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Na wesele i na co dzień

Forszmak wpisuje się w kulinarną tradycję Lubelszczyzny. Przed laty forszmak królował w zakładowych stołówkach. Dziś często pojawia się na stołach weselnych i podczas ważnych uroczystości rodzinnych, zastępując tradycyjny rosół. Ta zupa jest niezwykle pożywna, aromatyczna i wcale nie tak trudno ją przygotować. Dlatego też sprawdza się na co dzień.

Tradycyjne receptury zakładały użycie mieszanki mięs, wędlin i warzyw. Chociaż przepis ewoluował, jego smak pozostał wyjątkowo bogaty i aromatyczny.

Aromatu nie brakuje

Wybór mięsa do forszmaku zależy od osobistych preferencji, choć tradycyjnie używa się wieprzowej łopatki. Inne odpowiednie opcje to schab lub karkówka, z dodatkiem kiełbasy, boczku bądź szynki. Duża ilość mięsa jest kluczowa, ponieważ zupa powinna być gęsta i treściwa. Ponadto, gotując ją na kilka dni, zyskujemy na intensywności jej smaku. Do warzyw, które towarzyszą mięsu, należą papryka, cebula, czosnek, pieczarki i ogórki kiszone, które dodają specyficznego posmaku.

Forszmak

Składniki:

  • 500 g mieszanki mięsa (np. szynka, boczek, kiełbasa),
  • dwie cebule,
  • dwa ząbki czosnku,
  • dwa ogórki kiszone,
  • jedna papryka,
  • puszka pomidorów,
  • 150 g pieczarek,
  • litr bulionu warzywnego,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki pszennej i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, papryka słodka i ostra, sól, pieprz),
  • olej do smażenia.

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana do zabielenia, opcjonalnie,
  • koperek do podania, opcjonalnie.

Sposób przygotowywania:

  1. Mięso pokrój w kostkę i obsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj i dodaj do mięsa. Smaż do zeszklenia.
  3. Zalej wszystko bulionem, dodaj przyprawy i gotuj około 30 minut.
  4. Ogórki pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Gotuj kolejne 10 minut.
  5. Drobno pokrojone pieczarki i paprykę krótko przesmaż na rozgrzanym oleju, dodaj je i gotuj i kolejne 10 minut.
  6. Dodaj pomidory z puszki wymieszane z koncentratem i gotuj zupę na małej mocy palnika kolejne kilkanaście minut.
  7. W osobnej misce roztop masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Zalej niewielką ilością gorącej zupy z garnka, dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek. Wlej do garnka z forszmakiem i zagotuj.
  8. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
  9. Podawaj forszmak z dodatkiem śmietany, posypany koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej