PrzepisProste przepisyBabcie z Lubelszczyzny robiły w chłodne dni. Rozgrzewa i syci bardziej niż zwykły gulasz

Babcie z Lubelszczyzny robiły w chłodne dni. Rozgrzewa i syci bardziej niż zwykły gulasz

Każdy, kto ma rodzinę na Lubelszczyźnie, na pewno zna tę zupę. Jest w tym rejonie Polski bardzo popularna i lubiana, a już o tej porze roku szczególnie. Gęsta, pyszna i wystarcza za cały obiad. W dodatku można na długo zapomnieć o głodzie.

Forszmak jest dobrze znany na Lubelszczyźnie
Forszmak jest dobrze znany na Lubelszczyźnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wybierasz się może do Kazimierza nad Wisłą? Kiedy będziesz na obiedzie w restauracji, zwróć uwagę, czy jest w karcie forszmak. Podają go tam w wielu lokalach, jest typowy dla tego regionu. Możesz też taką zupę ugotować w domu, bo składniki na nią dostaniesz w każdym sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Na wesele i na co dzień

Forszmak wpisuje się w kulinarną tradycję Lubelszczyzny. Przed laty forszmak królował w zakładowych stołówkach. Dziś często pojawia się na stołach weselnych i podczas ważnych uroczystości rodzinnych, zastępując tradycyjny rosół. Ta zupa jest niezwykle pożywna, aromatyczna i wcale nie tak trudno ją przygotować. Dlatego też sprawdza się na co dzień.

Tradycyjne receptury zakładały użycie mieszanki mięs, wędlin i warzyw. Chociaż przepis ewoluował, jego smak pozostał wyjątkowo bogaty i aromatyczny.

Aromatu nie brakuje

Wybór mięsa do forszmaku zależy od osobistych preferencji, choć tradycyjnie używa się wieprzowej łopatki. Inne odpowiednie opcje to schab lub karkówka, z dodatkiem kiełbasy, boczku bądź szynki. Duża ilość mięsa jest kluczowa, ponieważ zupa powinna być gęsta i treściwa. Ponadto, gotując ją na kilka dni, zyskujemy na intensywności jej smaku. Do warzyw, które towarzyszą mięsu, należą papryka, cebula, czosnek, pieczarki i ogórki kiszone, które dodają specyficznego posmaku.

Forszmak

Składniki:

  • 500 g mieszanki mięsa (np. szynka, boczek, kiełbasa),
  • dwie cebule,
  • dwa ząbki czosnku,
  • dwa ogórki kiszone,
  • jedna papryka,
  • puszka pomidorów,
  • 150 g pieczarek,
  • litr bulionu warzywnego,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki pszennej i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, papryka słodka i ostra, sól, pieprz),
  • olej do smażenia.

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana do zabielenia, opcjonalnie,
  • koperek do podania, opcjonalnie.

Sposób przygotowywania:

  1. Mięso pokrój w kostkę i obsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj i dodaj do mięsa. Smaż do zeszklenia.
  3. Zalej wszystko bulionem, dodaj przyprawy i gotuj około 30 minut.
  4. Ogórki pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Gotuj kolejne 10 minut.
  5. Drobno pokrojone pieczarki i paprykę krótko przesmaż na rozgrzanym oleju, dodaj je i gotuj i kolejne 10 minut.
  6. Dodaj pomidory z puszki wymieszane z koncentratem i gotuj zupę na małej mocy palnika kolejne kilkanaście minut.
  7. W osobnej misce roztop masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Zalej niewielką ilością gorącej zupy z garnka, dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek. Wlej do garnka z forszmakiem i zagotuj.
  8. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
  9. Podawaj forszmak z dodatkiem śmietany, posypany koperkiem.
zupaobiadforszmak

Wybrane dla Ciebie