Babcie z Lubelszczyzny robiły w chłodne dni. Rozgrzewa i syci bardziej niż zwykły gulasz
Każdy, kto ma rodzinę na Lubelszczyźnie, na pewno zna tę zupę. Jest w tym rejonie Polski bardzo popularna i lubiana, a już o tej porze roku szczególnie. Gęsta, pyszna i wystarcza za cały obiad. W dodatku można na długo zapomnieć o głodzie.
Wybierasz się może do Kazimierza nad Wisłą? Kiedy będziesz na obiedzie w restauracji, zwróć uwagę, czy jest w karcie forszmak. Podają go tam w wielu lokalach, jest typowy dla tego regionu. Możesz też taką zupę ugotować w domu, bo składniki na nią dostaniesz w każdym sklepie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę
Na wesele i na co dzień
Forszmak wpisuje się w kulinarną tradycję Lubelszczyzny. Przed laty forszmak królował w zakładowych stołówkach. Dziś często pojawia się na stołach weselnych i podczas ważnych uroczystości rodzinnych, zastępując tradycyjny rosół. Ta zupa jest niezwykle pożywna, aromatyczna i wcale nie tak trudno ją przygotować. Dlatego też sprawdza się na co dzień.
Tradycyjne receptury zakładały użycie mieszanki mięs, wędlin i warzyw. Chociaż przepis ewoluował, jego smak pozostał wyjątkowo bogaty i aromatyczny.
Aromatu nie brakuje
Wybór mięsa do forszmaku zależy od osobistych preferencji, choć tradycyjnie używa się wieprzowej łopatki. Inne odpowiednie opcje to schab lub karkówka, z dodatkiem kiełbasy, boczku bądź szynki. Duża ilość mięsa jest kluczowa, ponieważ zupa powinna być gęsta i treściwa. Ponadto, gotując ją na kilka dni, zyskujemy na intensywności jej smaku. Do warzyw, które towarzyszą mięsu, należą papryka, cebula, czosnek, pieczarki i ogórki kiszone, które dodają specyficznego posmaku.
Forszmak
Składniki:
- 500 g mieszanki mięsa (np. szynka, boczek, kiełbasa),
- dwie cebule,
- dwa ząbki czosnku,
- dwa ogórki kiszone,
- jedna papryka,
- puszka pomidorów,
- 150 g pieczarek,
- litr bulionu warzywnego,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżka masła,
- łyżka mąki pszennej i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, papryka słodka i ostra, sól, pieprz),
- olej do smażenia.
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana do zabielenia, opcjonalnie,
- koperek do podania, opcjonalnie.
Sposób przygotowywania:
- Mięso pokrój w kostkę i obsmaż na rozgrzanym oleju.
- Cebulę i czosnek posiekaj i dodaj do mięsa. Smaż do zeszklenia.
- Zalej wszystko bulionem, dodaj przyprawy i gotuj około 30 minut.
- Ogórki pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Gotuj kolejne 10 minut.
- Drobno pokrojone pieczarki i paprykę krótko przesmaż na rozgrzanym oleju, dodaj je i gotuj i kolejne 10 minut.
- Dodaj pomidory z puszki wymieszane z koncentratem i gotuj zupę na małej mocy palnika kolejne kilkanaście minut.
- W osobnej misce roztop masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Zalej niewielką ilością gorącej zupy z garnka, dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek. Wlej do garnka z forszmakiem i zagotuj.
- Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj forszmak z dodatkiem śmietany, posypany koperkiem.