Zanim wrzucę warzywa i mięso do rosołu, robię jedną rzecz. Podbija smak lepiej niż maggi

Choć wydawałoby się, że w klasycznym przepisie na rosół, za wiele nie da się zmienić... to jednak w kuchni wszystko jest możliwe. Odkąd poznałam ten sposób, często do niego wracam, a już zwłaszcza zimą. Tak przygotowany rosół jest bardziej esencjonalny i aromatyczny.

W ten sposób warto przygotowywać rosół zwłaszcza zimąW ten sposób warto przygotowywać rosół zwłaszcza zimą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MAREN WINTER
Dorota Gepert

Przepis na klasyczny rosół jest bardzo prosty, ale możliwości jego wykonania jest mnóstwo. Dlatego w każdym domu smakuje on trochę inaczej. To także kwestia dodatków, bo sposobów na doprawienie tej zupy też jest sporo. Często nawet znani kucharze mają inną opinię na ich temat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Jeszcze więcej aromatu

Najlepszy przykład to opiekana cebula. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej rosołu, bo dodaje zupie słodyczy. Inni kompletnie ją pomijają. Jednak tym razem nie chodzi mi o smak, ale sposób przygotowywania składników. Może to właśnie cebula była inspiracją do tego, by w ten sposób przygotować inne warzywa i mięso? Rosół "pieczony" zdobywa popularność. I nic dziwnego, bo pieczone warzywa mają znacznie lepszy aromat niż te gotowane. Dlatego do takiego rosołu nie potrzeba tak dużo przypraw.

Ważny pierwszy etap

Rosół, który w początkowej fazie przygotowań zamiast na kuchni ląduje w piekarniku, nie wymaga pilnowania czy dodawania składników w określonym czasie. Składniki układa się na blasze, doprawia solą i pieprzem, skrapia oliwą i wsuwa do piekarnika na godzinę. W tym czasie nie potrzebują one naszej uwagi. "Pieczony" rosół można przygotować z mięsa, które najbardziej nam smakuje lub mieszanego, czyli wołowiny, kury i kaczki. Do tego por, marchew, pietruszka oraz cebula, czyli dokładnie te same warzywa, co w wersji gotowanej. Warto dorzucić świeży lubczyk, który doda charakterystycznego posmaku, a także liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby.

Pieczony rosół

Składniki:

  • mięso na rosół - np. 2 udka z kurczaka, 2 skrzydełka i szponder wołowy,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 4 marchewki.
  • 1 por,
  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • 3 łyżki świeżego lubczyku
  • 4 ziela angielskie,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Na blaszce rozłóż mięso i warzywa pokrojone na większe kawałki. Dopraw dość obficie solą i pieprzem do smaku. Skropl całość oliwą lub olejem.
  2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez około godzinę. Warzywa i mięso powinny się zarumienić.
  3. Po upieczeniu przełóż wszystko do garnka, zalej wodą i dodaj przyprawy.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około 3 godziny.
  5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥