Zanim wrzucę warzywa i mięso do rosołu, robię jedną rzecz. Podbija smak lepiej niż maggi

Choć wydawałoby się, że w klasycznym przepisie na rosół, za wiele nie da się zmienić... to jednak w kuchni wszystko jest możliwe. Odkąd poznałam ten sposób, często do niego wracam, a już zwłaszcza zimą. Tak przygotowany rosół jest bardziej esencjonalny i aromatyczny.

W ten sposób warto przygotowywać rosół zwłaszcza zimąW ten sposób warto przygotowywać rosół zwłaszcza zimą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MAREN WINTER
Dorota Gepert

Przepis na klasyczny rosół jest bardzo prosty, ale możliwości jego wykonania jest mnóstwo. Dlatego w każdym domu smakuje on trochę inaczej. To także kwestia dodatków, bo sposobów na doprawienie tej zupy też jest sporo. Często nawet znani kucharze mają inną opinię na ich temat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Jeszcze więcej aromatu

Najlepszy przykład to opiekana cebula. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej rosołu, bo dodaje zupie słodyczy. Inni kompletnie ją pomijają. Jednak tym razem nie chodzi mi o smak, ale sposób przygotowywania składników. Może to właśnie cebula była inspiracją do tego, by w ten sposób przygotować inne warzywa i mięso? Rosół "pieczony" zdobywa popularność. I nic dziwnego, bo pieczone warzywa mają znacznie lepszy aromat niż te gotowane. Dlatego do takiego rosołu nie potrzeba tak dużo przypraw.

Ważny pierwszy etap

Rosół, który w początkowej fazie przygotowań zamiast na kuchni ląduje w piekarniku, nie wymaga pilnowania czy dodawania składników w określonym czasie. Składniki układa się na blasze, doprawia solą i pieprzem, skrapia oliwą i wsuwa do piekarnika na godzinę. W tym czasie nie potrzebują one naszej uwagi. "Pieczony" rosół można przygotować z mięsa, które najbardziej nam smakuje lub mieszanego, czyli wołowiny, kury i kaczki. Do tego por, marchew, pietruszka oraz cebula, czyli dokładnie te same warzywa, co w wersji gotowanej. Warto dorzucić świeży lubczyk, który doda charakterystycznego posmaku, a także liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby.

Pieczony rosół

Składniki:

  • mięso na rosół - np. 2 udka z kurczaka, 2 skrzydełka i szponder wołowy,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 4 marchewki.
  • 1 por,
  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • 3 łyżki świeżego lubczyku
  • 4 ziela angielskie,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Na blaszce rozłóż mięso i warzywa pokrojone na większe kawałki. Dopraw dość obficie solą i pieprzem do smaku. Skropl całość oliwą lub olejem.
  2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez około godzinę. Warzywa i mięso powinny się zarumienić.
  3. Po upieczeniu przełóż wszystko do garnka, zalej wodą i dodaj przyprawy.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około 3 godziny.
  5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste