Lubisz cebulę? Oto co robi z twoim organizmem, gdy ją jesz

Kuchnia polska nie może obyć się bez cebuli. Niezliczona ilość przepisów zaczyna się od słów "zeszklij cebulę". Często dodaje się ją też surową do sałatek i past. Ma mnóstwo wartości odżywczych, jednak zdecydowanie nie jest to warzywo dla każdego.

Skutki jedzenia cebuliSkutki jedzenia cebuli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lunipa

Cebula jest tania, dostępna na każdym straganie i potrzebna do wielu dań, które jemy na co dzień. Trudno sobie wyobrazić naszą kuchnię bez niej, dlatego z reguły kupujemy ją na zapas. To warzywo należy do najmniej skażonych środkami uprawy roślin. Ma jeszcze więcej zalet.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebula faszerowana mięsem mielonym. Świetna alternatywa dla gołąbków

Jakie właściwości ma cebula?

Cebula znana jest ze swojego bogactwa w kwercetynę. To przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki, przyspieszające starzenie. Ma także wpływ na obniżenie ciśnienia krwi i działa przeciwnowotworowo. Swój charakterystyczny aromat cebula zawdzięcza związkom siarki, które nie tylko wspomagają walkę z bakteriami, ale również obniżają poziom cholesterolu.

Kolejnym ważnym składnikiem cebuli jest witamina C, która podnosi odporność organizmu. To warzywo ma także kwas foliowy. Jest on niezwykle ważny dla kobiet planujących ciążę i oczekujących dziecka, bo zapobiega wadom płodu. Poza tym wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego. Cebula zawiera również żelazo, które jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek i błonnik pokarmowy, korzystny dla jelit oraz obniżający poziom cholesterolu.

Cebula pomaga w trakcie i po infekcji

O cebuli warto pamiętać w sezonie jesienno-zimowym, bo pomaga w walce z przeziębieniami i grypą. Jej składniki podnoszą ogólną odporność, zmniejszają stany zapalne i są pomocne przy oczyszczaniu dróg oddechowych z nadmiaru śluzu. Kiedyś naturalny syrop z cebuli był w każdym domu, a wiele osób stosuje go do dziś.

Cebula jest źródłem fruktanów, specyficznego błonnika prebiotycznego, który jest dobrą pożywką dla bakterii jelitowych. Ma to szczególne znaczenie po kuracjach antybiotykowych. Ponadto cebula działa łagodząco i przeciwbólowo, sprawdza się przy obrzękach po ukąszeniach owadów.

Kto nie powinien jeść cebuli?

Mimo licznych walorów zdrowotnych nie każdy może jeść cebulę. Należy ją ograniczać przy problemach z przewodem pokarmowym, a zwłaszcza przy refluksie czy zespole jelita drażliwego. To warzywo zawiera fruktany, które mogą wywoływać problemy trawienne, takie jak bóle brzucha, wzdęcia czy niestrawność.

Najbardziej ciężkostrawna jest cebula surowa i przesmażana na tłuszczu. Będzie znacznie łagodniejsza po sparzeniu. Warto ją udusić z dodatkiem ziół. Dobrym sposobem na złagodzenie smaku cebuli jest też lekkie jej podgotowanie przed smażeniem.

Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia