Tak puszystych naleśników jeszcze nie jadłeś. Jeden składnik wszystko zmienia

Wolisz naleśniki cieniutkie jak papier czy bardziej puszyste? Jeśli te drugie, mam świetny patent. Wystarczy dodać jeden składnik do ciasta, a objętość placków będzie większa. Pozostaną jednak delikatne jak chmurka.

Z tym składnikiem naleśniki są wyjątkowo puszysteZ tym składnikiem naleśniki są wyjątkowo puszyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Do zrobienia pysznych naleśników wystarczy dosłownie kilka składników. Bazują na mące, jajkach i mleku. Do tego potrzebna jest odrobina tłuszczu. Można dodać do nich jeszcze jeden składnik, który stosuje się też do racuchów, a mianowicie... drożdże. Dzięki nim placki będą zdecydowanie bardziej puszyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Jakie drożdże wybrać do naleśników?

Za puszystością i lekkością wszystkich wypieków stoją znane i stosowanye od lat drożdże. Do naleśników można wykorzystywać te w proszku, które na pewno sprawdzą się, gdy czasu na przygotowania jest mniej. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po świeże drożdże. Wymagają one jednak przygotowania rozczynu.

Patent na puszyste naleśniki

Pamiętasz główną zasadę dotyczącą przygotowania ciasta drożdżowego? Sprawdzi się też przy naleśnikach. Po prostu wszystkie składniki, które dodaje się do ciasta, powinny być ciepłe. Trzeba więc wcześniej wyjąć z lodówki jajka i mleko.

Jeśli wykorzystujesz świeże drożdże, rozczyn też powinien mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu ciasto lepiej wyrośnie. Ponadto drożdże nadają naleśnikom przyjemny aromat. Świetnie smakują zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i wytrawnymi.

Naleśniki drożdżowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki wody,
  • 3 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki rozpuszczonego masła,
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g instant),
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • olej lub masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej szklankę ciepłego mleka, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
  2. Do mąki dodaj jajka, dodaj rozczyn i pozostałe mleko. Wymieszaj trzepaczką aż do połączenia składników.
  3. Na koniec wlej roztopione i przestudzone masło i ponownie wymieszaj.
  4. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję, bez grudek. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto lekko wymieszaj.
  6. Na rozgrzaną patelnię wylewaj porcje ciasta i rozprowadzaj po całej powierzchni.
  7. Smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne