WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Tak puszystych naleśników jeszcze nie jadłeś. Jeden składnik wszystko zmienia

Wolisz naleśniki cieniutkie jak papier czy bardziej puszyste? Jeśli te drugie, mam świetny patent. Wystarczy dodać jeden składnik do ciasta, a objętość placków będzie większa. Pozostaną jednak delikatne jak chmurka.

Z tym składnikiem naleśniki są wyjątkowo puszysteZ tym składnikiem naleśniki są wyjątkowo puszyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Do zrobienia pysznych naleśników wystarczy dosłownie kilka składników. Bazują na mące, jajkach i mleku. Do tego potrzebna jest odrobina tłuszczu. Można dodać do nich jeszcze jeden składnik, który stosuje się też do racuchów, a mianowicie... drożdże. Dzięki nim placki będą zdecydowanie bardziej puszyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Jakie drożdże wybrać do naleśników?

Za puszystością i lekkością wszystkich wypieków stoją znane i stosowanye od lat drożdże. Do naleśników można wykorzystywać te w proszku, które na pewno sprawdzą się, gdy czasu na przygotowania jest mniej. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po świeże drożdże. Wymagają one jednak przygotowania rozczynu.

Patent na puszyste naleśniki

Pamiętasz główną zasadę dotyczącą przygotowania ciasta drożdżowego? Sprawdzi się też przy naleśnikach. Po prostu wszystkie składniki, które dodaje się do ciasta, powinny być ciepłe. Trzeba więc wcześniej wyjąć z lodówki jajka i mleko.

Jeśli wykorzystujesz świeże drożdże, rozczyn też powinien mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu ciasto lepiej wyrośnie. Ponadto drożdże nadają naleśnikom przyjemny aromat. Świetnie smakują zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i wytrawnymi.

Naleśniki drożdżowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki wody,
  • 3 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki rozpuszczonego masła,
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g instant),
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • olej lub masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej szklankę ciepłego mleka, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
  2. Do mąki dodaj jajka, dodaj rozczyn i pozostałe mleko. Wymieszaj trzepaczką aż do połączenia składników.
  3. Na koniec wlej roztopione i przestudzone masło i ponownie wymieszaj.
  4. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję, bez grudek. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto lekko wymieszaj.
  6. Na rozgrzaną patelnię wylewaj porcje ciasta i rozprowadzaj po całej powierzchni.
  7. Smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski