Zaparzam ciasto i mam najlepsze racuchy. Wystarczy oprószyć cukrem

Racuchy to smak dzieciństwa, który kojarzy się z puszystym wnętrzem i złocistą, chrupiącą skórką. Każdy, kto próbował je przygotować, wie jednak, że idealna konsystencja ciasta to klucz do sukcesu. Jeśli chcesz, by twoje racuchy były lekkie jak chmurka i delikatne, warto zastosować trik z zaparzaniem ciasta.

Racuchy na bazie zaparzonego ciastaRacuchy na bazie zaparzonego ciasta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Michalowski

Sekret udanych racuchów tkwi nie tylko w odpowiednich proporcjach składników, ale także w sposobie ich łączenia. Zaparzenie części mąki ciepłą wodą pomaga stworzyć bardziej plastyczne ciasto i sprawia, że drożdże lepiej pracują. Dzięki temu racuchy są delikatniejsze, bardziej puszyste i mają idealnie lekką strukturę.

Ten przepis jest prostym i niezawodnym sposobem na perfekcyjne racuchy, które smakują jeszcze lepiej niż te, które pamiętasz z dzieciństwa! Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem i zajadać z ogromną przyjemnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia

Przepis na idealne racuchy z zaparzanego ciasta

Racuchy z zaparzanego ciasta to prosty sposób na lekkie, puszyste i złociste placki, które smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki zaparzeniu mąki oraz odpowiednio dobranym drożdżom ciasto zyskuje idealną strukturę, a racuchy nie chłoną nadmiaru tłuszczu.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki ciepłej wody,
  • 4 g suszonych drożdży,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżeczki cukru pudru do posypania.

Przygotowanie:

  1. Połowę mąki wsypuję do miski, zalewam gorącą wodą i szybko mieszam, aby mąka się zaparzyła i stała się jednolita.
  2. Dodaję resztę mąki, cukier, sól i drożdże. Następnie wbijam jajka i mieszam do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
  3. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
  4. Rozgrzewam olej na patelni, nakładam porcje ciasta łyżką i smażę na złoty kolor z obu stron.
  5. Gotowe racuchy odsączam na papierowym ręczniku i oprószam cukrem pudrem.

Jakie drożdże wybrać? Suszone czy świeże?

W przepisach na racuchy można używać zarówno drożdży świeżych, jak i suszonych, jednak ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Standardowa zasada mówi, że 7 g drożdży suchych odpowiada 25 g drożdży świeżych. W tym przepisie używamy 4 g drożdży suchych, co oznacza, że można je zastąpić ok. 14 g drożdży świeżych. Jeśli używasz drożdży świeżych, warto je wcześniej rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem, aby rozpoczęły fermentację i szybciej podniosły ciasto.

Drożdże suche są wygodniejsze, ponieważ można je przechowywać dłużej i dodawać bezpośrednio do mąki. Świeże drożdże natomiast dają nieco bogatszy smak i są często wybierane przez tych, którzy cenią tradycyjne metody pieczenia. Niezależnie od wyboru, ważne jest, by drożdże były świeże i aktywne, ponieważ to od nich zależy puszystość i lekkość racuchów.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne