Co zrobić, żeby racuchy nie chłonęły tłuszczu? Dodaj jeden nietypowy składnik

Twoje puszyste racuchy nasiąkają tłuszczem i stają się ciężkie? Znamy prosty i tani babciny trik, dzięki któremu temu zapobiegniesz.

ObrazekPyszności - Fot. Canva
Ewa

Puszyste racuszki z jabłkami sprawdzą się idealnie na śniadanie, deser, a nawet obiad. Ich smak przypominam nam dzieciństwo i beztroskie chwile spędzane u babci. Jej placki za każdym razem były idealnie miękkie, wyrośnięte i smaczne. Wiele osób mierzy się z tym że łatwo nasiąkają tłuszczem. Jest jeden, prosty trik, z którym z łatwością sobie poradzisz.

Racuchy nasiąkają tłuszczem? Jest rozwiązanie

Uwielbiamy czerpać inspiracji od naszych babć i mam. Są prawdziwą skarbnicą nie tylko pysznych przepisów, ale również sprawdzonych trików i patentów, które ułatwiają gotowanie. Jeśli nie chcesz, aby racuchy nasiąknęły tłuszczem, dodaj do ciasta odrobinę spirytusu. Nie musisz obawiać się o smak - po usmażeniu nie będzie on wyczuwalny w cieście. Spirytus możesz dodać również do oleju, na którym będą smażyły się placuszki.

Ten sam patent od lat wykorzystywany jest przy robieniu domowych pączków na Tłusty Czwartek.

Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva
Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva

Zapomniałeś kupić drożdże do racuchów? Nasze babcie miały również rozwiązanie dla zapominalskich: ubij dobrze cukier z jajkami i gotowe!

Jakie owoce do racuchów?

Chociaż racuchy kojarzą się nam nieodzownie z jabłkami, to do ciasta dorzucić możesz również inne owoce. Świetnie sprawdzą się banany, śliwki, porzeczkami, borówkami czy truskawkami. Dzięki temu tradycyjne placki będziesz mógł odkrywać za każdym razem od nowa. Smakują idealnie zarówno "na sucho", jak i okraszone cukrem pudrem. Możesz podać je również z frużeliną, musem owocowym, syropem klonowym lub dżemem.

Przepis na domowe racuchy z jabłkami znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀