PoradyCo zrobić, żeby racuchy nie chłonęły tłuszczu? Dodaj jeden nietypowy składnik

Co zrobić, żeby racuchy nie chłonęły tłuszczu? Dodaj jeden nietypowy składnik

Pyszności -  Fot. Canva
Pyszności - Fot. Canva
Ewa
16.01.2023 09:00

Twoje puszyste racuchy nasiąkają tłuszczem i stają się ciężkie? Znamy prosty i tani babciny trik, dzięki któremu temu zapobiegniesz.

Puszyste racuszki z jabłkami sprawdzą się idealnie na śniadanie, deser, a nawet obiad. Ich smak przypominam nam dzieciństwo i beztroskie chwile spędzane u babci. Jej placki za każdym razem były idealnie miękkie, wyrośnięte i smaczne. Wiele osób mierzy się z tym że łatwo nasiąkają tłuszczem. Jest jeden, prosty trik, z którym z łatwością sobie poradzisz.

Racuchy nasiąkają tłuszczem? Jest rozwiązanie

Uwielbiamy czerpać inspiracji od naszych babć i mam. Są prawdziwą skarbnicą nie tylko pysznych przepisów, ale również sprawdzonych trików i patentów, które ułatwiają gotowanie. Jeśli nie chcesz, aby racuchy nasiąknęły tłuszczem, dodaj do ciasta odrobinę spirytusu. Nie musisz obawiać się o smak - po usmażeniu nie będzie on wyczuwalny w cieście. Spirytus możesz dodać również do oleju, na którym będą smażyły się placuszki.

Ten sam patent od lat wykorzystywany jest przy robieniu domowych pączków na Tłusty Czwartek.

Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva
Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva

Zapomniałeś kupić drożdże do racuchów? Nasze babcie miały również rozwiązanie dla zapominalskich: ubij dobrze cukier z jajkami i gotowe!

Jakie owoce do racuchów?

Chociaż racuchy kojarzą się nam nieodzownie z jabłkami, to do ciasta dorzucić możesz również inne owoce. Świetnie sprawdzą się banany, śliwki, porzeczkami, borówkami czy truskawkami. Dzięki temu tradycyjne placki będziesz mógł odkrywać za każdym razem od nowa. Smakują idealnie zarówno "na sucho", jak i okraszone cukrem pudrem. Możesz podać je również z frużeliną, musem owocowym, syropem klonowym lub dżemem.

Przepis na domowe racuchy z jabłkami znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także