Co zrobić, żeby racuchy nie chłonęły tłuszczu? Dodaj jeden nietypowy składnik

Twoje puszyste racuchy nasiąkają tłuszczem i stają się ciężkie? Znamy prosty i tani babciny trik, dzięki któremu temu zapobiegniesz.

ObrazekPyszności - Fot. Canva
Ewa

Puszyste racuszki z jabłkami sprawdzą się idealnie na śniadanie, deser, a nawet obiad. Ich smak przypominam nam dzieciństwo i beztroskie chwile spędzane u babci. Jej placki za każdym razem były idealnie miękkie, wyrośnięte i smaczne. Wiele osób mierzy się z tym że łatwo nasiąkają tłuszczem. Jest jeden, prosty trik, z którym z łatwością sobie poradzisz.

Racuchy nasiąkają tłuszczem? Jest rozwiązanie

Uwielbiamy czerpać inspiracji od naszych babć i mam. Są prawdziwą skarbnicą nie tylko pysznych przepisów, ale również sprawdzonych trików i patentów, które ułatwiają gotowanie. Jeśli nie chcesz, aby racuchy nasiąknęły tłuszczem, dodaj do ciasta odrobinę spirytusu. Nie musisz obawiać się o smak - po usmażeniu nie będzie on wyczuwalny w cieście. Spirytus możesz dodać również do oleju, na którym będą smażyły się placuszki.

Ten sam patent od lat wykorzystywany jest przy robieniu domowych pączków na Tłusty Czwartek.

Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva
Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva

Zapomniałeś kupić drożdże do racuchów? Nasze babcie miały również rozwiązanie dla zapominalskich: ubij dobrze cukier z jajkami i gotowe!

Jakie owoce do racuchów?

Chociaż racuchy kojarzą się nam nieodzownie z jabłkami, to do ciasta dorzucić możesz również inne owoce. Świetnie sprawdzą się banany, śliwki, porzeczkami, borówkami czy truskawkami. Dzięki temu tradycyjne placki będziesz mógł odkrywać za każdym razem od nowa. Smakują idealnie zarówno "na sucho", jak i okraszone cukrem pudrem. Możesz podać je również z frużeliną, musem owocowym, syropem klonowym lub dżemem.

Przepis na domowe racuchy z jabłkami znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne