Co zrobić, żeby racuchy nie chłonęły tłuszczu? Dodaj jeden nietypowy składnik

Twoje puszyste racuchy nasiąkają tłuszczem i stają się ciężkie? Znamy prosty i tani babciny trik, dzięki któremu temu zapobiegniesz.

ObrazekPyszności - Fot. Canva
Ewa

Puszyste racuszki z jabłkami sprawdzą się idealnie na śniadanie, deser, a nawet obiad. Ich smak przypominam nam dzieciństwo i beztroskie chwile spędzane u babci. Jej placki za każdym razem były idealnie miękkie, wyrośnięte i smaczne. Wiele osób mierzy się z tym że łatwo nasiąkają tłuszczem. Jest jeden, prosty trik, z którym z łatwością sobie poradzisz.

Racuchy nasiąkają tłuszczem? Jest rozwiązanie

Uwielbiamy czerpać inspiracji od naszych babć i mam. Są prawdziwą skarbnicą nie tylko pysznych przepisów, ale również sprawdzonych trików i patentów, które ułatwiają gotowanie. Jeśli nie chcesz, aby racuchy nasiąknęły tłuszczem, dodaj do ciasta odrobinę spirytusu. Nie musisz obawiać się o smak - po usmażeniu nie będzie on wyczuwalny w cieście. Spirytus możesz dodać również do oleju, na którym będą smażyły się placuszki.

Ten sam patent od lat wykorzystywany jest przy robieniu domowych pączków na Tłusty Czwartek.

Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva
Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva

Zapomniałeś kupić drożdże do racuchów? Nasze babcie miały również rozwiązanie dla zapominalskich: ubij dobrze cukier z jajkami i gotowe!

Jakie owoce do racuchów?

Chociaż racuchy kojarzą się nam nieodzownie z jabłkami, to do ciasta dorzucić możesz również inne owoce. Świetnie sprawdzą się banany, śliwki, porzeczkami, borówkami czy truskawkami. Dzięki temu tradycyjne placki będziesz mógł odkrywać za każdym razem od nowa. Smakują idealnie zarówno "na sucho", jak i okraszone cukrem pudrem. Możesz podać je również z frużeliną, musem owocowym, syropem klonowym lub dżemem.

Przepis na domowe racuchy z jabłkami znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Dodaję ugotowane do masy ziemniaczanej. Placki w takiej formie mogą zastąpić kotlety
Dodaję ugotowane do masy ziemniaczanej. Placki w takiej formie mogą zastąpić kotlety
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem