Placki ziemniaczane po azjatycku. Mają o wiele więcej smaku niż klasyczna wersja

Zapomnij o klasycznych plackach ziemniaczanych! Odkryj azjatycką wariację na ich temat, która rozpieści twoje kubki smakowe. Pikantne, chrupiące i pełne orientalnych aromatów – te placki ziemniaczane po azjatycku to prawdziwa uczta dla podniebienia

Placki ziemniaczane po azjatyckuPlacki ziemniaczane po azjatycku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tatsiana Yatsevich (Caftor)
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które kojarzy się z domowym, sycącym posiłkiem. Jednak nie tylko w Polsce cieszą się uznaniem – podobne potrawy można znaleźć również w kuchni azjatyckiej, szczególnie chińskiej. Placki ziemniaczane po azjatycku wyróżniają się wyjątkową głębią smaku dzięki dodatkom takim jak sos sojowy, imbir czy chili. To właśnie one sprawiają, że tradycyjne placki nabierają orientalnego charakteru, stając się pikantniejsze, aromatyczne i jeszcze bardziej apetyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Placki ziemniaczane po azjatycku – sekrety smaku

Podstawą przygotowania placków ziemniaczanych po azjatycku jest klasyczna masa ziemniaczana, wzbogacona jednak o wyjątkowe dodatki. Oprócz jajek i mąki, które spajają składniki, do masy dodaje się pokrojony w drobną kostkę boczek lub szynkę, a także orientalne przyprawy. Sos sojowy, mielony imbir i chili nadają potrawie intensywnego, wyrazistego smaku, który świetnie komponuje się z chrupiącą strukturą placków. Dzięki tym dodatkom, placki ziemniaczane po azjatycku są bardziej sycące i charakteryzują się niepowtarzalnym aromatem, któremu trudno się oprzeć.

Przepis na placki ziemniaczane po azjatycku

Jeśli chcesz spróbować tej orientalnej wariacji na temat tradycyjnych placków ziemniaczanych, oto prosty przepis na ich przygotowanie:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g chudego boczku lub szynki,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka mielonego chili lub ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • olej sojowy do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, a następnie dobrze odciśnij nadmiar płynu.
  2. Boczek lub szynkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do startych ziemniaków.
  3. Do masy dodaj mąkę, jajka, sos sojowy, mielony imbir, chili oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Na patelni rozgrzej olej sojowy i nakładaj porcje ciasta, formując placki.
  5. Smaż na średnim ogniu, aż placki będą złociste i chrupiące z obu stron.
  6. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu, kładąc placki na ręczniku papierowym.

Placki ziemniaczane po azjatycku to doskonała alternatywa dla klasycznej wersji tego dania. Ich intensywny smak, chrupiąca skórka i aromatyczne dodatki sprawiają, że trudno się im oprzeć. Możesz je podać solo lub z dodatkiem sosu czosnkowego, jogurtu naturalnego lub świeżych warzyw.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza