Spróbowałam raz i nie robię już placków ziemniaczanych inaczej. Przepis naszych sąsiadów to hit

Placki ziemniaczane to przysmak uwielbiany nie tylko w Polsce. Są one popularne również u naszych zachodnich sąsiadów, gdzie występują pod nazwą Reibekuchen. Ich charakterystyczną cechą jest chrupkość. Spójrz, w jaki sposób Niemki przygotowują placki ziemniaczane, i zastosuj tę technikę w swojej kuchni. Rodzina będzie zachwycona.

Niemki wiedzą, jak zrobić chrupiące placki ziemniaczaneNiemki wiedzą, jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chrupiące placki ziemniaczane w wersji niemieckiej to prawdziwa uczta dla podniebienia. Począwszy od technik odciskania wody z ziemniaków po różnorodność przypraw – wszystko to sprawia, że placki stają się jeszcze bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Jak Niemcy podają placki ziemniaczane?

W niemieckiej kuchni placki ziemniaczane często podawane są w towarzystwie musu jabłkowego. Jego słodycz idealnie kontrastuje z ich wytrawnym smakiem. Kolejnym popularnym dodatkiem jest gulasz, który sprawia, że Reibekuchen stają się jeszcze bardziej sycące. Dużym uznaniem cieszy się również kwaśna śmietana – jej orzeźwiający smak doskonale łagodzi intensywność pozostałych składników.

Jednak to nie koniec możliwości – niemieckie gospodynie często modyfikują tradycyjny przepis, dodając do ciasta starte warzywa, na przykład szpinak lub marchewkę. W ten sposób wzbogacają potrawę o dodatkowe niuansy smakowe i wartości odżywcze. Do placków możesz dodać również ser żółty, aby były bardziej sycące i miały bogatszy smak. Warto wspomnieć o przyprawach, takich jak kumin czy wędzona papryka wędzona, dodająca dymnego posmaku.

Przepis na niemieckie placki ziemniaczane

Choć przygotowanie placków ziemniaczanych może wydawać się skomplikowane, w rzeczywistości zadanie jest bardzo proste. Kluczem do osiągnięcia chrupkości jest odpowiednie przygotowanie składników, a następnie usmażenie placków w większej ilości gorącego oleju.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżek mąki,
  • 3 cebule,
  • 4 łyżki oleju do smażenia,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka soli;
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

Jak przygotować:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie dokładnie odciśnij, aby usunąć nadmiar wody.
  2. Do startych ziemniaków dodaj jajka, mąkę, drobno posiekaną cebulę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Placki formuj łyżką, nakładając ciasto na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smaż do uzyskania złotego koloru z jednej i drugiej strony.
  4. Po usmażeniu przełóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej