Wielu z nas źle przechowuje bułkę tartą. Może szybko spleśnieć i najść wilgocią

Bułka tarta to jeden z tych składników, które zawsze mamy w kuchni – idealna do panierowania kotletów, zagęszczania farszów czy posypywania zapiekanek. Ale czy na pewno przechowujesz ją w odpowiedni sposób? Wiele osób trzyma ją w złych warunkach, przez co nabiera wilgoci, pleśnieje lub traci chrupkość. Podpowiadamy, jak prawidłowo przechowywać bułkę tartą, aby zawsze była świeża i nadawała się do użytku.

Jak przechowywać bulkę tartą?Jak przechowywać bulkę tartą?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent hofacker

Mimo że bułka tarta wydaje się produktem suchym i trwałym, nieodpowiednie warunki przechowywania mogą sprawić, że szybko się psuje. Wilgoć, ciepło i brak odpowiedniego opakowania sprzyjają jej psuciu, co może prowadzić do powstawania pleśni, utraty smaku i zapachu oraz nieprzyjemnej stęchlizny. Co zrobić, by bułka tarta zachowała świeżość i chrupkość na dłużej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj schabowe po lubelsku. Są jeszcze smaczniejsze niż zwykłe

Jak prawidłowo przechowywać bułkę tartą?

Bułka tarta, choć wydaje się produktem długoterminowym, może się psuć i tracić swoje właściwości, jeśli jest źle przechowywana.

  • W szczelnym pojemniku – najlepiej przechowywać bułkę tartą w szklanym lub plastikowym pojemniku z dobrze dopasowaną pokrywką, co zabezpieczy ją przed wilgocią i dostępem powietrza.
  • W suchym i chłodnym miejscu – szafka kuchenna z dala od kuchenki, zlewu i innych źródeł pary wodnej będzie najlepszym wyborem. Wilgoć może sprawić, że bułka zacznie się zbrylać, a nawet pleśnieć.
  • W lodówce lub zamrażarce – jeśli masz dużą ilość bułki tartej, warto część przechowywać w lodówce, szczególnie latem, gdy w kuchni panuje większa wilgotność. Możesz także zamrozić bułkę tartą – w szczelnym pojemniku zachowa świeżość nawet przez kilka miesięcy.
  • Nie trzymać w papierowych opakowaniach – bułka tarta bardzo łatwo chłonie wilgoć z powietrza, dlatego papierowe torby, w których często jest sprzedawana, nie są najlepszym wyborem do długiego przechowywania.

Jak rozpoznać, że bułka tarta się zepsuła?

Jeśli bułka tarta stała się zbrylona, ma nieprzyjemny zapach lub zmieniła kolor, to znak, że najprawdopodobniej nabrała wilgoci lub zaczęła pleśnieć. Warto wtedy od razu się jej pozbyć, ponieważ nawet niewielkie ilości pleśni mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Niektóre osoby próbują podsuszyć wilgotną bułkę tartą w piekarniku, ale to ryzykowne – jeśli była już spleśniała, nie pomoże to w usunięciu szkodliwych toksyn. Najlepiej regularnie sprawdzać stan bułki tartej i przechowywać ją w odpowiednich warunkach, aby uniknąć takich sytuacji.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat