Tak zrobisz najzdrowszą jajecznicę. Dietetyk poleca te kilka dodatków

Czy wiesz, że twoja poranna jajecznica może być prawdziwą bombą witaminową? Zapomnij o nudnym śniadaniu! Dietetyk zdradza sekret, jak przygotować jajecznicę, która nie tylko nasyci, ale także dostarczy ci mnóstwo energii i cennych składników odżywczych.

Tak zrobisz najzdrowszą jajecznicęTak zrobisz najzdrowszą jajecznicę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jajko, choć niepozorne, to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Bogate w witaminy A, E, D, K, witaminy z grupy B, a także cenne minerały, takie jak fosfor, potas, wapń, cynk, żelazo, magnez, jod czy selen, stanowi idealny produkt spożywczy. Choć opinie na temat ilości jajek, które możemy spożywać w ciągu tygodnia, są podzielone, jedno jest pewne – warto je włączyć do swojej diety. Dietetyk dr Bartek Kulczyński podpowiada, jak przygotować jajecznicę, która nie tylko nasyci, ale także dostarczy cennych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Najzdrowsza jajecznica – jakie składniki warto dodać?

Dietetycy zgodnie podkreślają, że jajecznica może być daniem pełnym zdrowych tłuszczów, witamin i antyoksydantów, jeśli wzbogacimy ją o odpowiednie dodatki. Wśród polecanych składników znajdują się:

  • warzywa – cebula, pomidory, papryka, szpinak czy cukinia dostarczają witamin i minerałów, wzmacniając odporność organizmu.
  • przyprawy – kurkuma, kmin rzymski, kolendra czy chili nie tylko dodadzą smaku, ale także mają właściwości przeciwzapalne.
  • zdrowe tłuszcze – jajecznica smażona na oleju kokosowym, maśle klarowanym lub oliwie z oliwek będzie miała więcej korzystnych kwasów tłuszczowych.

Jajecznica - przepis na zdrowe śniadanie

Składniki:

  • 2 jajka,
  • pół małej cebuli,
  • pół małego pomidora,
  • pół ząbka czosnku,
  • 1 cm świeżego imbiru,
  • pół papryczki chili,
  • ¼ łyżeczki kurkumy,
  • ¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • ¼ łyżeczki mielonej kolendry,
  • szczypta garam masali,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka masła, masła klarowanego lub oleju kokosowego,
  • świeża kolendra.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej tłuszcz.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i podsmaż do zeszklenia.
  3. Dodaj starty czosnek, imbir i posiekaną papryczkę chili, smaż przez pół minuty.
  4. Dodaj pokrojonego pomidora, kurkumę, kmin rzymski, kolendrę i garam masalę, smaż do zmięknięcia pomidora.
  5. Wbij jajka i smaż na małym ogniu, mieszając, aż uzyskają odpowiednią konsystencję.
  6. Dopraw solą i pieprzem, posyp kolendrą.

Jajecznica przygotowana według tego przepisu to nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe śniadanie, które dostarczy Ci energii i cennych składników odżywczych.

Wybrane dla Ciebie

Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo