Tak zrobisz najzdrowszą jajecznicę. Dietetyk poleca te kilka dodatków

Czy wiesz, że twoja poranna jajecznica może być prawdziwą bombą witaminową? Zapomnij o nudnym śniadaniu! Dietetyk zdradza sekret, jak przygotować jajecznicę, która nie tylko nasyci, ale także dostarczy ci mnóstwo energii i cennych składników odżywczych.

Tak zrobisz najzdrowszą jajecznicęTak zrobisz najzdrowszą jajecznicę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jajko, choć niepozorne, to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Bogate w witaminy A, E, D, K, witaminy z grupy B, a także cenne minerały, takie jak fosfor, potas, wapń, cynk, żelazo, magnez, jod czy selen, stanowi idealny produkt spożywczy. Choć opinie na temat ilości jajek, które możemy spożywać w ciągu tygodnia, są podzielone, jedno jest pewne – warto je włączyć do swojej diety. Dietetyk dr Bartek Kulczyński podpowiada, jak przygotować jajecznicę, która nie tylko nasyci, ale także dostarczy cennych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Najzdrowsza jajecznica – jakie składniki warto dodać?

Dietetycy zgodnie podkreślają, że jajecznica może być daniem pełnym zdrowych tłuszczów, witamin i antyoksydantów, jeśli wzbogacimy ją o odpowiednie dodatki. Wśród polecanych składników znajdują się:

  • warzywa – cebula, pomidory, papryka, szpinak czy cukinia dostarczają witamin i minerałów, wzmacniając odporność organizmu.
  • przyprawy – kurkuma, kmin rzymski, kolendra czy chili nie tylko dodadzą smaku, ale także mają właściwości przeciwzapalne.
  • zdrowe tłuszcze – jajecznica smażona na oleju kokosowym, maśle klarowanym lub oliwie z oliwek będzie miała więcej korzystnych kwasów tłuszczowych.

Jajecznica - przepis na zdrowe śniadanie

Składniki:

  • 2 jajka,
  • pół małej cebuli,
  • pół małego pomidora,
  • pół ząbka czosnku,
  • 1 cm świeżego imbiru,
  • pół papryczki chili,
  • ¼ łyżeczki kurkumy,
  • ¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • ¼ łyżeczki mielonej kolendry,
  • szczypta garam masali,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka masła, masła klarowanego lub oleju kokosowego,
  • świeża kolendra.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej tłuszcz.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i podsmaż do zeszklenia.
  3. Dodaj starty czosnek, imbir i posiekaną papryczkę chili, smaż przez pół minuty.
  4. Dodaj pokrojonego pomidora, kurkumę, kmin rzymski, kolendrę i garam masalę, smaż do zmięknięcia pomidora.
  5. Wbij jajka i smaż na małym ogniu, mieszając, aż uzyskają odpowiednią konsystencję.
  6. Dopraw solą i pieprzem, posyp kolendrą.

Jajecznica przygotowana według tego przepisu to nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe śniadanie, które dostarczy Ci energii i cennych składników odżywczych.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty