Staropolski postny barszcz biały z zapiekanym puree. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc

Tradycyjny barszcz biały na Wielkanoc z jajeczno-ziemniaczanym purée to idealny przepis na postną zupę. Talerz pełen smaku i aromatu.

Barszcz biały- PysznościBarszcz biały- Pyszności
Ewa

Zupa na Wielkanoc

Święta wielkanocne to czas, kiedy na naszych stołach lądują uwielbiane przysmaki. Jedną z popularniejszych zup jest barszcz, który razem z żurkiem wiedzie prym na naszych stołach. Każda gospodyni ma swój własny przepis na postny barszcz, jednak ich wspólną cechą jest fakt, że taka zupa powinna być bezmięsna. Smak umami dostarczają  suszone grzyby, dzięki czemu zupa jest pełna aromatu i zdecydowanie nie brakuje jej smaku. Dodatek purée z pietruszką sprawia, że zupa jest również bardzo pożywna i sycąca. Idealnie sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc- ten staropolski przepis od lat podbija serca Polaków.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Barszcz biały

Składniki:

  • 15 g suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 500 ml zakwasu na barszcz biały
  • sól/pieprz

Puree

  • 6 dużych ziemniaków
  • 3 ugotowane jajka
  • 2 surowe jaja
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie. Gdy zmiękną, przełóż je do garnka wraz z wodą, w której się moczyły. Dodaj suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liście laurowe. Zalej całość wodą i zagotuj.

Staropolski barszcz biały- Pyszności
Staropolski barszcz biały- Pyszności

Następnie wlej zakwas na barszcz biały i dopraw całość solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj i zagotuj.

Staropolski barszcz biały- Pyszności
Staropolski barszcz biały- Pyszności

Ugotowane ziemniaki połącz z jajkami, posiekaną natką pietruszki, solą oraz posiekaną natką pietruszki. Powstałe purée przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika, Podpiekaj porcje ziemniaków przez 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Staropolski barszcz biały- Pyszności
Staropolski barszcz biały- Pyszności

Na talerz wyłóż upieczone purée i wlej porcję przygotowanej zupy. Całość udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj na ciepło. Aromatyczny i pyszny postny barszcz w staropolskim wydaniu jest już gotowy.

Smacznego!

Staropolski barszcz biały- Pyszności
Staropolski barszcz biały- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat