Staropolski postny barszcz biały z zapiekanym puree. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc
Tradycyjny barszcz biały na Wielkanoc z jajeczno-ziemniaczanym purée to idealny przepis na postną zupę. Talerz pełen smaku i aromatu.
30.03.2023 | aktual.: 18.09.2023 11:10
Zupa na Wielkanoc
Święta wielkanocne to czas, kiedy na naszych stołach lądują uwielbiane przysmaki. Jedną z popularniejszych zup jest barszcz, który razem z żurkiem wiedzie prym na naszych stołach. Każda gospodyni ma swój własny przepis na postny barszcz, jednak ich wspólną cechą jest fakt, że taka zupa powinna być bezmięsna. Smak umami dostarczają suszone grzyby, dzięki czemu zupa jest pełna aromatu i zdecydowanie nie brakuje jej smaku. Dodatek purée z pietruszką sprawia, że zupa jest również bardzo pożywna i sycąca. Idealnie sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc- ten staropolski przepis od lat podbija serca Polaków.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Barszcz biały
Składniki:
- 15 g suszonych grzybów
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 500 ml zakwasu na barszcz biały
- sól/pieprz
Puree
- 6 dużych ziemniaków
- 3 ugotowane jajka
- 2 surowe jaja
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie. Gdy zmiękną, przełóż je do garnka wraz z wodą, w której się moczyły. Dodaj suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liście laurowe. Zalej całość wodą i zagotuj.
Następnie wlej zakwas na barszcz biały i dopraw całość solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj i zagotuj.
Ugotowane ziemniaki połącz z jajkami, posiekaną natką pietruszki, solą oraz posiekaną natką pietruszki. Powstałe purée przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika, Podpiekaj porcje ziemniaków przez 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Na talerz wyłóż upieczone purée i wlej porcję przygotowanej zupy. Całość udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj na ciepło. Aromatyczny i pyszny postny barszcz w staropolskim wydaniu jest już gotowy.
Smacznego!