PrzepisMagda Gessler ostrzega. Ten składnik żurku jest zakazany

Magda Gessler ostrzega. Ten składnik żurku jest zakazany

Żurek Magdy Gessler- Pyszności/ źródło: Canva, Instagram
Żurek Magdy Gessler- Pyszności/ źródło: Canva, Instagram
Ewa

02.03.2023 08:04, aktual.: 02.03.2023 09:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sekrety Magdy Gessler, dzięki którym przygotujesz idealny żurek. Znana restauratorka zdradziła bardzo ważną zasadę. Trzymaj się jej, a zupa wyjdzie idealna.

Magda Gessler to znana restauratorka i osobowość telewizyjna, którą w internecie śledzi ponad milion fanów. Gwiazda chętnie dzieli się praktycznymi wskazówkami i radami, które mają ułatwić gotowanie. Tym razem padło na tradycyjny żur, który często gości w polskich domach w czasie Wielkiego Postu.

Żurek Magdy Gessler

Okres między Środą Popielcową a Wielkanocą to ważny czas dla katolików. Obchodzą oni wtedy wielki post, który ma być przygotowaniem do nadchodzących świąt. Wiele osób robi na ten czas postanowienia, a na stołach częściej goszczą bezmięsne potrawy. Jedną z nich jest klasyczny żur.

W poście najbardziej miłuję żur. Postny jest oczywiście, niezaciągany śmietaną! Żur mabyć zarzucony kaszą, w środku z selerem, pietruszką i koniecznie z ziemniakami. No i oczywiście doprawiamy majerankiem i czosnkiem. Musi być bardzo śląski. Kwaśny. To jest moje ulubione postne danie – mówi w rozmowie z „Faktem” Magda Gessler.

Przepis na zakwas

Podstawą dobrego żuru jest porządny zakwas. Magda Gessler zdradziła, jak w prosty sposób możesz go przygotować w swoim domu.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 3 łyżki otrębów żytnich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • skórka z żytniego chleba na zakwasie
  • 1 łyżka wody z ogórków kiszonych

Sposób przygotowania:

Za przygotowanie zakwasu weź się 3-4 dni wcześniej. Mąkę, płatki owsiane i otręby wsyp do dużego szklanego słoja lub kamionkowego naczynia. Dodaj rozgniecione nożem i obrane ząbki czosnku, skórkę chleba i wodę z ogórków kiszonych. Wlej ciepłą wodą, zamieszaj i przykryj naczynie gazą lub pokrywką. Zostaw nieco przestrzeni, aby zakwas miał dostęp powietrza i odstaw w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach usuń resztkę chleba i czosnek. Przechowuj w zakręconym dobrze słoiku w lodówce. Może tak czekać na wykorzystanie przez kilka tygodni.

Żurek Magdy Gessler- Pyszności/ źródło: Canva
Żurek Magdy Gessler- Pyszności/ źródło: Canva

Postny żur z zakwasu

Składniki:

  • 1 litr zakwasy
  • 2 litry wody
  • suszony majeranek - 2 łyżki
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziela angielski
  • pieprz czarny
  • sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Połącz 2 litry wody z litrem przygotowanego zakwasu. Dodaj sól, pieprz czarny, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie i gotuj całość na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec dodaj zmiażdżony nożem czosnek. Gotowy żur możesz podać z ugotowanymi ziemniakami, jajkami na twardo lub chlebem.

Przepis na dietetyczny zakwas na żurek znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także