PoradyMożesz smażyć kilka razy na tym samym oleju. Tylko zwróć uwagę na jedną rzecz

Możesz smażyć kilka razy na tym samym oleju. Tylko zwróć uwagę na jedną rzecz

Choć dietetycy nie polecają tego sposobu na przygotowywanie potraw, to jednak trudno się obyć bez smażenia. Frytki, kotlety, ryby... smakują wprost z patelni. Teraz też rozpoczynamy sezon na słodkości smażone na głębokim tłuszczu. I tu pojawia się pytanie. Kiedy można użyć tego samego oleju ponownie?

Smażenie na tym samym oleju nie jest zakazane
Smażenie na tym samym oleju nie jest zakazane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Diordiev

Smażenie nie jest trudne, ale żeby przygotowywane w ten sposób potrawy były smaczne i nie szkodziły zdrowiu, trzeba przestrzegać kilku zasad. Wszystko zaczyna się od wyboru właściwego oleju. A zaraz potem pojawia się pytanie, czy można użyć go kilka razy, czy po każdym smażeniu trzeba go wymienić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Zwróć uwagę na punkt dymienia

Olej olejowi nierówny, nie wszystkie nadają się do smażenia. Kiedy tłuszcz poddawany jest wysokim temperaturom, podlega złożonym procesom chemicznym, które mogą przekształcić go w źródło potencjalnie szkodliwych związków. Dlatego trzeba wybrać taki, który dobrze znosi podgrzewanie do wysokich temperatur. Polecany jest olej rzepakowy rafinowany, oliwa z oliwek czy olej z awokado, bo są stabilne przy wysokich temperaturach. Użycie ich zmniejsza ryzyko wchłonięcia przez potrawy niezdrowych substancji.

Ważne!

Korzystając z właściwego tłuszczu, można uniknąć dymienia podczas smażenia, co nie tylko poprawia walory smakowe potraw, ale także korzystnie wpływa na zdrowie. Należy więc unikać olejów, które łatwo ulegają utlenieniu, jak te z niską temperaturą dymienia.

Czy można smażyć kilka razy na tym samym oleju?

Kolejne zagrożenie dla zdrowia to używanie tego samego oleju kilkakrotnie. Nieraz czytamy, że taki olej może zawierać wiele szkodliwych substancji, w tym nawet związki rakotwórcze, które przenikają do posiłków. Często o tym wspomina się w kontekście ryb podawanych w nadmorskich smażalniach podczas sezonu urlopowego. Toksyny mogą rozwinąć się także w źle przechowywanym oleju po smażeniu. Wydawałoby się, że zawsze trzeba wylewać olej po smażeniu. Jednak okazuje się, że od tej zasady są wyjątki.

Kiedy można wykorzystać olej po raz kolejny? Znaczenie ma tutaj temperatura smażenia. Jeśli olej nie osiągnął punktu dymienia, można użyć go ponownie. Istotny jest także czas smażenia — im krócej, tym lepiej. Warto też pamiętać, by tego samego tłuszczu użyć do tej samej potrawy, bo jej smak do niego przenika.

smażeniesmażenie błędyolej
Wybrane dla Ciebie