Możesz smażyć kilka razy na tym samym oleju. Tylko zwróć uwagę na jedną rzecz

Choć dietetycy nie polecają tego sposobu na przygotowywanie potraw, to jednak trudno się obyć bez smażenia. Frytki, kotlety, ryby... smakują wprost z patelni. Teraz też rozpoczynamy sezon na słodkości smażone na głębokim tłuszczu. I tu pojawia się pytanie. Kiedy można użyć tego samego oleju ponownie?

Smażenie na tym samym oleju nie jest zakazaneSmażenie na tym samym oleju nie jest zakazane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Diordiev
Dorota Gepert

Smażenie nie jest trudne, ale żeby przygotowywane w ten sposób potrawy były smaczne i nie szkodziły zdrowiu, trzeba przestrzegać kilku zasad. Wszystko zaczyna się od wyboru właściwego oleju. A zaraz potem pojawia się pytanie, czy można użyć go kilka razy, czy po każdym smażeniu trzeba go wymienić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Zwróć uwagę na punkt dymienia

Olej olejowi nierówny, nie wszystkie nadają się do smażenia. Kiedy tłuszcz poddawany jest wysokim temperaturom, podlega złożonym procesom chemicznym, które mogą przekształcić go w źródło potencjalnie szkodliwych związków. Dlatego trzeba wybrać taki, który dobrze znosi podgrzewanie do wysokich temperatur. Polecany jest olej rzepakowy rafinowany, oliwa z oliwek czy olej z awokado, bo są stabilne przy wysokich temperaturach. Użycie ich zmniejsza ryzyko wchłonięcia przez potrawy niezdrowych substancji.

Ważne!

Korzystając z właściwego tłuszczu, można uniknąć dymienia podczas smażenia, co nie tylko poprawia walory smakowe potraw, ale także korzystnie wpływa na zdrowie. Należy więc unikać olejów, które łatwo ulegają utlenieniu, jak te z niską temperaturą dymienia.

Czy można smażyć kilka razy na tym samym oleju?

Kolejne zagrożenie dla zdrowia to używanie tego samego oleju kilkakrotnie. Nieraz czytamy, że taki olej może zawierać wiele szkodliwych substancji, w tym nawet związki rakotwórcze, które przenikają do posiłków. Często o tym wspomina się w kontekście ryb podawanych w nadmorskich smażalniach podczas sezonu urlopowego. Toksyny mogą rozwinąć się także w źle przechowywanym oleju po smażeniu. Wydawałoby się, że zawsze trzeba wylewać olej po smażeniu. Jednak okazuje się, że od tej zasady są wyjątki.

Kiedy można wykorzystać olej po raz kolejny? Znaczenie ma tutaj temperatura smażenia. Jeśli olej nie osiągnął punktu dymienia, można użyć go ponownie. Istotny jest także czas smażenia — im krócej, tym lepiej. Warto też pamiętać, by tego samego tłuszczu użyć do tej samej potrawy, bo jej smak do niego przenika.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej