Posyp olej przed smażeniem placków. Nie pryśnie nawet kropelka tłuszczu

Planujesz smażyć placki ziemniaczane? Przepis jest łatwy, tylko dobrze by było uniknąć rozpryskiwania się oleju. To może być prostsze niż ci się wydaje. Wystarczy pamiętać o jednym.

Jak smażyć placki ziemniaczane?Jak smażyć placki ziemniaczane?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK

Choć dietetycy radzą ograniczenie smażenia, to jednak przy niektórych potrawach nie da się bez niego obyć. Placki ziemniaczane wprost z patelni są przecież najlepsze. Jednak smażenie ich wiąże się z pryskaniem gorącego tłuszczu, co może być nawet niebezpieczne. Olej nie tylko brudzi szafki czy blaty, ale może spowodować poparzenia. Warto znać prosty trik, który temu zapobiega.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Prosty przepis, ale potem...

Placki ziemniaczane to klasyczne danie polskiej kuchni. Są bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce. Potem dodaje się jajko, przyprawy, czasami też mąkę i cebulę. To już zależy od przepisu. Gotowa masa ląduje na patelni. Smażenie jest zdecydowanie najtrudniejszym momentem podczas przygotowywania placków.

Dlaczego tak pryska?

Problem polega na tym, że masa ziemniaczana jest bogata w wodę i skrobię, co powoduje strzelanie oleju. Jednak można temu zapobiec, wystarczy sięgnąć po zwykłą sól kuchenną. Posyp nią do gorący olej – przynajmniej 1/3 łyżeczki – żeby wchłonęła nadmiar wilgoci, a tym samym zmniejszyła pryskanie. Olej do smażenia placków powinien sprawdzać się przy wysokich temperaturach. Najlepszy będzie ten rzepakowy, który jest uniwersalny w smaku. Usmażone na nim placki będą chrupiące i delikatne w środku.

Ważne!

Aby placki były chrupiące, ważne jest, by masa trafiła na naprawdę gorący tłuszcz. Smaż je od 3 do 5 minut z każdej strony, a po zakończeniu połóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar oleju.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej