Znajomy kucharz zdradził mi sposób. Wystarczy sekunda i mam pewność, że ryba jest usmażona

Zdarzyło ci się zdjąć z patelni rybę, która nie była dosmażona w środku? To częsty błąd. Podczas smażenia trzeba zwracać uwagę na wiele szczegółów. Inaczej kawałki się rozpadają, panierka nieapetycznie odchodzi, albo właśnie skórka jest przypalona, a w środku surowe mięso. Można tego uniknąć.

Ryba odsączana z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowymRyba odsączana z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Dorota Gepert

Na smażonego karpia, dorsza czy pstrąga zawsze znajdą się chętni podczas wigilijnej kolacji. Dlatego ten prosty sposób na rybę wciąż jest najpopularniejszy. Znajomy kucharz podpowiedział mi, jak szybko sprawdzić, czy ryba jest dopieczona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba smażona jak faworek. Idealna na karnawałowy obiad

Odpowiedni tłuszcz do smażenia ryby

Smażenie ryby zaczyna się od wyboru odpowiedniego tłuszczu. Rekomendowane są oleje z wysoką temperaturą dymienia, jak rafinowany olej rzepakowy, który świetnie znosi wysokie temperatury, zachowując swoje wartości odżywcze. Można też sięgnąć po masło klarowane, które również nie przypala się łatwo, lecz nadaje rybie specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada. Idealna jest mieszanka oleju rzepakowego z masłem. Takie połączenie podnosi temperaturę dymienia, co przeciwdziała powstawaniu szkodliwych substancji.

Ważna panierka

Kolejnym krokiem jest właściwe przygotowanie samej ryby. Kluczowe znaczenie ma jej dokładne osuszenie przed smażeniem. Mokra ryba na gorącym tłuszczu powoduje pryskanie, co uniemożliwia uzyskanie chrupiącej panierki. Do obtaczania ryby sprawdza się połączenie mąki, jajka i bułki tartej, które gwarantują chrupkość, choć można użyć samej mąki. Tak przygotowane kawałki trafiają na dobrze rozgrzany tłuszcz.

Przy smażeniu, by uzyskać chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze, najlepiej rozpocząć od strony skórki. Dzięki temu tłuszcz topi się bezpośrednio na patelnię, co przyspiesza tworzenie się chrupiącej skórki i zapobiega jej przywieraniu. W efekcie skórka później łatwo odchodzi od mięsa.

Trik kucharza

Gdy ryby są już na patelni, smażenie zaczynasz od strony skórki, a następnie przewracasz na drugą stronę. Kiedy jednak jest pewność, że ryba jest gotowa? Kucharz radzi, by wkłuć widelec w najgrubsze miejsce. Po wyjęciu powinien on być wyraźnie ciepły. Z kolei mięso ryby nie może być przezroczyste i powinno łatwo się dzielić. Kiedy smażysz rybę nie bezpośrednio przed podaniem, wprost z patelni przełóż ją do piekarnika. Wtedy nie będzie mowy, żeby była niedosmażona.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis