Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa

Często wymyślamy bardzo skomplikowane desery, a wystarczy wrócić do prostych smaków z dzieciństwa, aby poczuć dobrze znaną i przyjemną błogość. Ewa Wachowicz przypomniała przepis na grysik – znany i lubiany w PRL-u. Zobaczysz, że posmakuje również twoim dzieciom.

W PRL-u zawsze po obiedzie znalazło się miejsce na grysikW PRL-u zawsze po obiedzie znalazło się miejsce na grysik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Grysik to nic innego jak kasza manna ugotowana na mleku z dodatkiem domowego syropu. W PRL-u najczęściej był to syrop malinowy lub wiśniowy, ale sprawdzi się także domowa konfitura z dowolnych owoców. Do kaszy możesz dodać kakao, aby zmienić jej smak na czekoladowy.

Te ciasteczka mają własne imieniny. Jak zrobić tradycyjne Katarzynki?

Kaszka dobra na brzuszek

W powszechnej opinii przyjęło się, że spożywanie kaszy korzystnie wpływa na procesy trawienne. Jest w tym trochę prawdy, jednak dużo zależy od jej rodzaju. Kasza manna, choć delikatna i lubiana przez dzieci, zawiera niewiele błonnika, więc nie wspiera pracy układu pokarmowego tak skutecznie jak pełnoziarniste odmiany. Zupełnie inaczej wypada kasza orkiszowa – zdecydowanie bogatsza w składniki mineralne, witaminy z grupy B i błonnik, dzięki czemu lepiej reguluje przemianę materii. Również z niej możesz przygotować grysik, na przykład z dodatkiem cynamonu lub kardamonu oraz karmelizowanych owoców.

Przepis na grysik od Ewy Wachowicz – jak z PRL-u

Ewa Wachowicz gotuję kaszkę tylko ze szczyptą soli i polewa klasycznie sokiem malinowym.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • szczypta soli,
  • sok malinowy do polania.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej mleko do garnka i wstaw do zagotowania.
  2. Gdy zacznie wrzeć, wsyp kaszę.
  3. Dodaj szczyptę soli i cały czas mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji.
  4. Podawaj z domowym sokiem.
Wybrane dla Ciebie
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇