Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Często wymyślamy bardzo skomplikowane desery, a wystarczy wrócić do prostych smaków z dzieciństwa, aby poczuć dobrze znaną i przyjemną błogość. Ewa Wachowicz przypomniała przepis na grysik – znany i lubiany w PRL-u. Zobaczysz, że posmakuje również twoim dzieciom.
Grysik to nic innego jak kasza manna ugotowana na mleku z dodatkiem domowego syropu. W PRL-u najczęściej był to syrop malinowy lub wiśniowy, ale sprawdzi się także domowa konfitura z dowolnych owoców. Do kaszy możesz dodać kakao, aby zmienić jej smak na czekoladowy.
Te ciasteczka mają własne imieniny. Jak zrobić tradycyjne Katarzynki?
Kaszka dobra na brzuszek
W powszechnej opinii przyjęło się, że spożywanie kaszy korzystnie wpływa na procesy trawienne. Jest w tym trochę prawdy, jednak dużo zależy od jej rodzaju. Kasza manna, choć delikatna i lubiana przez dzieci, zawiera niewiele błonnika, więc nie wspiera pracy układu pokarmowego tak skutecznie jak pełnoziarniste odmiany. Zupełnie inaczej wypada kasza orkiszowa – zdecydowanie bogatsza w składniki mineralne, witaminy z grupy B i błonnik, dzięki czemu lepiej reguluje przemianę materii. Również z niej możesz przygotować grysik, na przykład z dodatkiem cynamonu lub kardamonu oraz karmelizowanych owoców.
Przepis na grysik od Ewy Wachowicz – jak z PRL-u
Ewa Wachowicz gotuję kaszkę tylko ze szczyptą soli i polewa klasycznie sokiem malinowym.
Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 4 łyżki kaszy manny,
- szczypta soli,
- sok malinowy do polania.
Sposób przygotowania:
- Wlej mleko do garnka i wstaw do zagotowania.
- Gdy zacznie wrzeć, wsyp kaszę.
- Dodaj szczyptę soli i cały czas mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji.
- Podawaj z domowym sokiem.