Nie potrzeba wielu dodatków, by ta ryba smakowała doskonale. Często robię ją w piątek

Pstrąg to szlachetna ryba, która ma niesamowity potencjał smakowy. Według mnie wcale nie potrzebuje dużo dodatków, a wręcz w jego przypadku proste przepisy są najlepsze. Wtedy jego smak jest intensywny, nic go nie tłumi, czyli dla fanów ryb sprawdzi się idealnie.

Pieczony pstrąg sprawdzi się nie tylko na piątkowy obiadPieczony pstrąg sprawdzi się nie tylko na piątkowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek
Dorota Gepert

Trudno nie zauważyć, że pstrąg staje się coraz bardziej dostępny i popularny. Często wybieramy ją na obiad ze względu na cenę, ale także wartości odżywcze. Pstrąg to dobre źródło kwasów omega-3 oraz białka. Ma też sporo witamin, zwłaszcza z grupy B. Nie bez znaczenia jest także fakt, że bardzo łatwo go przygotować. Pstrąga można tradycyjnie usmażyć na patelni, ale będzie znacznie zdrowiej i smaczniej, gdy upieczemy go w piekarniku. Wystarczy dosłownie kilka dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Jak poznać, że ryba jest świeża?

Dodatków rzeczywiście nie trzeba zbyt wiele, bo podstawą jest świeża ryba. Dlatego przy jej wyborze warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że lekko zielone zabarwienie pstrąga jest zupełnie normalne i nie świadczy o jego zepsuciu. Skóra powinna być błyszcząca, pokryta lśniącymi łuskami.

Można też spojrzeć na skrzela. U zdrowej ryby są błyszczące i czerwone, w żadnym wypadku brunatne ani wklęsłe, nie powinny być również pokryte śluzem. Gwarancję świeżości dają też oczy pstrąga — u zdrowej, świeżej ryby będą wypukłe i wyraźnie błyszczące.

Jak przygotować pstrąga? Wystarczy kilka dodatków

Kiedy mamy świeżą rybę, wystarczy kilka dodatków, tj. koperek lub natka pietruszki, czosnek, masło oraz sól i pieprz. Nic więcej nie potrzeba, by pstrąg smakował doskonale. Postaw na szybki i bardzo smaczny obiad z piekarnika.

Pstrąg z piekarnika

Składniki:

  • 2 pstrągi,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki masła,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek koperku lub natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wypatroszone ryby dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Łuski usuń ostrym nożem. Wypłucz pstrągi i osusz je papierowym ręcznikiem. Na wierzchu zrób kilka podłużnych nacięć.
  2. Następnie posól i popieprz ryby na zewnątrz oraz od środka.
  3. Koperek lub natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj.
  4. Cytrynę umyj, wyparz i pokrój na plasterki.
  5. Do miękkiego masła dodaj czosnek, koperek lub natkę. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj odrobinę soli.
  6. Naczynie do zapiekania wysmaruj delikatnie masłem czosnkowym, pozostałą część masła dodaj do środka ryb. Dołóż też po 2 plasterki cytryny.
  7. Pstrągi piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 30 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij przykrycie.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem