PoradyPrzechowuję pomidory z tymi owocami. Dzięki temu nawet te ze sklepu są słodkie i bardzo smaczne

Przechowuję pomidory z tymi owocami. Dzięki temu nawet te ze sklepu są słodkie i bardzo smaczne

Okazuje się, że na smak pomidorów ma wpływ nie tylko to, gdzie je przechowujemy, ale także to, jakie towarzystwo im zapewniamy. Położone obok tych owoców wiele zyskują. Warto znać ten prosty trik.

Pomidory w wiklinowym koszyku
Pomidory w wiklinowym koszyku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.11.2024 08:53

Na najlepsze, mięsiste pomidory trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Warzywa z lokalnych upraw smakują wspaniale. Te "zimowe" pomidory to już nie to, ale nie trzeba z nich rezygnować. W dodatku jeśli będą odpowiednio przechowywane, będą smaczniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z jakimi owocami przechowywać pomidory?

Pomidory, które teraz można kupić w sklepach, docierają do nas z daleka. Są to odmiany, odporne na transport, co niekoniecznie oznacza, że równie soczyste i mięsiste. By dobrze zniosły długą podróż, często pakowane są niedojrzałe i takie też trafiają na półki. Wiadomo, że wystarczy kilka dni na kuchennym blacie, by pomidory "doszły". Proces ten można jeszcze przyspieszyć. Wystarczy ułożyć pomidory obok bananów lub jabłek.

Dlaczego przechowywanie pomidorów ma takie znaczenie?

Banany i jabłka, kiedy dojrzewają, wydzielają gaz, nazywany etenem lub etylenem. Sprawia on, że owoce ciemnieją, bo rozkłada się w nich chlorofil. Jest to szczególnie szybko widoczne na przykładzie bananów. Ten gaz przyspiesza też reakcje, przez które banan zmienia konsystencje i staje się bardziej słodki. Dlatego znacznie przyspiesz się dojrzewanie tych owoców, gdy zawinie się je w papierową torbę. Gdy dołoży się do nich pomidory, gaz zadziała także na nie. Gdy kupimy niedojrzałe pomidory, towarzystwo tych owoców zadziała bardzo dobrze. Pomidory będą też smaczniejsze.

Jak nie przechowywać pomidorów?

Wydaje ci się, że pomidory najlepiej przechowywać w lodówce? To częsty błąd. Choć intuicyjnie może się wydawać, że niska temperatura pomoże zachować ich świeżość, w rzeczywistości powoduje, że tracą smak i zmienia się ich struktura. Stają się mączyste i ulatuje z nich aromat. Kolejny błąd to zamykanie pomidorów w plastikowych torbach. Brak przepływu powietrza powoduje, że gromadzi się wilgoć, co przyspiesza pleśnienie.

Wybrane dla Ciebie