WAŻNE
TERAZ

Katastrofa Dreamlinera w Indiach. Mamy komentarz Boeinga

Takie są skutki jedzenia cebuli. Wiele osób nie ma o nich żadnego pojęcia

Cebula ma intensywny smak i zapach, dodaje charakteru wielu daniom kuchni polskiej. Często się ją podsmaża, ale można też jeść surową, np. w sałatkach bądź na kanapkach. Warto wiedzieć, jakie to daje korzyści zdrowotne. W niektórych przypadkach lepiej ją jednak unikać.

Cebula i skutki jej jedzeniaCebula i skutki jej jedzenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | danimages
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Podsmaż bądź zeszklij cebulę - od tego zaczyna się mnóstwo przepisów na zupy, sosy czy gulasze. Z kolei surową cebulę lubimy dodawać do pomidorów; niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej mizerii. Mamy ją w kuchni praktycznie zawsze. To warzywo należy do najpopularniejszych, ale co ważne, także najmniej skażonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Cenne składniki cebuli

Cebula jest bogata w kwercetynę, silny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki, obniża ciśnienie krwi oraz ma właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. Jej charakterystyczny zapach i smak pochodzą od związków siarki, takich jak allicyna, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwcukrzycowo i przeciwnowotworowo, a także pomagają obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.

Dodatkowo cebula zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność, kwas foliowy ważny dla kobiet w ciąży, żelazo wspomagające produkcję czerwonych krwinek oraz błonnik pokarmowy, który wspiera zdrowie jelit i obniża poziom cholesterolu. Ponadto czerwona cebula zawiera antocyjany, a szczypiorek jest źródłem beta-karotenu, który wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo.

Jaki wpływ na zdrowie ma cebula?

Cebula może wspomagać walkę z przeziębieniami i grypą. Zawarte w niej związki wzmacniają organizm, zwiększają odporność i pomagają zwalczać stany zapalne. Ponadto cebula oczyszcza drogi oddechowe ze śluzu, co przyspiesza powrót do zdrowia.

Dzięki zawartości fruktanów, czyli błonnika prebiotycznego, cebula doskonale wzmacnia organizm po kuracji antybiotykowej. Łagodzi ból i obrzęk po ukąszeniach komarów, wzmacnia kości, zmniejsza obrzęki i zaczerwienienia spowodowane chorobami skóry oraz pomaga zapobiegać nadciśnieniu.

Kto powinien unikać cebuli?

Mimo licznych korzyści zdrowotnych nie każdy powinien spożywać cebulę. Osoby z problemami przewodu pokarmowego, takimi jak refluks żołądkowy czy zespół jelita drażliwego, powinny zachować ostrożność. Również osoby z chorobami nerek i niewydolnością serca powinny rozważyć wykluczenie cebuli z diety.

Fruktany, mimo że są korzystne, mogą powodować problemy trawienne, zwłaszcza u osób z dolegliwościami gastroenterologicznymi, takimi jak zespół jelita drażliwego czy SIBO. Spożycie cebuli może wtedy prowadzić do wzdęć, bólu brzucha, uczucia przelewania, biegunki lub zaparć.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje