Takie są skutki jedzenia cebuli. Wiele osób nie ma o nich żadnego pojęcia

Cebula ma intensywny smak i zapach, dodaje charakteru wielu daniom kuchni polskiej. Często się ją podsmaża, ale można też jeść surową, np. w sałatkach bądź na kanapkach. Warto wiedzieć, jakie to daje korzyści zdrowotne. W niektórych przypadkach lepiej ją jednak unikać.

Cebula i skutki jej jedzeniaCebula i skutki jej jedzenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | danimages
Dorota Gepert

Podsmaż bądź zeszklij cebulę - od tego zaczyna się mnóstwo przepisów na zupy, sosy czy gulasze. Z kolei surową cebulę lubimy dodawać do pomidorów; niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej mizerii. Mamy ją w kuchni praktycznie zawsze. To warzywo należy do najpopularniejszych, ale co ważne, także najmniej skażonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Cenne składniki cebuli

Cebula jest bogata w kwercetynę, silny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki, obniża ciśnienie krwi oraz ma właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. Jej charakterystyczny zapach i smak pochodzą od związków siarki, takich jak allicyna, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwcukrzycowo i przeciwnowotworowo, a także pomagają obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.

Dodatkowo cebula zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność, kwas foliowy ważny dla kobiet w ciąży, żelazo wspomagające produkcję czerwonych krwinek oraz błonnik pokarmowy, który wspiera zdrowie jelit i obniża poziom cholesterolu. Ponadto czerwona cebula zawiera antocyjany, a szczypiorek jest źródłem beta-karotenu, który wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo.

Jaki wpływ na zdrowie ma cebula?

Cebula może wspomagać walkę z przeziębieniami i grypą. Zawarte w niej związki wzmacniają organizm, zwiększają odporność i pomagają zwalczać stany zapalne. Ponadto cebula oczyszcza drogi oddechowe ze śluzu, co przyspiesza powrót do zdrowia.

Dzięki zawartości fruktanów, czyli błonnika prebiotycznego, cebula doskonale wzmacnia organizm po kuracji antybiotykowej. Łagodzi ból i obrzęk po ukąszeniach komarów, wzmacnia kości, zmniejsza obrzęki i zaczerwienienia spowodowane chorobami skóry oraz pomaga zapobiegać nadciśnieniu.

Kto powinien unikać cebuli?

Mimo licznych korzyści zdrowotnych nie każdy powinien spożywać cebulę. Osoby z problemami przewodu pokarmowego, takimi jak refluks żołądkowy czy zespół jelita drażliwego, powinny zachować ostrożność. Również osoby z chorobami nerek i niewydolnością serca powinny rozważyć wykluczenie cebuli z diety.

Fruktany, mimo że są korzystne, mogą powodować problemy trawienne, zwłaszcza u osób z dolegliwościami gastroenterologicznymi, takimi jak zespół jelita drażliwego czy SIBO. Spożycie cebuli może wtedy prowadzić do wzdęć, bólu brzucha, uczucia przelewania, biegunki lub zaparć.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯