Takie są skutki jedzenia cebuli. Wiele osób nie ma o nich żadnego pojęcia
Cebula ma intensywny smak i zapach, dodaje charakteru wielu daniom kuchni polskiej. Często się ją podsmaża, ale można też jeść surową, np. w sałatkach bądź na kanapkach. Warto wiedzieć, jakie to daje korzyści zdrowotne. W niektórych przypadkach lepiej ją jednak unikać.
Podsmaż bądź zeszklij cebulę - od tego zaczyna się mnóstwo przepisów na zupy, sosy czy gulasze. Z kolei surową cebulę lubimy dodawać do pomidorów; niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej mizerii. Mamy ją w kuchni praktycznie zawsze. To warzywo należy do najpopularniejszych, ale co ważne, także najmniej skażonych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis
Cenne składniki cebuli
Cebula jest bogata w kwercetynę, silny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki, obniża ciśnienie krwi oraz ma właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. Jej charakterystyczny zapach i smak pochodzą od związków siarki, takich jak allicyna, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwcukrzycowo i przeciwnowotworowo, a także pomagają obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Dodatkowo cebula zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność, kwas foliowy ważny dla kobiet w ciąży, żelazo wspomagające produkcję czerwonych krwinek oraz błonnik pokarmowy, który wspiera zdrowie jelit i obniża poziom cholesterolu. Ponadto czerwona cebula zawiera antocyjany, a szczypiorek jest źródłem beta-karotenu, który wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo.
Jaki wpływ na zdrowie ma cebula?
Cebula może wspomagać walkę z przeziębieniami i grypą. Zawarte w niej związki wzmacniają organizm, zwiększają odporność i pomagają zwalczać stany zapalne. Ponadto cebula oczyszcza drogi oddechowe ze śluzu, co przyspiesza powrót do zdrowia.
Dzięki zawartości fruktanów, czyli błonnika prebiotycznego, cebula doskonale wzmacnia organizm po kuracji antybiotykowej. Łagodzi ból i obrzęk po ukąszeniach komarów, wzmacnia kości, zmniejsza obrzęki i zaczerwienienia spowodowane chorobami skóry oraz pomaga zapobiegać nadciśnieniu.
Kto powinien unikać cebuli?
Mimo licznych korzyści zdrowotnych nie każdy powinien spożywać cebulę. Osoby z problemami przewodu pokarmowego, takimi jak refluks żołądkowy czy zespół jelita drażliwego, powinny zachować ostrożność. Również osoby z chorobami nerek i niewydolnością serca powinny rozważyć wykluczenie cebuli z diety.
Fruktany, mimo że są korzystne, mogą powodować problemy trawienne, zwłaszcza u osób z dolegliwościami gastroenterologicznymi, takimi jak zespół jelita drażliwego czy SIBO. Spożycie cebuli może wtedy prowadzić do wzdęć, bólu brzucha, uczucia przelewania, biegunki lub zaparć.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.