Popijam po świętach zamiast zwykłej herbaty. Koi obciążony żołądek, robi porządek w jelitach

Imbir kojarzysz tylko z zimową herbatą? Właściwości rozgrzewające to wcale nie jego jedyna zaleta. Bardzo dobrze działa też na trawienie. Jest wręcz niezastąpiony po przejedzeniu. Wystarczy zaparzyć wodę z jego dodatkiem.

imbirWoda z imbirem pomaga po przejedzeniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ihar leichonak
Dorota Gepert

Imbir to przyprawa o wyjątkowym smaku i aromacie, która zdobyła popularność na całym świecie. Wywodzi się z Azji, gdzie od wieków kłącza tej rośliny są wykorzystywane zarówno w kulinariach, jak i medycynie. Imbir jest bogaty w witaminy A, C, E oraz minerały takie jak fosfor, potas czy żelazo. Jego kluczowym składnikiem jest gingerol, który odpowiada za intensywny smak oraz lecznicze działanie. Znany jest on z właściwości przeciwzapalnych, wspomagających trawienie, a także jest pomocny w łagodzeniu bólu stawów i mięśni oraz obniżaniu poziomu cholesterolu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Jak działa woda z imbirem?

Woda z imbirem to aromatyczny napój bogaty w witaminy A, B, E, K, C oraz kwas foliowy i składniki mineralne takie jak wapń, magnez czy żelazo. Po świątecznych obfitych posiłkach ważne jest jednak to, że ułatwia trawienie. Imbir przyczynia się do zwiększenia produkcji soku żołądkowego. Dzięki temu wszelkie procesy metaboliczne przebiegają sprawniej. Ta roślina ma też działanie żółciopędne, co mam wpływ na lepsze trawienie tłuszczów, a często obfitują w nie świąteczne posiłki. Zapobiega też wzdęciom, które mogą być dokuczliwe po wielkanocnej "diecie". Dlatego już od drugiego dnia świąt popijam wodę z imbirem. Może to nawet przyczynić się do redukcji wagi. Imbir pobudza metabolizm, co przekłada się skuteczniejsze spalanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo taki napój zmniejsza uczucie głodu, a to pozwala uniknąć podjadania.

Jak przygotować imbirowy napój?

Napar imbirowy można przygotować w prosty sposób, potrzebny będzie świeży korzeń imbiru. Wystarczy zetrzeć kawałek jego korzenia i zalać wrzątkiem. Po kilku minutach parzenia napar jest gotowy. Świeży imbir w naparach nie tylko ułatwia trawienie, ale też rozgrzewa i wspiera układ odpornościowy. Można do niego dodać soku z cytryny.

Jak przechowywać imbir, by zawsze był świeży?

Świeży imbir najlepiej przechowywać w całości, niepodzielony na mniejsze części. Kłącze powinno być twarde, jędrne, a jego skórka jasna i gładka, bez oznak zepsucia. Dobrej jakości imbir ma przyjemny zapach. Przechowywany w lodówce zachowuje świeżość przez kilka tygodni. Imbir można również mrozić, co pozwala zachować jego świeżość nawet do kilku miesięcy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej