W drugi dzień świąt robię zawsze rosół wielkanocny. Przyjemnie rozgrzewa jelita
Po pierwszym dniu świąt, kiedy króluje żurek z białą kiełbasą i jajkiem, w wielkanocny poniedziałek stawiam na inną zupę. To dobrze znany rosół, ale w delikatniejszym wydaniu. Wspiera układ trawienny i jest pyszny.
Rosół to jedna z najbardziej tradycyjnych zup w Polsce, a jednocześnie w każdej rodzinie przygotowuje się ją nieco inaczej. Mało tego, każdy z nas, w zależności od okazji, robi go na wiele sposobów. W Poniedziałek Wielkanocny, według mnie, najlepiej sprawdza się delikatniejsza wersja tej zupy z dużą ilością orzeźwiającej zieleniny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu
Rosół pomaga na trawienie
Rosół najczęściej postrzegamy jako aromatyczną i pyszną zupę, którą wszyscy lubią. Zimą doceniamy jego walory rozgrzewające i wzmacniające, ale często zapominamy, że to nie są jego jedyne zalety. Ta zupa, mimo że jest dość tłusta działa też pozytywnie na układ pokarmowy. Może nawet wspomagać trawienie i łagodzić stany zapalne. To dzięki temu, że zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, potas i wapń.
Kolagen nie tylko na stawy
Ta zupa jest również uważana za naturalny lek przy refluksie czy zgadze. To dzięki temu, że zawiera kolagen i żelatynę, które wzmacniają stawy, ale mają także pozytywny wpływ na zatrzymywanie soków trawiennych, co z kolei ułatwia proces trawienia. Z tego też powodu dobrze działa na błonę śluzową żołądka. Rosół, do którego używa się mięsa z kośćmi, zawiera glutaminę, która ma zdolność "naprawy" uszkodzonych komórek przewodu pokarmowego.
Ważne!
Rosół jest zdrowy, ale nie dla każdego. Osoby z chorobami dróg żółciowych i wątroby powinny być ostrożne. Ze względu na wysoką zawartość puryn, może zaostrzać objawy niektórych schorzeń.
Rosół świąteczny
Składniki:
- 1 kurczak wiejski,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/4 selera,
- 1 por,
- kilka suszonych grzybów,
- 3 litry wody,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki lub koperek do podania,
- lubczyk (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Mięso dokładnie umyj, umieść w dużym garnku, zalej zimną wodą i zagotuj.
- Zmniejsz moc palnika i usuń pianę, a następnie dodaję obrane warzywa, tj. marchew, pietruszkę, seler, por. Dorzuć kilka suszonych grzybów oraz pieprz w ziarnach do smaku.
- Rosół gotuj na bardzo małym ogniu przez około 2-3 godziny, a 10-15 minut przed końcem gotowania dodaj kilka gałązek świeżych ziół.
- Na koniec dopraw rosół solą i pieprzem. Podawaj go z makaronem oraz posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.