Robert Makłowicz zawsze dodaje do żurku. Mówi, że to kluczowy składnik
Już za chwilę zabierzemy się za gotowanie żurku. Choć przepis jest prosty, każdy z nas ma swoje patenty na jego najlepszy smak i aromat. Co dodaje do tej wielkanocnej zupy Robert Makłowicz? Ekspert, który znany jest z zamiłowania do tradycyjnych, polskich dań, dużą wagę przywiązuje do "kluczowego składnika", jak go określa.
Żurek to tradycyjna zupa wielkanocna, którą podajemy nie tylko na obiad, ale i zaczynamy od niej świąteczne śniadanie. Powinien mieć głęboki smak i aromat. Gotuje się go na wędzonych żeberkach, szynce i boczku. Jego ważnym składnikiem jest zakwas. Doprawia się go chrzanem i majerankiem. Jednak Robert Makłowicz, znany ekspert kulinarny, stawia na jeszcze jeden dodatek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie
Robert Makłowicz tak doprawia żurek
Robert Makłowicz jest niekwestionowanym autorytetem kuchni polskiej. W tej kwestii można mieć do niego całkowite zaufanie. Dlatego warto wiedzieć, jak doprawia i gotuje żurek. Według niego nie można mówić o dobrym żurku, jeśli nie doprawi się go czosnkiem. Właśnie ta przyprawa "buduje" smak tej zupy. Robert Makłowicz nie żałuje ząbków czosnku, dodaje ich naprawdę sporo. Można brać z niego przykład lub doprawić zupę mniej intensywnie. Jednak o czosnku przy gotowaniu żurku na pewno nie można zapomnieć.
Makłowicz podpowiada, jak dodać zakwas
Ekspert kulinarny zwraca też uwagę na zakwas. Według niego najlepiej sprawdzi się ten przygotowany samodzielnie. To on ma wpływ na to, czy zupa będzie odpowiednio kwaśna. Dlatego też zaleca dodawać go stopniowo i próbować zupy, by uchwycić ten odpowiedni moment. Podkreśla też, by gotować ją na wolnym ogniu, podobnie jak rosół. To najlepszy sposób, by składniki dobrze się połączyły. Jeszcze przed samym podaniem, Robert Makłowicz próbuje żurku i doprawia go solą, pieprzem i majerankiem.
Żurek z przepisu Roberta Makłowicza
Składniki:
- 0,5 wędzonych żeberek,
- 100 g wędzonej szynki,
- 100 g wędzonego boczku,
- 500 ml zakwasu,
- 2 l przegotowanej wody,
- 1 cebula,
- 6 ząbków czosnku,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 5 liści laurowych,
- łyżka majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Do podania:
- jajka na twardo,
- ugotowana biała kiełbasa.
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka wlej wodę. Potem dodaj żeberka, ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotuj przez godzinę.
- Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną w kostkę szynkę oraz ziemniaki. Zmniejsz ogień.
- W międzyczasie podsmaż boczek na maśle. Na wytopionym tłuszczu usmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy nieco się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę.
- Całość wymieszaj dokładnie, a kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj chochlę wywaru. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do gotującej się zupy razem z zakwasem i resztą przypraw.
- Żurek podawaj z jajkiem na twardo i plasterkami białej kiełbasy.