Rosół wyszedł za słodki? Dodaj kilka kropli, a uratujesz zupę

Gotowanie rosołu to prawdziwa sztuka. Jeden błąd może sprawić, że straci zrównoważony, harmonijny smak. Jednak w kuchni mało jest sytuacji bez wyjścia. Podpowiadamy, jak uratować zbyt słodką zupę.

Rosół powinien mieć wyważony smakRosół powinien mieć wyważony smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALICE KOROLEVICH
Dorota Gepert

Wielu szefów kuchni podkreśla, że smak rosołu powinien być harmonijny i wyważony. Dzięki temu odpowiednio przygotowany rosół smakuje każdemu. Po prostu nie może być zbyt słony, pikantny, a także za słodki. Choć wydawałoby się, że to ostanie określenie, bardziej pasuje do deserów, to zdarza się, że rosół, a także inne zupy mają słodkawy posmak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Dlaczego rosół wychodzi za słodki?

Kryją się za tym źle dobrane proporcje składników. By jego smak był wyważony, wszystkie, zarówno mięso, jak i warzywa, muszą być dokładnie dobrane "w punkt". Czasami wydaje się nam, że kiedy dołożymy, na przykład więcej włoszczyzny, rosół będzie smaczniejszy. Niekoniecznie. Za jego słodkawy posmak najczęściej odpowiada zbyt duża ilość marchewki. Wystarczy delikatnie z nią przesadzić, a zupa traci zbilansowany smak.

Ile marchewki do rosołu:

  • Na 1 kg mięsa (np. drobiowego, wołowego lub mieszanego) najlepiej dodać 1 średnią lub 2 mniejsze marchewki.
  • Na 2 kg mięsa ilość można zwiększyć do 2-3 marchewek, ale wciąż z umiarem, by nie zaburzyć smaku.
  • Na duży garnek rosołu (około 4-5 litrów wody) wystarczy 2-3 średnie marchewki.

Triki na zbyt słodki rosół

Do zupy warto wtedy dodać łodygę pora lub surową cebulę, bo zaostrzają smak. Kolejne warzywo, które może pomóc, to włoska kapusta. Jej listki sprawią, że rosół zyska orzechowy aromat, który przyćmi słodycz. Podobnie może zadziałać przekrojona i podsmażona na suchej patelni cebula. Jej aromat zniweluje słodycz. Sprawdzony sposób to też ciemny sos sojowy. Ma on mocny smak i szybko złagodzi niepożądaną słodkość. Kiedy rosół jest mocny i aromatyczny można po prostu dolać do niego wrzątku i ponownie doprawić.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji