Rosół wyszedł za słodki? Dodaj kilka kropli, a uratujesz zupę

Gotowanie rosołu to prawdziwa sztuka. Jeden błąd może sprawić, że straci zrównoważony, harmonijny smak. Jednak w kuchni mało jest sytuacji bez wyjścia. Podpowiadamy, jak uratować zbyt słodką zupę.

Rosół powinien mieć wyważony smakRosół powinien mieć wyważony smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALICE KOROLEVICH
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Wielu szefów kuchni podkreśla, że smak rosołu powinien być harmonijny i wyważony. Dzięki temu odpowiednio przygotowany rosół smakuje każdemu. Po prostu nie może być zbyt słony, pikantny, a także za słodki. Choć wydawałoby się, że to ostanie określenie, bardziej pasuje do deserów, to zdarza się, że rosół, a także inne zupy mają słodkawy posmak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Dlaczego rosół wychodzi za słodki?

Kryją się za tym źle dobrane proporcje składników. By jego smak był wyważony, wszystkie, zarówno mięso, jak i warzywa, muszą być dokładnie dobrane "w punkt". Czasami wydaje się nam, że kiedy dołożymy, na przykład więcej włoszczyzny, rosół będzie smaczniejszy. Niekoniecznie. Za jego słodkawy posmak najczęściej odpowiada zbyt duża ilość marchewki. Wystarczy delikatnie z nią przesadzić, a zupa traci zbilansowany smak.

Ile marchewki do rosołu:

  • Na 1 kg mięsa (np. drobiowego, wołowego lub mieszanego) najlepiej dodać 1 średnią lub 2 mniejsze marchewki.
  • Na 2 kg mięsa ilość można zwiększyć do 2-3 marchewek, ale wciąż z umiarem, by nie zaburzyć smaku.
  • Na duży garnek rosołu (około 4-5 litrów wody) wystarczy 2-3 średnie marchewki.

Triki na zbyt słodki rosół

Do zupy warto wtedy dodać łodygę pora lub surową cebulę, bo zaostrzają smak. Kolejne warzywo, które może pomóc, to włoska kapusta. Jej listki sprawią, że rosół zyska orzechowy aromat, który przyćmi słodycz. Podobnie może zadziałać przekrojona i podsmażona na suchej patelni cebula. Jej aromat zniweluje słodycz. Sprawdzony sposób to też ciemny sos sojowy. Ma on mocny smak i szybko złagodzi niepożądaną słodkość. Kiedy rosół jest mocny i aromatyczny można po prostu dolać do niego wrzątku i ponownie doprawić.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie