Rosół wyszedł za słodki? Dodaj kilka kropli, a uratujesz zupę
Gotowanie rosołu to prawdziwa sztuka. Jeden błąd może sprawić, że straci zrównoważony, harmonijny smak. Jednak w kuchni mało jest sytuacji bez wyjścia. Podpowiadamy, jak uratować zbyt słodką zupę.
Wielu szefów kuchni podkreśla, że smak rosołu powinien być harmonijny i wyważony. Dzięki temu odpowiednio przygotowany rosół smakuje każdemu. Po prostu nie może być zbyt słony, pikantny, a także za słodki. Choć wydawałoby się, że to ostanie określenie, bardziej pasuje do deserów, to zdarza się, że rosół, a także inne zupy mają słodkawy posmak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Dlaczego rosół wychodzi za słodki?
Kryją się za tym źle dobrane proporcje składników. By jego smak był wyważony, wszystkie, zarówno mięso, jak i warzywa, muszą być dokładnie dobrane "w punkt". Czasami wydaje się nam, że kiedy dołożymy, na przykład więcej włoszczyzny, rosół będzie smaczniejszy. Niekoniecznie. Za jego słodkawy posmak najczęściej odpowiada zbyt duża ilość marchewki. Wystarczy delikatnie z nią przesadzić, a zupa traci zbilansowany smak.
Ile marchewki do rosołu:
- Na 1 kg mięsa (np. drobiowego, wołowego lub mieszanego) najlepiej dodać 1 średnią lub 2 mniejsze marchewki.
- Na 2 kg mięsa ilość można zwiększyć do 2-3 marchewek, ale wciąż z umiarem, by nie zaburzyć smaku.
- Na duży garnek rosołu (około 4-5 litrów wody) wystarczy 2-3 średnie marchewki.
Triki na zbyt słodki rosół
Do zupy warto wtedy dodać łodygę pora lub surową cebulę, bo zaostrzają smak. Kolejne warzywo, które może pomóc, to włoska kapusta. Jej listki sprawią, że rosół zyska orzechowy aromat, który przyćmi słodycz. Podobnie może zadziałać przekrojona i podsmażona na suchej patelni cebula. Jej aromat zniweluje słodycz. Sprawdzony sposób to też ciemny sos sojowy. Ma on mocny smak i szybko złagodzi niepożądaną słodkość. Kiedy rosół jest mocny i aromatyczny można po prostu dolać do niego wrzątku i ponownie doprawić.