Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Gdy brakuje ci pomysłu na smaczne kanapki, a klasyczne połączenie wędliny lub sera z warzywami zdążyło się już lekko przejeść, czas na prostą sałatkę.
Siła tkwi w prostocie, a ten przepis jest na to najlepszym dowodem. W moim domu żartobliwie mówi się, że to kanapki z kawiorem. Z rybią ikrą nie mają nic wspólnego, chodzi tutaj o bardzo drobne pokrojenie warzyw, trochę jak na kultową jarzynową. To pyszny dodatek na kanapki, ale również fantastyczne wypełnienie tortilli, farsz do naleśników czy nawet ekspresowy sos do makaronu.
Zupa ślepe ryby. Rozgrzewająca i sycąca kartoflanka dla całej rodziny
Sałatka warzywna na kanapki
Ten przepis to najlepszy sposób na to, by dzień zacząć od porcji warzyw. Lekko słodka, pieczona dynia, soczyste pomidory, marchewka, cebula, czosnek oraz przyprawy wystarczą, by zrobić pyszną sałatkę, przypominającą nieco leczo. To esencja jesiennej kuchni pełnej smaków. Kluczem jest tutaj drobne siekanie. Warzywa nie powinny być zmiksowane na gładką masę jak hummus. Zamiast tego powinny mieć wyczuwalną, ziarnistą strukturę.
To zdrowy przepis na śniadanie — taka sałatka nie ma wiele kalorii, zawiera za to cenne składniki odżywcze. Dostarcza błonnika, zapewniającego uczucie sytości oraz poprawiającego trawienie, ważny dla zdrowej skóry oraz dobrego wzroku beta-karoten oraz korzystny dla serca i układu krążenia likopen, którego najwięcej jest w przetworach pomidorowych, takich jak krojone pomidory z puszki.
Składniki
- 300 g dyni hokkaido,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytyny,
- pół łyżeczki cukru,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku,
- 3 łyżki oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Cebulę, marchewkę oraz dynię pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę oraz marchewkę i smaż przez kilka minut, aż się zeszklą.
- Dorzuć dynię i smaż jeszcze przez 5 minut.
- Wlej pomidory, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku przyprawami.
- Duś przez ok. 30 minut, aż dynia będzie miękka, a sos odpowiednio się zredukuje.
- Dopraw do smaku sokiem z cytryny lub octem winnym.
Warzywną sałatkę możesz podawać na ciepło lub na zimno. Świetnie sprawdzi się na chrupiących grzankach lub w pszennych plackach. Nadwyżkę możesz zawekować i otworzyć wtedy, gdy najdzie cię ochota na warzywne śniadanie, szybką przekąskę albo prosty sos do makaronu. Smacznego!